Konwersja pradziadka - gdzie znajdę informacje

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Hermanos

Członek PTG
Adept

Konwersja pradziadka - gdzie znajdę informacje

Post autor: Hermanos »

Witam,

szukając (w księdze rzymskokatolickiej) metryk urodzenia rodzeństwa dziadka, trafiłem na akty urodzenia pradziadka i jego braci (rodzeni w latach 1889-1903) wpisane niespodziewanie pod rokiem 1917. Ich oryginalne metryki urodzenia znajdują się w księgach greckokatolickich. Przy ich metrykach znajdują się dopiski z odnośnikiem (jak przypuszczam) do jakichś dodatkowych materiałów. Proszę o pomoc w ustaleniu gdzie - ewentualnie - mogę czegoś szukać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miejscowość Rodatycze k. Gródka Jagiellońskiego.

Metryki te znalazłem na:
https://archium.tsdial.archives.gov.ua/files/230017/
Pozdrawiam,
Paweł
--------------------------------
Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept
Podziękował: 2 times

Re: Konwersja pradziadka - gdzie znajdę informacje

Post autor: kaphis »

Witam

Pawle te dopiski które widać to informacje o zawartych małżeństwach Bazylego, Józefa i Jana.

Pozdrawiam
Marek Z.
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: puszek »

Józef Kotylak śl z Julią Wanat 5.IX.1922r./par. Rodatycze (akt 36)
https://archium.tsdial.archives.gov.ua/ ... ile-771959
Bazyli śl z Anielą Kazieczko 31.I.1928r. (akt 1)
https://archium.tsdial.archives.gov.ua/ ... le-1369166
Bożena
Awatar użytkownika
Hermanos

Członek PTG
Adept

To jasne i oczywiste, chodziło mi o dopiski:

cf Lib. Extram. T. I. pg. 6 - Jan

cf Lib. Extram T. I. pg. 6 - Józef

vide XVIII pag. 216 - Bazyli
Pozdrawiam,
Paweł
Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept
Podziękował: 2 times

Post autor: kaphis »

Hermanos pisze: czw 08 sty 2026, 15:25

cf Lib. Extram. T. I. pg. 6 - Jan

cf Lib. Extram T. I. pg. 6 - Józef

vide XVIII pag. 216 - Bazyli
cf (confer) Lib. (Liber) to znaczy zobacz w księdze

vide (zobacz) (tom) XVIII pag. (pagina) strona 216

Nie wiem czy materiały które przeglądałeś to duplikaty ale jestem pewny, że to odnośniki do pierwopisów ksiąg.
Marek Z.
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: puszek »

Akt ur Jana 1889r. zapisano w par. rzym.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... g=pl&i=197
Bożena
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Technicznie rzecz biorąc w parafiach prowadzono oddzielne księgi konwersji.
Jednak nie były one o ile wiem przekazywane do archiwów państwowych. Jeśli się zachowały to albo na parafii albo w archiwum diezezjalnym.
pozdrawiam
Piotr
ewa_marciniak

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time

Post autor: ewa_marciniak »

Czy to jest przypadek konwersji?
Pytam przez ciekawość, bo gdzieś obija się w mojej pamięci informacja, że chrzty dokonane w jednym obrządku były ważne w drugim (obrządek grecko-katolicki/rzymsko-katolicki/ormiańsko-katolicki).
Te chrzty celebrował ksiądz unita grecko-katolicki ale zgodnie z obrządkiem rzym-kat.
Jak wiem, chrzty w obrządku grecko-kat. były połączone z bierzmowaniem, tutaj jest tylko chrzest.

Pozdrawiam, Ewa
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

ewa_marciniak pisze: czw 08 sty 2026, 22:51 Czy to jest przypadek konwersji?
To jest pewnie nieporozumienie terminologiczne. Konwersja następuje wewnątrz chrześcijaństwa. Do tego są oddzielne ksiegi konwersji. Tak, chrzest jest zasadniczo uznawany.

