Armia Austrowęgierska -Listy strat (pochowani..)1914-1918

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 3 times

Re: Armia Austrowęgierska -Listy strat (pochowani..)1914-1918

Post autor: Grazyna_Gabi »

Kto produkowal listy strat ?
Jan, sam dales sobie odpowiedz linkujac ta strone :lol: https://digi.landesbibliothek.at/viewer ... /LOG_0003/
K.u.k Kriegsministerium

Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
jan2024

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jan2024 »

Czyli K.u.K= Kaiserlich und Königlich,
Stosowany przeze mnie skrót.
nasze polskie CK Cesarsko Królewskie
czyli po polsku. Ministerstwo Wojny.
Zatem listy strat publikowało Ministerstwo Wojny we Wiedniu.
Zwróć uwagę na Józefa, Teodora Wojtyłę - [ syn 4 zony Macieja i Pani Zalewskiej]
lista strat z datą 17.03.1917
zginął 11.06.1916
czyli 6+3 =9 miesiące po fakcie
......................
Pozdrawiam.
Jan
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Post autor: Bodek »

Jan2024 Godzina 16:49, pisze:
„Piotrze
listy strat powstawały na podstawie wykazów czerwonego krzyża pojawiła się taka instytucja”.

Iiiii ! Nagle ! Objawienie ! Godzina 20:41

“Zatem listy strat publikowało Ministerstwo Wojny we Wiedniu”.

To może by tak przeprosić Piotra, za to że się pisze bzdury.

Powtórzę to kolejny raz - Jan2024
Nigdy ale to nigdy nie zajmuj się tematyką wojskowości, począwszy od kamienia łupanego do co najmniej 1970 roku. Bo swoimi informacjami wprowadzasz ludzi w błąd.
I można to potraktować jako sabotaż.
Bogdan

A ! Lista strat. Miało się to tak. Początek wojny - dziennie 100 osób (niewola, ranny, zabity)
potem 200, 500, 1000 osób dziennie. Ktoś to musiał spisać alfabetycznie, potem zanieść do druku.
Wniosek.
Różnica pomiędzy faktyczną datą zdarzenia, a datą ukazania się Biuletynu nie wynosiła już kilka dni, kilka tygodni, a kilka miesięcy.

Tyle…

B.
MaksymilianStachnik

Sympatyk

Post autor: MaksymilianStachnik »

piotr_nojszewski pisze: pn 05 sty 2026, 23:09 Wrócę do kwestii kompletności list strat.
Lista strat powstaje na podstawie meldunków dowódców jednostek. Jesli armia sie cofa nie wiadomo kto zginął, kto znalazł się w niewoli, kto zdezerterował. A jeśli cała jednostka albo sztab ginie to nie ma komu złożyc takiego meldunku. Poza tym dochodza błędy. Nie ma masowej wojny gdzie wszystko wiadomo.
Kto ma jakis specjalny interes w wyjasnianiu tego? Czasem rodzina.
Ale już wpisywanie tego do ksiąg metrykalnych zwykle następowało z jakiegos ważnego powodu: zwykle cheć nowego ślubu albo sprawy spadkowe. Pozostałych w ksiegach metrykalnych nie ma.
Dodam, że sa znane całkiem liczne przypadki np. po II wojnie światowej Polaków, którzy zostawili w Polsce stare życie z żonami, dziećmi, rodziną i jakims majątkiem i zaczeli nowe zycie z nowymi rodzinami w USA, Australii czy w innych krajach.
Po demobilizacji zołnierz jest wolnym człowiekiem i często innym człowiekiem. To, że nie wrócił do domu i nie dał znaku życia nie oznacza, że zginął na wojnie.
Sugeruje jeszcze prześledzenia szlaku bojowego jednostki a może też funkcji żolnierza to też czasem moze cos wyjaśnic.
Dziękuję za ciekawy post i nakreślenie sytuacji. Mój przodek nie zdążył się ożenić przed wojną, majątku również nie miał, więc kwestie spadkowe też odpadają - tak jak wspomniałem - dla św. spokoju przewertowałem te księgi zgonu by mieć czyste sumienie i poczucie dobrze spełnionego obowiązku (szukacza). Co do porzucenia poprzedniego życia i np. wyemigrowania za Ocean - też o tym słyszałem. Moja mama sugerowała taki scenariusz swojemu ojcu, bratu żołnierza, którego szukam, ale dziadek jednoznacznie i zawsze stwierdzał, że Michał Chyrc zginął na wojnie bo przyszło 'pismo i blaszka'.
Co do szlaku bojowego - taką sugestię również dostałem, jednak 3 Pułk Ułanów Galicyjskich, w którym mój przodek służył (raczej był spieszony, gdyż obsługiwał karabin maszynowy), bardzo ciężko namierzyć, zwłaszcza właśnie miejsca ich operowania - gdzieś wyczytałem, że byli bardzo rozproszeni. Wskazówkę mam jedynie taką, że Pułk ów operował na wschodzie po ofensywie pod Gorlicami, zatem przodek mój zginął zapewne gdzieś na terenach dzisiejszej Ukrainy (ostatni ślad - ranny wg listy start, w styczniu 1916 roku). Ranny zapewne został parę tygodni/miesięcy wcześniej.
Zwróciłem się nawet do jednej firmy z Wiednia, która kwerenduje i profesjonalnie zajmuje się takimi poszukiwaniami, ale cena jest dość wysoka (120EUR za 1h poszukiwań).
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Jeszcze na temat aktow zgonow.
Polegli z parafii Tarnów (skany 1915 -1928)
W aktach sporo informacji: miejsce urodzenia, czesto gdzie pochowany, rowniez kawalerowie,
nazwa jednostki ........
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 6&zoom=1.5

Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Dzięki za ten link. To wyglądą jak specjalna część ksiegi. Pytanie czemu ich wpisali akurat tu, pochodzili z tej parafii? Znaczna część wpisów wygląda jak "hurtem" wpisane.
Zerknąłem do wyszukiwarki z list strat i tak na szybko wiekszości żołnierzy nie widzę. Jest chorąży Ignacy Korzonek a już jednorocznego ochotnika Mroczkowskiego nie widzę.
Podlacki - to na listach strat Podlaski
Wniosek - szukac trzeba szeroko.
pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Dla kilku sprawdzilam miejsca urodzenia - wszyscy z tej parafii:
Klikowa, Zawada, Krzyż, Rzędzin, Tarnowiec .... no i Tarnow.

Jest Mroczkowski - jako Mraczkowski - z pow. Krakow
https://des.genealogy.net/search/show/16706872

Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Post autor: Bodek »

Dobry wieczór

MaksymilianStachnik pisze:

“Mój przodek - brat mojego dziadka”. Brat mojego dziadka jak dla mnie nie jest moim przodkiem, a jego żona nie jest dla mnie nawet ciotką, a jedynie dla mojej mamusi.
Owszem z bratem mojego dziadka mamy wspólnego przodka. I to tyle. A! I jest bratem mojego ukochanego dziadka, a jego co najwyżej pies drapał.
Dobra ale ja nie o tym…
Dalej:“na listach strat figuruje dwukrotnie jako ranny (C.K.Armia) - ostatni wpis ze stycznia 1916 roku, potem ślad się urywa”.
Czy można wiedzieć co tam napisano, ale dokładnie… Nazwisko, urodzony, jednostka - wszystko.
Oczywiście dwa wpisy ”dwukrotnie jako ranny (C.K.Armia)”.

Miłego wieczoru

Bogdan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”