Czy to ta sama osoba? -prośba o pomoc
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Lubryczyński_Ireneusz

Witam Wszystkich,
Mam taki problem do rozwiązania i proszę Was o pomoc lub jakieś wskazówki:
Otóż w akcie ślubu z 1818r. zawartym w Stromcu pomiędzy Piotrem Jurczak a moją 5*prababką Marcjanną Szczepańską, wdową po Aleksandrze Szczepańskim, jest napisane, że Marcjanna skończyła lat 42 (a więc urodziła się w 1776r.) podłóg złożonej metryki z ksiąg kościoła stromieckiego, zamieszkała w Bobrku. W akcie zgonu Piotra Jurek (Jurczak) napisano, że pozostawił on żonę Marcjannę z Błeszeńskich. Reasumując oba akty stwierdzam, że Marcjanna nazywała się z domu Błeszeńska. I tu zaczyna się problem. Przeglądałem księgi parafii Stromiec w celu odnalezienia aktu chrztu Marcjanny -w obrębie 1776r. (+/-5 lat) i nie znalazłem żadnej osoby ochrzczonej o nazwisku Błeszeńska. Jest w 1776r. Marcjanna i Marianna, córki Franciszka i Agnieszki, bez nazwiska (nie podano) z Bobrka. W dalszych aktach kolejne dzieci Franciszka i Agnieszki nazywają się Kiełbasik. Próbowałem w inny sposób i przeglądałem lata wcześniejsze (przed 1776r.). W 1751r. natrafiłem na akt chrztu Katarzyny, córki Andrzeja i Franciszki Błeszeńskich, gdzie nazwisko to jest przekreślone i wpisano nazwisko Kiełbasików. Taka sytuacja powtórzyła się kilkakrotnie, gdzie przekreślono nazwisko Błeszeński i wpisano Kiełbasik.
Zatem czy Marcjanna Błeszeńska i Marcjanna Kiełbasik to ta sama osoba?
Dodam, że nie zachowały się alegaty do małżeństw z 1818r.
Proszę o pomoc
pozdrawiam - Irek
Mam taki problem do rozwiązania i proszę Was o pomoc lub jakieś wskazówki:
Otóż w akcie ślubu z 1818r. zawartym w Stromcu pomiędzy Piotrem Jurczak a moją 5*prababką Marcjanną Szczepańską, wdową po Aleksandrze Szczepańskim, jest napisane, że Marcjanna skończyła lat 42 (a więc urodziła się w 1776r.) podłóg złożonej metryki z ksiąg kościoła stromieckiego, zamieszkała w Bobrku. W akcie zgonu Piotra Jurek (Jurczak) napisano, że pozostawił on żonę Marcjannę z Błeszeńskich. Reasumując oba akty stwierdzam, że Marcjanna nazywała się z domu Błeszeńska. I tu zaczyna się problem. Przeglądałem księgi parafii Stromiec w celu odnalezienia aktu chrztu Marcjanny -w obrębie 1776r. (+/-5 lat) i nie znalazłem żadnej osoby ochrzczonej o nazwisku Błeszeńska. Jest w 1776r. Marcjanna i Marianna, córki Franciszka i Agnieszki, bez nazwiska (nie podano) z Bobrka. W dalszych aktach kolejne dzieci Franciszka i Agnieszki nazywają się Kiełbasik. Próbowałem w inny sposób i przeglądałem lata wcześniejsze (przed 1776r.). W 1751r. natrafiłem na akt chrztu Katarzyny, córki Andrzeja i Franciszki Błeszeńskich, gdzie nazwisko to jest przekreślone i wpisano nazwisko Kiełbasików. Taka sytuacja powtórzyła się kilkakrotnie, gdzie przekreślono nazwisko Błeszeński i wpisano Kiełbasik.
Zatem czy Marcjanna Błeszeńska i Marcjanna Kiełbasik to ta sama osoba?
Dodam, że nie zachowały się alegaty do małżeństw z 1818r.
Proszę o pomoc
pozdrawiam - Irek
-
Wielebnowski

