Majdan Królewski, parafia
Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen
- Komentarze

Majdan Królewski, parafia
Ten wątek zawiera informacje na temat <A HREF="modules.php?op=modload&name=Katalog&file=index&req=details&pid=4864&ez=2 target=_top">tej parafii</A>
-
woźny_Marcin
, parafia
Poszukuję ślubu sprzed roku 1876 roku w Majdanie Królewskim Mikołaja Ordon z Agnieszką Malek
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
"Katalog Zasobów Metrykalnych - Nasze Parafie"
Informacja w Katalogu Zasobów Metrykalnych opisuje i daje kontakt do przechowawcy.
Jeśli masz informacje uzupełniające to, co podane (np o USC, archiwum państwowe, inne?) lub korygujące (np wiesz, że nieprawdą jest
"Ksiegi w parafii
Narodzin [od] 1826
Slubów [od] 1826
Zgonów [od] 1826"
dopisz
Informacja w Katalogu Zasobów Metrykalnych opisuje i daje kontakt do przechowawcy.
Jeśli masz informacje uzupełniające to, co podane (np o USC, archiwum państwowe, inne?) lub korygujące (np wiesz, że nieprawdą jest
"Ksiegi w parafii
Narodzin [od] 1826
Slubów [od] 1826
Zgonów [od] 1826"
dopisz
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- TomaszSaczawa

Witam,
skany z Archiwum Parafialnego Majdan Królewski oraz wydzielonych wcześniej: Krzątki, Huty Komorowskiej, Komorowa (jeszcze wcześniej par. Ostrowy Tusz.), Tarnowskiej Woli, (par. Dęba nie posiada metryk sprzed wydzielenia) zostaną opublikowane w Skanotece w przyszłym miesiącu (X/2024).
Pozdrawiam,
Tomek
skany z Archiwum Parafialnego Majdan Królewski oraz wydzielonych wcześniej: Krzątki, Huty Komorowskiej, Komorowa (jeszcze wcześniej par. Ostrowy Tusz.), Tarnowskiej Woli, (par. Dęba nie posiada metryk sprzed wydzielenia) zostaną opublikowane w Skanotece w przyszłym miesiącu (X/2024).
Pozdrawiam,
Tomek
W parafii p.w. Matki Bożej Królowej Polski w Nowej Dębie znajdują się księgi urodzeń 1858-1884, 1884-1899, 1900-1911 wsi Dęba wydzielonej w 1957 roku z parafii Majdan Królewski.TomaszSaczawaKamień pisze:Witam,
Pozdrawiam,
Tomek
Krzysztof
Moje miejscowości: (Nowa) Dęba, Tarnowska Wola, Rozalin, Majdan Królewski, Huta Komorowska, Ślęzaki, Pliskowola, Suchowola, Osiek, Niekrasów, Ossala, Mielec-Rzochów.
- TomaszSaczawa

