Dryja Marianna i Jan Filosek - akt ślubu

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Ł_Natalia
Podziękował: 3 times

Dryja Marianna i Jan Filosek - akt ślubu

Post autor: Ł_Natalia »

Dzień dobry,
szukam informacji o osobach: Marianna Filosek (z d. Dryja) i Jan Filosek. Są to rodzice Heleny Pasternak (z d. Filosek), ur. 1924 w Kobylnikach (k. Wiślicy), zm. 2012 (pochowana na cmentarzu w Chotlu Czerwonym).

Przeszukałam bazę Geneteki, Świętogen oraz Genbazę (świętokrzyskie; AP Kielce, m.in. parafia w Wiślicy, Chotlu Czerwonym, Działoszycach, Chodowie, Waśniowie, Strożyskach, Dobrowodzie - rozstrzał, ponieważ próbowałam po omacku szukać w pobliskich parafiach), ale nie udało mi się znaleźć nic konkretnego (szukałam i pod kątem aktów urodzenia, i śmierci, i ślubu).

Najbardziej prawdopodobna (pod względem wieku, miejsca) wydaje mi się “ta” Marianna Dryja - akt urodzenia 6/1890, par. Chotel Czerwony (https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,392334,88), ale nie mam żadnego argumentu, który pozwoliłby mi uznać, że to nie jest zwykła zbieżność danych. Jeśli chodzi o rodzinę Filosek, sytuacja podobna - trochę zgadywanie i szukanie “od końca”, bo niby udało się znaleźć różne informacje o rodzinach obu osób, ale brak między nimi jakiegoś “mostu”.

Najbardziej pomocny byłby akt ślubu Marianny i Jana, który rozwiałby wszelkie wątpliwości. I tu utknęłam w kropce, kompletnie nie wiem gdzie mogłabym jeszcze spróbować go szukać… Będę ogromnie wdzięczna za pokierowanie mnie lub podrzucenie pomysłu, co jeszcze mogłabym przejrzeć.

Z braku pomysłu szukałam w Świętokrzyskiej Bibliotece Cyfrowej jakiejś wzmianki. Znalazłam w gazecie Echo Dnia z 1991 roku (nr 50) informację o pożarze w Szczerbakowie (gm. Wiślica), w którym zginęła 76-letnia Marianna Filosek i 48-letni Jan Filosek. Wiek oczywiście kompletnie nie pasuje do rodziców Heleny, ale może to jakiś punkt zaczepienia?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
Natalia
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

Re: Marianna Dryja i Jan Filosek - akt ślubu

Post autor: puszek »

Jak wiesz, pod które USC podlegały Kobylniki to zadzwoń tam w sprawie ślubu. Może USC Wiślica lub Strożyska (występuje nazwisko Filosek jak i Dryja)?
Tak robiłam w woj. lubelskim, obdzwaniałam pobliskie USC i tam dostałam dużo podpowiedzi bo oni znali tamte tereny.
Bożena
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Re: Marianna Dryja i Jan Filosek - akt ślubu

Post autor: Arek_Bereza »

Co napisano w tym akcie urodzenia z 1924 r. ? Jest podany wiek rodziców ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”