Cześć Irku.
Hmm,nie przeczę ,zamotała Ci się genealogia
Pierwsza watpliwośc pojawia się przy nazwisku Piotra Jurek.Czemu sądzisz że Jurek to Jurczak?
Sprawdż czy nazwisko Jurek występuje tylko w tym akcie .
Według mnie jest duże prawdopodobieństwo że Kiełbasik i Błeszeńska to ta sama osoba.
Dla pewności zrób pełne drzewo Kiełbasińskich i Błeszeńskich i w pewnym momencie powinny Ci się zazębic te 2 drzewa.
Nie zapomnij o księdze zgonów ,która może Ci dać jakieś wskazowki.
Pozdrawiam
Jasiu W.
Hmm,nie przeczę ,zamotała Ci się genealogia
Pierwsza watpliwośc pojawia się przy nazwisku Piotra Jurek.Czemu sądzisz że Jurek to Jurczak?
Sprawdż czy nazwisko Jurek występuje tylko w tym akcie .
Według mnie jest duże prawdopodobieństwo że Kiełbasik i Błeszeńska to ta sama osoba.
Dla pewności zrób pełne drzewo Kiełbasińskich i Błeszeńskich i w pewnym momencie powinny Ci się zazębic te 2 drzewa.
Nie zapomnij o księdze zgonów ,która może Ci dać jakieś wskazowki.
Pozdrawiam
Jasiu W.
- Kaczmarek_Aneta

- Otrzymał podziękowania: 5 times
Spróbowałabym odnaleźć akt ślubu Marcjanny i Aleksandra oraz akt zgonu Aleksandra ( tak dla potwierdzenia domo Błeszeńska), a co do zagadki czy to ta sama osoba - trzeba zakładać różne hipotezy typu przysposobione nieślubne dziecko, powielany błąd z nazwiskiem, voto zamiast domo etc.
U mnie był przypadek, że jako domo matki kolejnych dzieci podawano jej voto po pierwszym mężu. Sporo przez to było znaków zapytania, jednak po dogłębnej analizie parafialnych ksiąg dotarłam w końcu do prawdy.
Pozdrawiam,
Aneta
U mnie był przypadek, że jako domo matki kolejnych dzieci podawano jej voto po pierwszym mężu. Sporo przez to było znaków zapytania, jednak po dogłębnej analizie parafialnych ksiąg dotarłam w końcu do prawdy.
Pozdrawiam,
Aneta
-
Lubryczyński_Ireneusz

Pięknie dziękuję za udzielone podpowiedzi
.
Niestety, ale w akcie zgonu Aleksandra Szczepańskiego, który zmarł w 1817r. w wieku 50 lat jest tylko wzmianka, że był żonaty.
Mam także akt zgonu Agnieszki Błeszeńskiej, która zmarła w 1825r. w wieku 70 lat, wdowa w Bobrku zamieszkała. Zgłaszającym był Piotr Jurczak zięć .
Niestety akty zgonów z XVIII w. i z początku XIX wieku nie zachowały się.
Być może jak znajdę akt ślubu Aleksandra z Marcjanna to coś się wyjaśni. Bardzo proszę o jeszcze jakieś wskazówki.
Znalazłem także akt zgonu samej Marcjanny Jurkowej zmarłej w 1854r.w Pirogu (parafia Stromiec), lat 100 majaca?! pozostawila po sobie córki Brygidę w Stromcu i Anne w Lechanicach mieszkające. W akcie nie podano ani gdzie sie urodziła ani kto był jej rodzicami.
Przeglądając księgi parafii Błotnica natrafiłem na akt zgonu Marianny Gryz –zmarła w 1858r. w Trąbkach, wdowa, córka Franciszka i Agnieszki z Błeszyńskich, urodzona w Bobrku lat 70 mająca. Może to siostra Marcjanny Jurek? Proszę o komentarz
Pozdrawiam serdecznie -Irek
Niestety, ale w akcie zgonu Aleksandra Szczepańskiego, który zmarł w 1817r. w wieku 50 lat jest tylko wzmianka, że był żonaty.
Mam także akt zgonu Agnieszki Błeszeńskiej, która zmarła w 1825r. w wieku 70 lat, wdowa w Bobrku zamieszkała. Zgłaszającym był Piotr Jurczak zięć .
Niestety akty zgonów z XVIII w. i z początku XIX wieku nie zachowały się.
Być może jak znajdę akt ślubu Aleksandra z Marcjanna to coś się wyjaśni. Bardzo proszę o jeszcze jakieś wskazówki.
Znalazłem także akt zgonu samej Marcjanny Jurkowej zmarłej w 1854r.w Pirogu (parafia Stromiec), lat 100 majaca?! pozostawila po sobie córki Brygidę w Stromcu i Anne w Lechanicach mieszkające. W akcie nie podano ani gdzie sie urodziła ani kto był jej rodzicami.
Przeglądając księgi parafii Błotnica natrafiłem na akt zgonu Marianny Gryz –zmarła w 1858r. w Trąbkach, wdowa, córka Franciszka i Agnieszki z Błeszyńskich, urodzona w Bobrku lat 70 mająca. Może to siostra Marcjanny Jurek? Proszę o komentarz
Pozdrawiam serdecznie -Irek
-
Lubryczyński_Ireneusz