Witam,kkrzastek pisze:W parafii p.w. Matki Bożej Królowej Polski w Nowej Dębie znajdują się księgi urodzeń 1858-1884, 1884-1899, 1900-1911 wsi Dęba wydzielonej w 1957 roku z parafii Majdan Królewski.TomaszSaczawaKamień pisze:Witam,
Pozdrawiam,
Tomek
Krzysztof
dziękuję za informację; czyli zostałem wprowadzony w błąd podczas wizyty w parafii, postaram się to jakoś wyjaśnić.
Pozdrawiam,
Tomek
Re:
boo.ann pisze:
> Witam,
> czy zachowały się gdzieś księgi metrykalne z parafii Majdan Królewski
> sprzed 1826 roku?
>
> Pozdrawiam
> Ania
Witam,
kilka dni temu dostałem odpowiedź z Archiwum Archidiecezjalnego w Przemyślu, że posiadają Chrzty z lat 1787-1816, dotyczących tej parafii.
Ja natomiast mam od siebie pytanie, czy ktoś z Państwa orientuje się, gdzie znajdują się spisy ludności z XVIII wieku, dotyczących miejscowości Majdan (jak i wsi sąsiednich jeśli takowe też powstały). Doczytałem, że spisy ludności w Galicji były w tamtym wieku robione, prawdopodobnie były sporządzone min. w roku 1773 i 1780, ale być może też w innych latach.
Pozdrawiam
Marcin
> Witam,
> czy zachowały się gdzieś księgi metrykalne z parafii Majdan Królewski
> sprzed 1826 roku?
>
> Pozdrawiam
> Ania
Witam,
kilka dni temu dostałem odpowiedź z Archiwum Archidiecezjalnego w Przemyślu, że posiadają Chrzty z lat 1787-1816, dotyczących tej parafii.
Ja natomiast mam od siebie pytanie, czy ktoś z Państwa orientuje się, gdzie znajdują się spisy ludności z XVIII wieku, dotyczących miejscowości Majdan (jak i wsi sąsiednich jeśli takowe też powstały). Doczytałem, że spisy ludności w Galicji były w tamtym wieku robione, prawdopodobnie były sporządzone min. w roku 1773 i 1780, ale być może też w innych latach.
Pozdrawiam
Marcin
Re: Re:
Marcin83 pisze:
> Witam,
> kilka dni temu dostałem odpowiedź z Archiwum Archidiecezjalnego w Przemyślu, że
> posiadają Chrzty z lat 1787-1816, dotyczących tej parafii.
>
> Ja natomiast mam od siebie pytanie, czy ktoś z Państwa orientuje się, gdzie znajdują
> się spisy ludności z XVIII wieku, dotyczących miejscowości Majdan (jak i wsi
> sąsiednich jeśli takowe też powstały). Doczytałem, że spisy ludności w Galicji były w
> tamtym wieku robione, prawdopodobnie były sporządzone min. w roku 1773 i 1780, ale
> być może też w innych latach.
Witam,
Dla wsi królewskiej Majdan Królewski jest wiele spisów poddanych, z 1773 roku na przykład w cdial we Lwowie, sygnatura 146/16/1656, plus poddani części plebańskiej pod sygnatura cdial 146/16/1610.
Spis z 1773 fasja jest dość nietypowy bo zawiera poza imionami i nazwiskami głów rodzin także wiek i imiona dzieci. inwentarz plebanski jest datowany na 30 kwietnia 1771.
Pod linkiem;
https://spisypoddanych.blogspot.com/202 ... ewski.html
jest indeks imion i nazwisk z podanym wiekiem dzieci.
Podobne spisy są i dla innych wsi, chociaż zwykle bez wieku i imion dzieci.
pozdrawiam,
Michał Ciemala
> Witam,
> kilka dni temu dostałem odpowiedź z Archiwum Archidiecezjalnego w Przemyślu, że
> posiadają Chrzty z lat 1787-1816, dotyczących tej parafii.
>
> Ja natomiast mam od siebie pytanie, czy ktoś z Państwa orientuje się, gdzie znajdują
> się spisy ludności z XVIII wieku, dotyczących miejscowości Majdan (jak i wsi
> sąsiednich jeśli takowe też powstały). Doczytałem, że spisy ludności w Galicji były w
> tamtym wieku robione, prawdopodobnie były sporządzone min. w roku 1773 i 1780, ale
> być może też w innych latach.
Witam,
Dla wsi królewskiej Majdan Królewski jest wiele spisów poddanych, z 1773 roku na przykład w cdial we Lwowie, sygnatura 146/16/1656, plus poddani części plebańskiej pod sygnatura cdial 146/16/1610.
Spis z 1773 fasja jest dość nietypowy bo zawiera poza imionami i nazwiskami głów rodzin także wiek i imiona dzieci. inwentarz plebanski jest datowany na 30 kwietnia 1771.
Pod linkiem;
https://spisypoddanych.blogspot.com/202 ... ewski.html
jest indeks imion i nazwisk z podanym wiekiem dzieci.
Podobne spisy są i dla innych wsi, chociaż zwykle bez wieku i imion dzieci.
pozdrawiam,
Michał Ciemala
Re: Majdan Królewski, parafia
Bardzo dziękuję za pomoc, spróbuję to jakoś ogarnąć.
pozdrawiam
Marcin Maciąg
pozdrawiam
Marcin Maciąg
-
hlpedersen7

- Kontakt:
Re: Majdan Królewski, parafia
Marcin,
Are you looking for just Majdan Królewski censuses/inventories or for the surrounding villages in the parish as well? I have inventories from AGAD going back to 1736 for some of the villages.
There are Josephinian cadasters for the villages from the 1780s, there is a Sandomierz Inventory from 1750 and I believe there's another listing on SwA for just Majdan for 1788-1790.
The earliest records for parish Majdan Królewski (Brzostowa Góra, Huta Komorowska, Krzątka, Dęba, Tarnowska Wola, Rozalin, and Majdan) are at AD Przemyśl: births start in 1787, marriages and deaths in 1785. The books here line up nicely to what was scanned and published on Skanoteka by Tomek. These books are separate from the "1826-1889" copies of the parish records that AD Przemyśl has for parishes.
If you are looking for earlier records for Majdan Królewski parish, both Cmolas parish and Ostrowy Tuszowskie parish have entries in their books for the early to mid 18th century.
Best,
Heather
Are you looking for just Majdan Królewski censuses/inventories or for the surrounding villages in the parish as well? I have inventories from AGAD going back to 1736 for some of the villages.
There are Josephinian cadasters for the villages from the 1780s, there is a Sandomierz Inventory from 1750 and I believe there's another listing on SwA for just Majdan for 1788-1790.
The earliest records for parish Majdan Królewski (Brzostowa Góra, Huta Komorowska, Krzątka, Dęba, Tarnowska Wola, Rozalin, and Majdan) are at AD Przemyśl: births start in 1787, marriages and deaths in 1785. The books here line up nicely to what was scanned and published on Skanoteka by Tomek. These books are separate from the "1826-1889" copies of the parish records that AD Przemyśl has for parishes.
If you are looking for earlier records for Majdan Królewski parish, both Cmolas parish and Ostrowy Tuszowskie parish have entries in their books for the early to mid 18th century.
Best,
Heather