To co potocznie określa sie jako "konwersja" i "konwertyci" to jest chrzest i wejście do chrześcijaństwa np z religii żydowskiej. Nie wiem skąd się wzieło to zamieszanie ale po polsku takie mamy.

przykład ksiegi konwersji (ta jest prosta ale wyglądały różnie)
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... ka/1759520
Ostatnio zmieniony pt 09 sty 2026, 08:54 przez piotr_nojszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Hermanos

Członek PTG
Adept

Nakreślę może sytuację rodzinną: Jan, Józef, Bazyli i Antoni (jego metryka nie ma żadnych adnotacji, więc jej nie wrzuciłem) byli synami Jana i Anastazji.

Jan był z rodziny czysto greckokatolickiej, natomiast Anastazja czysto rzymskokatolickiej.
Ślub był odnotowany w księgach obrządku greckiego.

"Przepisanie się" ich synów do ksiąg rzymskich (w 1917) nastąpiło podejrzanie niedługo po śmierci ich ojca (1916) i odbyło się hurtowo - wszyscy 4 jednocześnie.

Z opowieści siostry mojego dziadka (córki Jana i bratanicy pozostałych) wynika, że do czasu wybudowania we wsi nowego kościoła (budowa w latach 1897–1898) parafia korzystała z cerkwi.

Pozostaje jednak pytanie - jaki więc mógł być cel "przepisania" po ~20 latach metryk urodzenia całego rodzeństwa do księgi rzymskokatolickiej i czego tyczą się wspomniane adnotacje?
Pozdrawiam,
Paweł
Aga_ta

Sympatyk

Post autor: Aga_ta »

Hermanos pisze: pt 09 sty 2026, 08:30 "Przepisanie się" ich synów do ksiąg rzymskich (w 1917) nastąpiło podejrzanie niedługo po śmierci ich ojca (1916) i odbyło się hurtowo - wszyscy 4 jednocześnie.
Czyli co najmniej jeden z braci osiągnął w 1917 r. wiek okołopoborowy? Dobrze rozumiem?

Pozdrawiam
Agata
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Hermanos pisze: pt 09 sty 2026, 08:30 Jan był z rodziny czysto greckokatolickiej, natomiast Anastazja czysto rzymskokatolickiej.
Ślub był odnotowany w księgach obrządku greckiego.

"Przepisanie się" ich synów do ksiąg rzymskich (w 1917) nastąpiło podejrzanie niedługo po śmierci ich ojca (1916) i odbyło się hurtowo - wszyscy 4 jednocześnie.
Na terenie AW obowiązywała w zasadzie zasada syn za ojcem a córka za matką. Więc zmiana była zapewne związana ze śmiercią ojca. Natomiast powody? Pewnie kilka równolegle, wiara matki mogła być bardziej praktykowana i generalnie katolicyzm przyciągał wtedy jako wiara "wyższego stanu".
pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Hermanos

Członek PTG
Adept

Powracając do tematu posta - o jaką księgę chodzi w dopisku "cf Lib. Extram. T. I. pg. 6"?

Nie wydaje mi się, jak sugerował kolega kaphis, aby były to odnośniki do oryginalnych metryk urodzenia, bo zarówno Jan jak i Józef mają odnośnik do tego samego tomu i karty, a przecież rodzili się w zupełnie innych latach.

Znalazłem kilka przykładów Liber Extraneorum, czyli najwyraźniej zwykłych ksiąg urodzeń/slubów/zgonów ale tyczących się osób "obcych" spoza parafii lub parafian, którym przydarzyło się coś poza parafią :

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... a/17821456

https://www.allegata.pl/liber-mortuorum-extraneorum/

[EDIT]

Liber extraneorum – księga chrztów osób, które przeszły z innych wyznań na wiarę
rzymskokatolicką
Pozdrawiam,
Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”