Marianna Gryz córka Franciszka i Agnieszki Błeszyńskich - przepraszam za pomyłkę. Irek
-
Lubryczyński_Ireneusz

Ponawiam swoją prośbę o jakieś sugestie i wskazówkii. Pozdrawiam - Irek
-
Lubryczyński_Ireneusz

Analizowałem księgi parafii Stromiec szukając nazwisk Kiełbasik i Błeszeński, oto co udało mi się odnaleźć:
1751r. – ur. Katarzyna – córka Andrzeja i Franciszki Błeszeńskich przekreślone wpisano Kiełbasików z Bobrka
1754r. – w charakterze świadka występuje Franciszka Błeszeńska z Bobrka
1754r. –ur. Teresa –córka Andrzeja i Franciszki Błeszeńskich przekreślone wpisano Kiełbasików z Bobrka
1758r. –ur. Jakub –syn Andrzeja i Franciszki Błeszeńskich przekreślone wpisano Kiełbasików z Bobrka
1760r. –ur. Jakub –syn Andrzeja i Franciszki Kiełbasików z Bobrka
1763r. –ur. Katarzyna –córka Andrzeja i Franciszki Kiełbasików z Bobrka
1764r. – w charakterze świadka występuje Franciszka Kiełbasikowa z Bobrka
1767r. –ur. Anna –córka Andrzeja i Franciszki Kiełbasik z Bobrka
1775r. –ślub Franciszek Kiełbasik z Agnieszką Wójcik w Bobrku
1776r. – ur. Marcjanna i Marianna – córki Franciszka i Agnieszki (nie podano nazwiska) z Bobrka
1778r. –ur. Antoni –syn Franciszka i Agnieszki Kiełbasik z Bobrka
1778r. – w charakterze świadków występują Teresa Błeszeńska, Franciszek Błeszeński z Bobrka
1779r. –w charakterze świadka występuje Franciszek Kiełbasik z Bobrka
1780r. – ur. Marianna –córka Franciszka i Agnieszki Kiełbasików z Bobrka
1783r. – ur. Stanisław i Karol –synowie Franciszka i Agnieszki Kiełbasików z Bobrka
1785r. – ur. Dionizy - syn Franciszka i Agnieszki Kiełbasik z Bobrka
1791r. –ur. Franciszek - syn Franciszka i Agnieszki Błeszeńskich z Bobrka
1793r. –ur. Jan - syn Franciszka i Agnieszki Błeszeńskich z Bobrka
Bardzo proszę o jakieś komentarze i wskazówki. Czy Marcjanna Kiełbasik to Marcjanna Błeszeńska?
Pozdrawiam serdecznie, Irek
1751r. – ur. Katarzyna – córka Andrzeja i Franciszki Błeszeńskich przekreślone wpisano Kiełbasików z Bobrka
1754r. – w charakterze świadka występuje Franciszka Błeszeńska z Bobrka
1754r. –ur. Teresa –córka Andrzeja i Franciszki Błeszeńskich przekreślone wpisano Kiełbasików z Bobrka
1758r. –ur. Jakub –syn Andrzeja i Franciszki Błeszeńskich przekreślone wpisano Kiełbasików z Bobrka
1760r. –ur. Jakub –syn Andrzeja i Franciszki Kiełbasików z Bobrka
1763r. –ur. Katarzyna –córka Andrzeja i Franciszki Kiełbasików z Bobrka
1764r. – w charakterze świadka występuje Franciszka Kiełbasikowa z Bobrka
1767r. –ur. Anna –córka Andrzeja i Franciszki Kiełbasik z Bobrka
1775r. –ślub Franciszek Kiełbasik z Agnieszką Wójcik w Bobrku
1776r. – ur. Marcjanna i Marianna – córki Franciszka i Agnieszki (nie podano nazwiska) z Bobrka
1778r. –ur. Antoni –syn Franciszka i Agnieszki Kiełbasik z Bobrka
1778r. – w charakterze świadków występują Teresa Błeszeńska, Franciszek Błeszeński z Bobrka
1779r. –w charakterze świadka występuje Franciszek Kiełbasik z Bobrka
1780r. – ur. Marianna –córka Franciszka i Agnieszki Kiełbasików z Bobrka
1783r. – ur. Stanisław i Karol –synowie Franciszka i Agnieszki Kiełbasików z Bobrka
1785r. – ur. Dionizy - syn Franciszka i Agnieszki Kiełbasik z Bobrka
1791r. –ur. Franciszek - syn Franciszka i Agnieszki Błeszeńskich z Bobrka
1793r. –ur. Jan - syn Franciszka i Agnieszki Błeszeńskich z Bobrka
Bardzo proszę o jakieś komentarze i wskazówki. Czy Marcjanna Kiełbasik to Marcjanna Błeszeńska?
Pozdrawiam serdecznie, Irek
-
Wielebnowski

