Jan, sam dales sobie odpowiedz linkujac ta strone
K.u.k Kriegsministerium
Pozdrawiam
Grazyna
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Dziękuję za ciekawy post i nakreślenie sytuacji. Mój przodek nie zdążył się ożenić przed wojną, majątku również nie miał, więc kwestie spadkowe też odpadają - tak jak wspomniałem - dla św. spokoju przewertowałem te księgi zgonu by mieć czyste sumienie i poczucie dobrze spełnionego obowiązku (szukacza). Co do porzucenia poprzedniego życia i np. wyemigrowania za Ocean - też o tym słyszałem. Moja mama sugerowała taki scenariusz swojemu ojcu, bratu żołnierza, którego szukam, ale dziadek jednoznacznie i zawsze stwierdzał, że Michał Chyrc zginął na wojnie bo przyszło 'pismo i blaszka'.piotr_nojszewski pisze: pn 05 sty 2026, 23:09 Wrócę do kwestii kompletności list strat.
Lista strat powstaje na podstawie meldunków dowódców jednostek. Jesli armia sie cofa nie wiadomo kto zginął, kto znalazł się w niewoli, kto zdezerterował. A jeśli cała jednostka albo sztab ginie to nie ma komu złożyc takiego meldunku. Poza tym dochodza błędy. Nie ma masowej wojny gdzie wszystko wiadomo.
Kto ma jakis specjalny interes w wyjasnianiu tego? Czasem rodzina.
Ale już wpisywanie tego do ksiąg metrykalnych zwykle następowało z jakiegos ważnego powodu: zwykle cheć nowego ślubu albo sprawy spadkowe. Pozostałych w ksiegach metrykalnych nie ma.
Dodam, że sa znane całkiem liczne przypadki np. po II wojnie światowej Polaków, którzy zostawili w Polsce stare życie z żonami, dziećmi, rodziną i jakims majątkiem i zaczeli nowe zycie z nowymi rodzinami w USA, Australii czy w innych krajach.
Po demobilizacji zołnierz jest wolnym człowiekiem i często innym człowiekiem. To, że nie wrócił do domu i nie dał znaku życia nie oznacza, że zginął na wojnie.
Sugeruje jeszcze prześledzenia szlaku bojowego jednostki a może też funkcji żolnierza to też czasem moze cos wyjaśnic.

Używam skrótu myślowego "przodek", by nie pisać za każdym razem "brat mojego dziadka" itp. itd. Nie popadajmy w przesadę i paranoję - nie uczestniczymy w Wielkiej Grze, z tych postów nie powstaje praca doktorska ani nie są one poddawane pod ocenę profesora Miodka, tylko jesteśmy na forum gdzie sobie mamy pomagać, zatem wymądrzałe Pana dygresje, zupełnie niepotrzebne, ba - mało uprzejme i obraźliwe ("...a jego co najwyżej pies drapał" ???) niewiele wnoszą do dyskusji. Zatem proszę nie odpisywać, nie pomagać i nie brać udziału w mojej sprawie, którą poruszam w tym wątku. Z góry dziękuję.Bodek pisze: sob 10 sty 2026, 21:15 Dobry wieczór
MaksymilianStachnik pisze:
“Mój przodek - brat mojego dziadka”. Brat mojego dziadka jak dla mnie nie jest moim przodkiem, a jego żona nie jest dla mnie nawet ciotką, a jedynie dla mojej mamusi.
Owszem z bratem mojego dziadka mamy wspólnego przodka. I to tyle. A! I jest bratem mojego ukochanego dziadka, a jego co najwyżej pies drapał.
Dobra ale ja nie o tym…
Dalej:“na listach strat figuruje dwukrotnie jako ranny (C.K.Armia) - ostatni wpis ze stycznia 1916 roku, potem ślad się urywa”.
Czy można wiedzieć co tam napisano, ale dokładnie… Nazwisko, urodzony, jednostka - wszystko.
Oczywiście dwa wpisy ”dwukrotnie jako ranny (C.K.Armia)”.
Miłego wieczoru
Bogdan