Poszukuję informacji o gajowym - Franciszku Balewskim

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

julietworska

Sympatyk

Poszukuję informacji o gajowym - Franciszku Balewskim

Post autor: julietworska »

Dobry wieczór.
Zwracam się do Was z uprzejmą prośbą o pomoc.

Poszukuję informacji na temat mojego prapradziadka Franciszka Balewskiego, ur. 15.05.1897 r. w Warszawie, zm. 21.12.1943 r. w obozie koncentracyjnym Auschwitz. Był synem niezamężnej Joanny z Balewskich (która później wyszła za mąż za Józefa Jankowskiego). Franciszek był wychowywany przez rodziców zastępczych Wiktorię i Ignacego Kutów.

Pracował jako gajowy na leśniczówce Marcina Szwedy w Dąbrówce, w gminie Czerniewice. Szczególnie interesują mnie dokumenty dotyczące jego pracy. Wiem, że uczestniczył w różnych szkoleniach, m.in. w nadleśnictwach Łąck/Szack oraz w Spale.

Do tej pory wysłałam zapytania do:
• Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Łodzi,
• Archiwum Państwowego w Radomiu (gdzie przechowywane są m.in. akta wspomnianego wcześniej Marcina Szwedy),
• Nadleśnictwa Spała.

Niestety, w żadnej z tych instytucji nie odnaleziono informacji dotyczących mojego prapradziadka.

Czy ktoś z Was ma pomysł, gdzie jeszcze mogłabym szukać dokumentów lub informacji na jego temat? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”