Białoruś

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Wladzislaw »

jarekf20 pisze: Poszukuję akt parafii Łuniniec w obwodzie brzeskim, czy są jakieś akta sprzed 1920 roku?
Parafia z 1903 (?), ale podobnie - po 1905 zalozona. Wczesniej - parafia w Pinsku.

Ksiegi Luninieckie:

1909 - w archiwum w Petersburgu, skanowane, ogladanie dostepne online po oplacie dla obywatelow Rosji.

1910-1912, 1914, 1915 - w archiwum w Minsku, skany u mormonow online.

* 1909-1919 - w archiwum w Minsku.
1919-1930 - w archiwum w Minsku.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
Świętczak_Sebastian

Sympatyk

Re: Białoruś

Post autor: Świętczak_Sebastian »

Szanowni Państwo.

W Genetece zostały opublikowane indeksy małżeństw z lat 1827-1834 i zgonów z lat 1804-1848 z Rzymskokatolickiej Parafii w Rakowie na podstawie skanów opublikowanych przez jedną z grup na facebooku.

Może ktoś znający i potrafiący odczytywać odręczną cyrylicę zechciałby opracować spisy parafian?

W Narodowym Archiwum Historycznym Białorusi w Mińsku znajdują się następujące katolickie księgi dla Rakowa. Może ktoś jest w ich posiadaniu i mógłby udostępnić?

Parafia Lata Fundusz/opis Liczba jednostek magazynowych
Rakowska 1718-1846, 1849 937/4 4
1852-1854, 1870-1874 957/1 4
1846-1848 1781 /30 4
1918-1938 1781 / 49 3
Ostatnio zmieniony sob 29 lis 2025, 21:00 przez Świętczak_Sebastian, łącznie zmieniany 1 raz.
--
Sebastian
aka83

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: aka83 »

Lata 1925-31 opisał w swej książce dr Jazep Januszkiewicz "Raków. 7 szczęśliwych lat". Posiadam tę książkę
Aneta
alamakota

Post autor: alamakota »

Wybaczcie pytanie, jeśli się pojawia ponownie (szukałem na forum i nie znalazłem, więc może nie jest tak źle).

Szukam dostępu do akt będących w NIAB. Niestety nie ma ich online dla wsi, która mnie interesuje (czesciowo są dostępne na serwisie litewskim, ale od 1879 roku jedynie na miejscu w NIAB).

Idealnie chciałbym mieć do nich wszystkich dostęp online (i pewnie za darmo i zindeksowanych), ale to nie jest możliwe, dlatego zastanawiam się jakie są opcje rozwiązania tego problemu, aby wszyscy potencjalni zainteresowani mieliby z tego najwiecej profitu.
Rozumiem, że trzebaby pojawić się osobiście w grodnie i tak:
- czy można tam robić zdjęcia akt jakie sie zarezerwowało?
- osobiście mam dosyć daleko, czy komuś zdaża się tam bywać? swoją drogą, to jest bezpieczne?

Czytałem, że NIAB oferuje płatny serwis genealogiczny - w którym oni - za mnie będą szukać materiałów - ale to jest opcja ostateczna.
-*-*-*-*-*-*-
Serdecznie Pozdrawiam
A. Puchalski
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Najlepiej zacznij od konkretu, jakiej parafii szukasz, bo może czegoś nie widzisz
alamakota

Post autor: alamakota »

Wieś nazywa się Baranie. Tam mieszkała moja mama zanim wyjechali do Polski.
Zgodnie z tym co sprawdziłem parafia była w miejscowości Kluszczany, a same Kluszczany były częścią dekanatu Świr w archidiecezji Wileńskiej.

