Poznań Lager Główna - prośba o pomoc w odpowiedzi na pytania

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

robsta

Sympatyk
Podziękował: 21 times

Poznań Lager Główna - prośba o pomoc w odpowiedzi na pytania

Post autor: robsta »

Na stronie straty.pl jest wpisany mój pradziadek Władysław Hasiński. Na stronie są m.in. następujące informacje:
"uwięzienie: przeżył
rodzaj uwięzienia: obóz przesiedleńczy
miejsce osadzenia: Poznań Główna
data osadzenia: 1940-03-09
okoliczności zatrzymania: akcja przesiedleńcza
dodatkowe informacje: lista transportowa 26 str 7”.
Jako źródło podane jest Rutowska Maria "Lager Glowna Niemiecki obóz przesiedleńczy na Główne w Poznaniu dla ludności polskiej (1939-1940)" 2008, Instytut Zachodni Poznań.
PYTANIE 1. Czy to znaczy, że został osadzony w obozie Poznań Główna 9 marca 1940 r.?
PYTANIE 2. Czy to znaczy, że został wywieziony z Poznań Lager Główna pociągiem który zatytułowany jest "Lista transportowa 26"?
PYTANIE 3. W przytoczonej książce Marii Rutowskiej osobno jest lista alfabetyczna wszystkich osadzonych oraz osobne zestawienie transportów do Generalnego Gubernatorstwa z obozu na Głównej w 1940 r. Nie ma na nim jednak numeracji transportów. Czy ktoś może mi podpowiedzieć dokąd pojechał transport nr 26?
PYTANIE 4. Jako źródło we wspomnianej książce Maria Rutowska przytacza I.Z. Dok. I-699, Listy transportowe z obozu Poznań-Główna. Czy ktoś ma dostęp do tego dokumentu i mógłby udostępnić mi skan "listy transportowej nr 26"?
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc i z góry już bardzo za nią dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie

Robert Stachowiak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”