Pytanie do znawców armii niemieckiej z czasów I ww.
W dniu wybuch wojny dziadek miał 43 lata.
W którym roku mógł być zmobilizowany i gdzie mógł trafić.
Mateusz Solecki ur. 1871r. W Ollenrode kreis Graudenz
mieszkał Nitzwald kreis Graudenz
służbę wojskową odbył 3 eskadra Jäger-Regiment zu Pferde Nr. 4
w Grudziądzu.
Służbę zakończył 1905r.
Dziadek na froncie i napis na odwrotnej stronie
https://photos.app.goo.gl/eiszGko2CKYujMn36
https://photos.app.goo.gl/1xrNJ7AS1BwHqyAk6
https://photos.app.goo.gl/PHbKDZgMiCQfQgDH8
Pozdrawiam
Jurek Solecki
Dziadek ma froncie I wojny armia niemiecka
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- jurek.solecki

Dziadek ma froncie I wojny armia niemiecka
Ostatnio zmieniony wt 14 paź 2025, 07:44 przez jurek.solecki, łącznie zmieniany 2 razy.
Dziadek ma froncie I wojny
Dobry wieczór
Panie Jurku.
Było V kategorii w zależności od wieku. 1.Pospolite ruszenie, 2.Służba w wojsku, 3.Rezerwa, 4 Obrona krajowa, 5. Ponownie pospolite ruszenie wiek 39-45 lat. Po ogłoszeniu powszechnej mobilizacji w 1914 roku, brali wszystkich mężczyzn. System kategorii zawieszono.
O ile pamiętam, to straty w CK Armii spowodowały, że w 1915 roku podniesiono górną granicę do 50 roku życia, a rok później do 55 lat.
Nie wiem, albo jeszcze nie wiem jak to było u Niemców czy w Prusach.
Możliwe, że trafił do swojej jednostki, czyli 4 Pułk Strzelców Konnych, możliwe też, że do 3 Szwadronu,Grudziądz. Ale nie jako jeździec, a jako osoba uzupełniająca macierzysty Pułk. Nazywano to Handwerkabteilung (oddział rzemieślniczy). Ktoś musiał, podkuwać konie, naprawiać uprząż, doglądać zwierzynę. No cóż... Wiek wojaka zrobił swoje.
Miłego wieczoru
Bogdan
Panie Jurku.
Było V kategorii w zależności od wieku. 1.Pospolite ruszenie, 2.Służba w wojsku, 3.Rezerwa, 4 Obrona krajowa, 5. Ponownie pospolite ruszenie wiek 39-45 lat. Po ogłoszeniu powszechnej mobilizacji w 1914 roku, brali wszystkich mężczyzn. System kategorii zawieszono.
O ile pamiętam, to straty w CK Armii spowodowały, że w 1915 roku podniesiono górną granicę do 50 roku życia, a rok później do 55 lat.
Nie wiem, albo jeszcze nie wiem jak to było u Niemców czy w Prusach.
Możliwe, że trafił do swojej jednostki, czyli 4 Pułk Strzelców Konnych, możliwe też, że do 3 Szwadronu,Grudziądz. Ale nie jako jeździec, a jako osoba uzupełniająca macierzysty Pułk. Nazywano to Handwerkabteilung (oddział rzemieślniczy). Ktoś musiał, podkuwać konie, naprawiać uprząż, doglądać zwierzynę. No cóż... Wiek wojaka zrobił swoje.
Miłego wieczoru
Bogdan
- jurek.solecki

Dziadek ma froncie I wojny
Witam.
Ciekawe czy znawcy mundurów armii niemieckiej po naszywkach na czapce mogli by coś powiedzieć więcej.
Jurek Solecki
Ciekawe czy znawcy mundurów armii niemieckiej po naszywkach na czapce mogli by coś powiedzieć więcej.
Jurek Solecki
Re: Dziadek ma froncie I wojny armia niemiecka
Dzień dobry
Pisząc wcześniej w temacie: „Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.2”
Przypomniałem sobie, że przed całą tą BURZĄ z logowaniem, pominąłem (zapomniałem) odpowiedzieć na Pana zapytanie. Odszukałem post i teraz nadrabiam. Przepraszam.
Panie Jurku
Te „naszywki” na czapce - okrągłe, nazywano kokardą. I tak… Patrząc od góry czapki (korona), to wytłaczana kokarda cesarska wz.1897, kolorystycznie od zewnątrz krawędź - czarna, następnie - biały, środek - czerwony.
Niżej na otoku czapki, to kokarda kraju związkowego w tym przypadku to Prusy.
Kolor kokardy od zewnątrz krawędź - czarna, następnie - biały, środek - czarny.
Tyle w temacie.
Bogdan
Pisząc wcześniej w temacie: „Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.2”
Przypomniałem sobie, że przed całą tą BURZĄ z logowaniem, pominąłem (zapomniałem) odpowiedzieć na Pana zapytanie. Odszukałem post i teraz nadrabiam. Przepraszam.
Panie Jurku
Te „naszywki” na czapce - okrągłe, nazywano kokardą. I tak… Patrząc od góry czapki (korona), to wytłaczana kokarda cesarska wz.1897, kolorystycznie od zewnątrz krawędź - czarna, następnie - biały, środek - czerwony.
Niżej na otoku czapki, to kokarda kraju związkowego w tym przypadku to Prusy.
Kolor kokardy od zewnątrz krawędź - czarna, następnie - biały, środek - czarny.
Tyle w temacie.
Bogdan
-
mariosoares

Re: Dziadek ma froncie I wojny armia niemiecka
To pierwsze słowo na odwrocie to "Dies".
Należy sprawdzić, czy nie chodzi o Andreasa Konitzkiego:
https://des.genealogy.net/search/show/1845574
Poległ w 1915 lub wcześniej.
Zapisano przy nim Bischofstein, czyli Bisztynek. Może miejscowość to zniekształcone Lablack, czyli Łabławki.
Pozdrawiam,
Radosław
Należy sprawdzić, czy nie chodzi o Andreasa Konitzkiego:
https://des.genealogy.net/search/show/1845574
Poległ w 1915 lub wcześniej.
Zapisano przy nim Bischofstein, czyli Bisztynek. Może miejscowość to zniekształcone Lablack, czyli Łabławki.
Pozdrawiam,
Radosław