Dzień dobry,
chciałbym się zwrócić z prośbą o przetłumaczenie alegaty do aktu małżeństwa moich przodków. Przodkowie: Józef Maroński i Małgorzata Kurowska brali ślub w parafii Korzkiew w 1816 r.
Tutaj link do ich aktu małżeństwa. Jest to akt 32: https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... 974&zoom=1
Alegata o której przetłumaczenie chciałbym poprosić dotyczy Józefa Marońskiego. Jej skan uzyskałem z Archiwum Narodowego w Krakowie.
Link do skanu alegaty: https://zapodaj.net/plik-1bgzgxvr3S
Z góry dziękuje za przetłumaczenie.
Pozdrawiam
Dawid
Alegata Józef Maroński
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Rokdar

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 2 times
Re: Alegata Józef Maroński
Dobry wieczór!
Niżej podpisany zaświadczam, że znajduje się w Księdze Metrykalnej Ochrzczonych przy Kościele Szanieckim Świadectwo Prawego Urodzenia niżej opisanego, jak następuje:
Szaniec
Roku Pańskiego 1793. Dnia 22 miesiąca Kwietnia. Przewielebny Pan Józef Potharski, Komendarz Kościoła Szanieckiego, ochrzcił Wojciecha Józefa, syna z prawego łoża Marcina Marońskiego, ówczesnego Organisty Szanieckiego, i Katarzyny, prawych małżonków. Chrzestnymi byli Urodzony Wincenty Barlicki, notariusz dóbr Szaniec, oraz Urodzona Pani Rozalia Gawrońska. – Wszyscy z Szańca.
Na czego wiarę i dla większej mocy, niniejsze świadectwo ręką moją napisane, pieczęcią Kościoła tutejszego opatrzyłem.
Podpisano w Szańcu, dnia 26 Października Roku Pańskiego 1816.
X. Andrzej Kaczmarczyk Komendarz Kościoła Szanieckiego własnoręcznie
Niżej podpisany zaświadczam, że znajduje się w Księdze Metrykalnej Ochrzczonych przy Kościele Szanieckim Świadectwo Prawego Urodzenia niżej opisanego, jak następuje:
Szaniec
Roku Pańskiego 1793. Dnia 22 miesiąca Kwietnia. Przewielebny Pan Józef Potharski, Komendarz Kościoła Szanieckiego, ochrzcił Wojciecha Józefa, syna z prawego łoża Marcina Marońskiego, ówczesnego Organisty Szanieckiego, i Katarzyny, prawych małżonków. Chrzestnymi byli Urodzony Wincenty Barlicki, notariusz dóbr Szaniec, oraz Urodzona Pani Rozalia Gawrońska. – Wszyscy z Szańca.
Na czego wiarę i dla większej mocy, niniejsze świadectwo ręką moją napisane, pieczęcią Kościoła tutejszego opatrzyłem.
Podpisano w Szańcu, dnia 26 Października Roku Pańskiego 1816.
X. Andrzej Kaczmarczyk Komendarz Kościoła Szanieckiego własnoręcznie
Pozdrawiam
Marcin
Nazwiska: Brauer, Cywiński, Dobrzański, Öhm(e), Nadolski, Rokicki, Rzączyński, Torriani, Visconti, etc.
Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Fergen i o mieszczaństwu krakowskim w XVIII wieku.
Marcin
Nazwiska: Brauer, Cywiński, Dobrzański, Öhm(e), Nadolski, Rokicki, Rzączyński, Torriani, Visconti, etc.
Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Fergen i o mieszczaństwu krakowskim w XVIII wieku.