Poszukuję aktu zgonu - Lwów 1936

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Hermanos

Członek PTG
Adept

Poszukuję aktu zgonu - Lwów 1936

Post autor: Hermanos »

Poszukuję aktu zgonu brata mojej prababci:

Michał Sabat
s. Jana i Marianny zd. Partyka
ur. ~1905-10

Z opowieści żyjącej jeszcze (ur. 04.1936) siostry babci, zmarł on we Lwowie tuż przed jej narodzeniem, dlatego prababcia, będąc w zaawansowanej ciąży, nie mogła pojechać na pogrzeb brata.

Mamy jego zdjęcie ze szpitala, adres zakładu fotograficznego potwierdza, że działo się to we Lwowie.

Przyjąłem założenie, że zgon musiał nastąpić między styczniem a majem 1936.

Dotychczas w materiałach Archiwum Państwowego we Lwowie sprawdziłem księgi (numery spraw poniżej):

Kościół pw. św. Anny - 3265
Kościół pw. św. Antoniego - 3462
Kościół pw. Bożego Ciała (Dominikanów) - 3469
Kościół pw. św. Wincentego à Paulo - 3238
Kościół pw. św. Elżbiety - 3194
Bazylika metropolitalna sanktuarium pw. Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny - 3475
Kościół pw. św. Marii Magdaleny - 3269
Kościół pw. Matki Boskiej Śnieżnej [parafia] - 3481
Kościół pw. Matki Boskiej Śnieżnej [szpital Sióstr Miłosierdzia] - 3241
Kościół pw. św. Marcina - 3158
Kościół pw. św. Mikołaja - 2226
Szpital Powszechny we Lwowie - 3244
Szpital Ubezpieczalni Społecznej - 3214
Kościół pw. św. Łazarza - 2464

Jest nadzieja, że jeszcze gdzieś da się go "ustrzelić"?
Pozdrawiam,
Paweł
--------------------------------
Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień
Jozwiak_Bartlomiej

Sympatyk

Re: Poszukuję aktu zgonu - Lwów 1936

Post autor: Jozwiak_Bartlomiej »

Dzień dobry,

Brakuje jeszcze kościoła pw sw. Andrzeja 618/2/3466.
Dla sw. Mikołaja przejrzał Pan spis zgonów, ale są tez bezpośrednio akty z 1907-1942 (618/2/3270)

Sa tez księgi z parafii/wsi (około 10) które wtedy znajdowały się na przedmieściach Lwowa (np. Zamarstynów, Zniesienie). Niektóre z nich podlegały pod parafie we Lwowie, ale miały odrębne księgi metrykalne. Dzisiaj te przedmieścia naleza do miasta Lwowa.

Czy wiadomo z jakiego szpitala pochodzi zdjęcie? Po adresie fotografa można poszukiwać najbliższe parafie.

Pozdrawiam,
Bartlomiej Jozwiak
Awatar użytkownika
Hermanos

Członek PTG
Adept

Post autor: Hermanos »

Jozwiak_Bartlomiej pisze: ndz 11 sty 2026, 16:27 Czy wiadomo z jakiego szpitala pochodzi zdjęcie? Po adresie fotografa można poszukiwać najbliższe parafie.
Szpital nie jest mi znany, natomiast fotograf był z ulicy Jagiellońskiej a wcześniej - w 1933 - Michał zrobił zdjęcie na Przedmieściu Żółkiewskim.
Pozdrawiam,
Paweł
--------------------------------
Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień
Jozwiak_Bartlomiej

Sympatyk

Post autor: Jozwiak_Bartlomiej »

Fotograf z Jagiellońskiej prawdopodobnie w centrum Lwowa (dzisiaj ulica Akademika Hnatiuka). Bo była tez Jagiellońska na przedmieściach (Lewandówka). Przedmieście Żółkiewskie to część bardziej północna, rejon Zamarstynów, Zniesienie. Przejrzałem i nie znalazłem tam, ale podaje numery ksiąg: Zamarstynów 1904-1944 (201/4а/9555); Zniesienie 1919-1944 (618/2/3504).
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 6 times

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Hermanos pisze: ndz 11 sty 2026, 15:40Z opowieści żyjącej jeszcze (ur. 04.1936) siostry babci, zmarł on we Lwowie tuż przed jej narodzeniem, dlatego prababcia, będąc w zaawansowanej ciąży, nie mogła pojechać na pogrzeb brata.

Mamy jego zdjęcie ze szpitala, adres zakładu fotograficznego potwierdza, że działo się to we Lwowie.

Przyjąłem założenie, że zgon musiał nastąpić między styczniem a majem 1936.
Pawle, sądzę, że w opowieściach rodzinnych, bardzo ciekawych, tkwi prawdy - ziarno, tylko ziarno (niemniej też ważne). Poszukiwania należy zatem rozszerzyć ponad to, co wynika z tychże opowieści. Być może Prababcia, 12-14 XI 1933 r., spodziewała się innego dziecka? Założyłam, że ostatnim śladem był ten z 1933 r.(?)
https://archium.tsdial.archives.gov.ua/ ... ile-859137
Z AZ Michała wynika, dlaczego nie odnalazłeś jego AU :wink:
Pozdrawiam.
Elża
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”