5*prababką Marcjanną Szczepańską, wdową po Aleksandrze Szczepańskim, jest napisane, że Marcjanna skończyła lat 42 (a więc urodziła się w 1776r.) "podłóg złożonej metryki z ksiąg kościoła stromieckiego, zamieszkała w Bobrku."
pozwoliłem dopisać cudzysłow i tak napisane mówi wszystko.
Dla pewności sprawdz czy istniała druga para małżeńska o imionach Franciszek i Agnieszka .
Siostra Marcjanny Marianna byc może zmarła skoro w 1780 r.następna dziewczynka dostaje to imie po zmarłej siostrze.
Bliżniaki występują też póżniejszym okresie czasu.
Sprawdż czy istniały inne dzieci o imionach Marcjanna i Marianna.
Piszesz
Przeglądając księgi parafii Błotnica natrafiłem na akt zgonu Marianny Gryz –zmarła w 1858r. w Trąbkach, wdowa, córka Franciszka i Agnieszki z Błeszyńskich, urodzona w Bobrku lat 70 mająca. Może to siostra Marcjanny Jurek?
Nie ma problemu to Marianna ur, w 1780 ,młodsza siostra Marcjanny.
Pozdrawiam
Jasiu
pozwoliłem dopisać cudzysłow i tak napisane mówi wszystko.
Dla pewności sprawdz czy istniała druga para małżeńska o imionach Franciszek i Agnieszka .
Siostra Marcjanny Marianna byc może zmarła skoro w 1780 r.następna dziewczynka dostaje to imie po zmarłej siostrze.
Bliżniaki występują też póżniejszym okresie czasu.
Sprawdż czy istniały inne dzieci o imionach Marcjanna i Marianna.
Piszesz
Przeglądając księgi parafii Błotnica natrafiłem na akt zgonu Marianny Gryz –zmarła w 1858r. w Trąbkach, wdowa, córka Franciszka i Agnieszki z Błeszyńskich, urodzona w Bobrku lat 70 mająca. Może to siostra Marcjanny Jurek?
Nie ma problemu to Marianna ur, w 1780 ,młodsza siostra Marcjanny.
Pozdrawiam
Jasiu
-
Lubryczyński_Ireneusz

