Witam.
W związku z tym, że tworzę drzewo geneaologiczne dla męża poszukuję informacji o rodzinie Korenkiewicz. Wg badań DNA najstarszego z członków rodziny wskazuje na 70 % na korzenie litewskie. Dziadkiem mego męża był Antoni Korenkiewicz (1902-1981) oraz Marianna z domu Lewończyk (ur. 1903), pradziadkiem Stanisław Korenkiewicz ((ur. 1875 z Jastrzębnej) i Aleksandra Rutkowska (ur. 1872). Podejrzewam, że zostali wysiedleni z Jastrzębnej bądź się przemieścili ok 1894r. bo najstarsze dziecko urodziło się w Sarnetkach w 1895r. Rodzicami Stanisława był Dominik Teofil Korenkiewicz (ur.1855 w Jastrzębnej i Paulina Chomiczewska, z kolei rodzicami Dominika był Jan KOrenkiewicz ur. ok 1817 i Katarzyna Szusta ur. ok. 1822r. Udało mi się odnaleźć informcję, że Dominik Korenkiewicz był osobą, która pomagała powstańcom styczniowym. W tym nazwisku doszło do tzw. literówek i zdarza się pisownia Korenkiewicz jako Koronkiewicz Jeśli chodzi o nazwisko Szusta - do końca nie jestem pewna, ale to była szlachta zaściankowa. Będę wdzięczna za wskazówki. Pozdrawiam
Korenkiewicz - poszukiwania
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Re: Korenkiewicz - poszukiwania
Co do "litewskiego" DNA (cokolowiek to znaczy) - wszyscy na Suwalszczyźnie mają je w mniejszym lub większym zakresie, więc nic konkretnego ono nie powie o pochodzeniu. Np. u mojej mamy wg. Ancestry "indeks litewskości/bałtyjskości"
podskoczył ostatnio do 65 % (żeby było śmieszniej, jej brat ma teraz tylko 40%); wcześniej bywał zazwyczaj w granicach 50%. Ja wg Ancestry jestem Bałtem/Litwinem zwykle w około 50%, a wg. MH tylko 35 %. Żadnych nazwisk litewskich albo udokumentowanych przodków litewskich/z terenu obecnej Litwy w ostatnich 250 latach nie mamy.
Nazwisko Korenkiewicz (Koronkiewicz/Korynkiewicz/Korękiewicz/Korąkiewicz) było dość popularne na Suwalszczyźnie (wystarczy zajrzeć do geneteki). Wg Pana Ryszarda Krąkiewicza (JZI - Jamiński Zespół Indeksacyjny) związane jest z wcześniejszym (rusińskim) osadnictwem puszczańskim na terenie obecnej Suwalszczyzny (BTW - on wie zapewne dużo o Korenkiewiczach). Też mam przodków (2xprababcia) o tym nazwisku. Pochodzili z parafii Jeleniewo k. Suwałk i zastanawiam się jaki jest ich związek z Korenkiewiczami z "parafii puszczańskich" (tj. parafii położonych bardziej na południu i wschodzie - szeroko rozumiane okolice Augustowa). Brak starszych dokumentów nie pozwala niestety na jakieś konkretne ustalenia.
I przy okazji - zaciekawiło mnie dlaczego post jest w dziale Genealogia Kresowa. Suwalszczyzna to chyba jeszcze/już nie kresy...
Pozdrawiam,
Marek
Nazwisko Korenkiewicz (Koronkiewicz/Korynkiewicz/Korękiewicz/Korąkiewicz) było dość popularne na Suwalszczyźnie (wystarczy zajrzeć do geneteki). Wg Pana Ryszarda Krąkiewicza (JZI - Jamiński Zespół Indeksacyjny) związane jest z wcześniejszym (rusińskim) osadnictwem puszczańskim na terenie obecnej Suwalszczyzny (BTW - on wie zapewne dużo o Korenkiewiczach). Też mam przodków (2xprababcia) o tym nazwisku. Pochodzili z parafii Jeleniewo k. Suwałk i zastanawiam się jaki jest ich związek z Korenkiewiczami z "parafii puszczańskich" (tj. parafii położonych bardziej na południu i wschodzie - szeroko rozumiane okolice Augustowa). Brak starszych dokumentów nie pozwala niestety na jakieś konkretne ustalenia.
I przy okazji - zaciekawiło mnie dlaczego post jest w dziale Genealogia Kresowa. Suwalszczyzna to chyba jeszcze/już nie kresy...
Pozdrawiam,
Marek