Czy to ta sama osoba? -prośba o pomoc

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Post autor: Lubryczyński_Ireneusz »

Witam Wszystkich,
Mam taki problem do rozwiązania i proszę Was o pomoc lub jakieś wskazówki:
Otóż w akcie ślubu z 1818r. zawartym w Stromcu pomiędzy Piotrem Jurczak a moją 5*prababką Marcjanną Szczepańską, wdową po Aleksandrze Szczepańskim, jest napisane, że Marcjanna skończyła lat 42 (a więc urodziła się w 1776r.) podłóg złożonej metryki z ksiąg kościoła stromieckiego, zamieszkała w Bobrku. W akcie zgonu Piotra Jurek (Jurczak) napisano, że pozostawił on żonę Marcjannę z Błeszeńskich. Reasumując oba akty stwierdzam, że Marcjanna nazywała się z domu Błeszeńska. I tu zaczyna się problem. Przeglądałem księgi parafii Stromiec w celu odnalezienia aktu chrztu Marcjanny -w obrębie 1776r. (+/-5 lat) i nie znalazłem żadnej osoby ochrzczonej o nazwisku Błeszeńska. Jest w 1776r. Marcjanna i Marianna, córki Franciszka i Agnieszki, bez nazwiska (nie podano) z Bobrka. W dalszych aktach kolejne dzieci Franciszka i Agnieszki nazywają się Kiełbasik. Próbowałem w inny sposób i przeglądałem lata wcześniejsze (przed 1776r.). W 1751r. natrafiłem na akt chrztu Katarzyny, córki Andrzeja i Franciszki Błeszeńskich, gdzie nazwisko to jest przekreślone i wpisano nazwisko Kiełbasików. Taka sytuacja powtórzyła się kilkakrotnie, gdzie przekreślono nazwisko Błeszeński i wpisano Kiełbasik.
Zatem czy Marcjanna Błeszeńska i Marcjanna Kiełbasik to ta sama osoba?
Dodam, że nie zachowały się alegaty do małżeństw z 1818r.
Proszę o pomoc
pozdrawiam - Irek
Wielebnowski

Członek PTG

Post autor: Wielebnowski »

Cześć Irku.
Hmm,nie przeczę ,zamotała Ci się genealogia
Pierwsza watpliwośc pojawia się przy nazwisku Piotra Jurek.Czemu sądzisz że Jurek to Jurczak?
Sprawdż czy nazwisko Jurek występuje tylko w tym akcie .
Według mnie jest duże prawdopodobieństwo że Kiełbasik i Błeszeńska to ta sama osoba.
Dla pewności zrób pełne drzewo Kiełbasińskich i Błeszeńskich i w pewnym momencie powinny Ci się zazębic te 2 drzewa.
Nie zapomnij o księdze zgonów ,która może Ci dać jakieś wskazowki.
Pozdrawiam
Jasiu W.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Spróbowałabym odnaleźć akt ślubu Marcjanny i Aleksandra oraz akt zgonu Aleksandra ( tak dla potwierdzenia domo Błeszeńska), a co do zagadki czy to ta sama osoba - trzeba zakładać różne hipotezy typu przysposobione nieślubne dziecko, powielany błąd z nazwiskiem, voto zamiast domo etc.
U mnie był przypadek, że jako domo matki kolejnych dzieci podawano jej voto po pierwszym mężu. Sporo przez to było znaków zapytania, jednak po dogłębnej analizie parafialnych ksiąg dotarłam w końcu do prawdy.

Pozdrawiam,
Aneta
Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Pięknie dziękuję za udzielone podpowiedzi :k: .
Niestety, ale w akcie zgonu Aleksandra Szczepańskiego, który zmarł w 1817r. w wieku 50 lat jest tylko wzmianka, że był żonaty.
Mam także akt zgonu Agnieszki Błeszeńskiej, która zmarła w 1825r. w wieku 70 lat, wdowa w Bobrku zamieszkała. Zgłaszającym był Piotr Jurczak zięć .
Niestety akty zgonów z XVIII w. i z początku XIX wieku nie zachowały się.
Być może jak znajdę akt ślubu Aleksandra z Marcjanna to coś się wyjaśni. Bardzo proszę o jeszcze jakieś wskazówki.