Jasiu bardzo dziękuję za podpowiedzi.
W księdze małżeństw 1751 -1788 nie było żadnej pary o imieniu Franciszek i Agnieszka w całej parafii Stromiec (oczywiście oprócz „tych” moich).
Dla ciekawostki powiem, że przeglądając akt po akcie zauważyłem, że często świadkowie bądź młodzi zawierający związek małżeński -występują z podwójnymi nazwiskami np.; Valentiono Żurawski sen lub ven (niewiem jak to odczytać)Krawczyk albo Antonio Opałka sen Młynarczyk, czy Nicolao Lenartowicz sen Skoczek.
Pozdrawiam serdecznie - Irek
W księdze małżeństw 1751 -1788 nie było żadnej pary o imieniu Franciszek i Agnieszka w całej parafii Stromiec (oczywiście oprócz „tych” moich).
Dla ciekawostki powiem, że przeglądając akt po akcie zauważyłem, że często świadkowie bądź młodzi zawierający związek małżeński -występują z podwójnymi nazwiskami np.; Valentiono Żurawski sen lub ven (niewiem jak to odczytać)Krawczyk albo Antonio Opałka sen Młynarczyk, czy Nicolao Lenartowicz sen Skoczek.
Pozdrawiam serdecznie - Irek
-
Wielebnowski

Irku
Sam sobie odpowiedziałeś.
Intryguje mnie ślub Franciszka z 1755r.,którego nie masz aktu urodzenia.Nie piszesz od którego roku są księg a to do Twoich poszukiwań jest bardzo istotne.
To słowo to vel -jako,albo ,raczej .Podobnym słowem jest alias.
Pozdrawiam
Jasiu
Sam sobie odpowiedziałeś.
Intryguje mnie ślub Franciszka z 1755r.,którego nie masz aktu urodzenia.Nie piszesz od którego roku są księg a to do Twoich poszukiwań jest bardzo istotne.
To słowo to vel -jako,albo ,raczej .Podobnym słowem jest alias.
Pozdrawiam
Jasiu
-
Lubryczyński_Ireneusz

Księgi ochrzczonych parafii Stromiec, które przeglądałem zaczynały się od 1751r. I stąd też brak aktu chrztu mojego Franciszka. Zapewne urodził się przed 1751r. Ślub brał w 1775r.
Zgadzam się z Tobą, co do znaczenia słowa vel, ale w aktach stromieckich nazwiska oddzielane są słowem albo ven albo sen i dlatego mnie to zaciekawiło. Pozdrawiam, miłego wieczoru życzę- Irek
Zgadzam się z Tobą, co do znaczenia słowa vel, ale w aktach stromieckich nazwiska oddzielane są słowem albo ven albo sen i dlatego mnie to zaciekawiło. Pozdrawiam, miłego wieczoru życzę- Irek
-
Lubryczyński_Ireneusz

Przeglądając księgi parafii Stromiec odnalazłem akt zgonu Antoniego Błeszyńskiego, który zmarł w 1832r. w wieku lat 57 (urodzony w 1775r.) syn Franciszka Błaszyńskiego i Agnieszki z Wójcików z Bobrka. W wcześniejszym poście napisałem, ze Antoni urodził się w 1778r. syn Franciszka i Agnieszki Kiełbasików. Mam też akt ślubu Franciszka Kiełbasika z Agnieszka Wójcik a więc zagadka rozwiązana!!!hurra!!! dziękuje wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam Irek
Pozdrawiam Irek