Same akta są dostępne tutaj: https://eais.archyvai.lt/repo-ext/view/277370
604 / 37 Švenčionių dekanato bažnyčių metrikų knygų apyrašas. 1798-01-01 - 1940-12-31
604 / 52 Svyrių dekanato bažnyčių metrikų nuorašų knygų apyrašas. 1819-01-01 - 1874-12-31

Czasami zdażało się, że Kluszczany pojawiały się w dokumentach ze Święcian. Ciezko mi to wytlumaczyc, ale fakt jest taki, że np. dla 1924 rocznika nie miało to miejsca. Pozostaje mi stwierdzić, że interesujące mnie dane są w dokumentach ze Świru, a te są w NIAB w Grodnie (dla roczników 1879 - 1938).
-*-*-*-*-*-*-
Serdecznie Pozdrawiam
A. Puchalski
Piotr_Kolosowski

Re:

Post autor: Piotr_Kolosowski »

00lsen pisze: pn 20 lut 2023, 17:37 Dzień dobry,

Czy ktoś orientuje się gdzie mogą być akty urodzenia z parafii Worończa (diecezja pińska) z roku 1936? Dzwoniłem do NIAB w Mińsku, ale tam mają tylko metryki z XIX wieku.

Według komentarza na radzima.net, księgi są też w ZAGS w Koreliczach (https://www.radzima.net/pl/miejsce/horodyszcze_2.html), ale tam z kolei twierdzą, że nie mają żadnych ksiąg rzymskokatolickich.

Wiem, że temat tej parafii przewijał się kilkukrotnie na forum, ale ostatecznie nie ma chyba dobrego podsumowania gdzie są księgi z jakich lat.

Pozdrawiam
Nie wiem, czy coś się zmieniło w tym zakresie - ale dziś też dzwoniłem do NIAB w Mińsku i odesłali mnie do archiwum w Grodnie, próbowałem szukać z chatem GPT i mówi tak:
Dla parafii Worończa, lata 1850–1946 szukaj w kolejności:

NIAB (Narodowy Historyczny Archiw Białorusi) – Mińsk i/lub Grodno

dział: księgi metrykalne parafii rzymskokatolickich, ujezd nowogródzki.

LVIA w Wilnie

dział: metryki kościołów dawnej diecezji wileńskiej (w indeksie występuje Voroncha/Worończa).

ZAGS w Koreliczach (Беларусь, г. Карэлічы)

dla ksiąg USC i części metryk z XX w., w tym z lat 30.–40.

Archiwum Diecezjalne w Drohiczynie

dla duplikatów/egzemplarzy diecezjalnych z okresu przynależności do diecezji pińskiej (okres międzywojenny i być może nieco wcześniej).
Świętczak_Sebastian

Sympatyk

Post autor: Świętczak_Sebastian »

Jest taka seria publikacji: Wykaz osób z akt parafialnych diecezji pińskiej do 1947 roku, której autorem jest ks. Waldemar Żurek. Niestety nie wiem czy publikacja obejmuje tę parafię. Powstaje ona prawdopodobnie na podstawie ksiąg, które prawdopodobnie posiada KUL. Niestety nie wiem jaki jest status tych ksiąg i czy w ogóle ktoś ma do nich dostęp. Podobne wykazy dotyczą diecezji łuckiej i próbowałem uzyskać informację na temat krewnych, ale nikt nie raczył odpowiedzieć na mail.
--
Sebastian
aka83

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: aka83 »

Świętczak_Sebastian pisze: wt 30 gru 2025, 18:24 Jest taka seria publikacji: Wykaz osób z akt parafialnych diecezji pińskiej do 1947 roku, której autorem jest ks. Waldemar Żurek. Niestety nie wiem czy publikacja obejmuje tę parafię. Powstaje ona prawdopodobnie na podstawie ksiąg, które prawdopodobnie posiada KUL. Niestety nie wiem jaki jest status tych ksiąg i czy w ogóle ktoś ma do nich dostęp. Podobne wykazy dotyczą diecezji łuckiej i próbowałem uzyskać informację na temat krewnych, ale nikt nie raczył odpowiedzieć na mail.
W "Wykazach ..." nie ma parafii Worończa, a księgi na podstawie których powstały "Wykazy z diecezji pińskiej" są albo w AGAD albo w AD Drohiczyn, a nie na KUL
Ostatnio zmieniony czw 08 sty 2026, 20:22 przez aka83, łącznie zmieniany 1 raz.
Aneta
Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Wladzislaw »

aka83 pisze: czw 08 sty 2026, 10:12 parafii Worończa
Metryki tylko do 1850, pozniej nie zachowali sie.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”