Znalazłem także akt zgonu samej Marcjanny Jurkowej zmarłej w 1854r.w Pirogu (parafia Stromiec), lat 100 majaca?! pozostawila po sobie córki Brygidę w Stromcu i Anne w Lechanicach mieszkające. W akcie nie podano ani gdzie sie urodziła ani kto był jej rodzicami.
Przeglądając księgi parafii Błotnica natrafiłem na akt zgonu Marianny Gryz –zmarła w 1858r. w Trąbkach, wdowa, córka Franciszka i Agnieszki z Błeszyńskich, urodzona w Bobrku lat 70 mająca. Może to siostra Marcjanny Jurek? Proszę o komentarz
Pozdrawiam serdecznie -Irek
Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Marianna Gryz córka Franciszka i Agnieszki Błeszyńskich - przepraszam za pomyłkę. Irek
Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Ponawiam swoją prośbę o jakieś sugestie i wskazówkii. Pozdrawiam - Irek
Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Analizowałem księgi parafii Stromiec szukając nazwisk Kiełbasik i Błeszeński, oto co udało mi się odnaleźć:
1751r. – ur. Katarzyna – córka Andrzeja i Franciszki Błeszeńskich przekreślone wpisano Kiełbasików z Bobrka
1754r. – w charakterze świadka występuje Franciszka Błeszeńska z Bobrka
1754r. –ur. Teresa –córka Andrzeja i Franciszki Błeszeńskich przekreślone wpisano Kiełbasików z Bobrka
1758r. –ur. Jakub –syn Andrzeja i Franciszki Błeszeńskich przekreślone wpisano Kiełbasików z Bobrka
1760r. –ur. Jakub –syn Andrzeja i Franciszki Kiełbasików z Bobrka
1763r. –ur. Katarzyna –córka Andrzeja i Franciszki Kiełbasików z Bobrka
1764r. – w charakterze świadka występuje Franciszka Kiełbasikowa z Bobrka
1767r. –ur. Anna –córka Andrzeja i Franciszki Kiełbasik z Bobrka
1775r. –ślub Franciszek Kiełbasik z Agnieszką Wójcik w Bobrku
1776r. – ur. Marcjanna i Marianna – córki Franciszka i Agnieszki (nie podano nazwiska) z Bobrka
1778r. –ur. Antoni –syn Franciszka i Agnieszki Kiełbasik z Bobrka
1778r. – w charakterze świadków występują Teresa Błeszeńska, Franciszek Błeszeński z Bobrka
1779r. –w charakterze świadka występuje Franciszek Kiełbasik z Bobrka
1780r. – ur. Marianna –córka Franciszka i Agnieszki Kiełbasików z Bobrka
1783r. – ur. Stanisław i Karol –synowie Franciszka i Agnieszki Kiełbasików z Bobrka
1785r. – ur. Dionizy - syn Franciszka i Agnieszki Kiełbasik z Bobrka
1791r. –ur. Franciszek - syn Franciszka i Agnieszki Błeszeńskich z Bobrka
1793r. –ur. Jan - syn Franciszka i Agnieszki Błeszeńskich z Bobrka
Bardzo proszę o jakieś komentarze i wskazówki. Czy Marcjanna Kiełbasik to Marcjanna Błeszeńska?
Pozdrawiam serdecznie, Irek
Wielebnowski

Członek PTG

5*prababką Marcjanną Szczepańską, wdową po Aleksandrze Szczepańskim, jest napisane, że Marcjanna skończyła lat 42 (a więc urodziła się w 1776r.) "podłóg złożonej metryki z ksiąg kościoła stromieckiego, zamieszkała w Bobrku."
pozwoliłem dopisać cudzysłow i tak napisane mówi wszystko.
Dla pewności sprawdz czy istniała druga para małżeńska o imionach Franciszek i Agnieszka .
Siostra Marcjanny Marianna byc może zmarła skoro w 1780 r.następna dziewczynka dostaje to imie po zmarłej siostrze.
Bliżniaki występują też póżniejszym okresie czasu.
Sprawdż czy istniały inne dzieci o imionach Marcjanna i Marianna.

Piszesz
Przeglądając księgi parafii Błotnica natrafiłem na akt zgonu Marianny Gryz –zmarła w 1858r. w Trąbkach, wdowa, córka Franciszka i Agnieszki z Błeszyńskich, urodzona w Bobrku lat 70 mająca. Może to siostra Marcjanny Jurek?

Nie ma problemu to Marianna ur, w 1780 ,młodsza siostra Marcjanny.

Pozdrawiam
Jasiu
Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Jasiu bardzo dziękuję za podpowiedzi.
W księdze małżeństw 1751 -1788 nie było żadnej pary o imieniu Franciszek i Agnieszka w całej parafii Stromiec (oczywiście oprócz „tych” moich).
Dla ciekawostki powiem, że przeglądając akt po akcie zauważyłem, że często świadkowie bądź młodzi zawierający związek małżeński -występują z podwójnymi nazwiskami np.; Valentiono Żurawski sen lub ven (niewiem jak to odczytać)Krawczyk albo Antonio Opałka sen Młynarczyk, czy Nicolao Lenartowicz sen Skoczek.
Pozdrawiam serdecznie - Irek
Wielebnowski

Członek PTG

Irku
Sam sobie odpowiedziałeś.
Intryguje mnie ślub Franciszka z 1755r.,którego nie masz aktu urodzenia.Nie piszesz od którego roku są księg a to do Twoich poszukiwań jest bardzo istotne.
To słowo to vel -jako,albo ,raczej .Podobnym słowem jest alias.
Pozdrawiam
Jasiu
Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Księgi ochrzczonych parafii Stromiec, które przeglądałem zaczynały się od 1751r. I stąd też brak aktu chrztu mojego Franciszka. Zapewne urodził się przed 1751r. Ślub brał w 1775r.
Zgadzam się z Tobą, co do znaczenia słowa vel, ale w aktach stromieckich nazwiska oddzielane są słowem albo ven albo sen i dlatego mnie to zaciekawiło. Pozdrawiam, miłego wieczoru życzę- Irek
Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Przeglądając księgi parafii Stromiec odnalazłem akt zgonu Antoniego Błeszyńskiego, który zmarł w 1832r. w wieku lat 57 (urodzony w 1775r.) syn Franciszka Błaszyńskiego i Agnieszki z Wójcików z Bobrka. W wcześniejszym poście napisałem, ze Antoni urodził się w 1778r. syn Franciszka i Agnieszki Kiełbasików. Mam też akt ślubu Franciszka Kiełbasika z Agnieszka Wójcik a więc zagadka rozwiązana!!!hurra!!! dziękuje wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam Irek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”