Nowak Augustyna

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept
Podziękował: 2 times

Nowak Augustyna

Post autor: kaphis »

> Poszukuję osób, rodzin T:"Poszukuję Augustyny Nowak"

Witam

Zakładam ten wątek jako rozszerzenie poszukiwań istniejącego wątku na stronie GTG Silius Radicum.

W połowie sierpnia 1900 roku przychodzi na świat Anna Augustyna Genz z rodziców Józef Genz i Augustyna Nowak. Do 1912 roku przychodzi na świat kolejne 6 dzieci tej pary. Ojciec Józefa Albina Genz ur. w 1909 roku w Katowicach Bogucicach też Józef był 2 razy żonaty. Z pierwszą żoną Zofią Genz zd. Ulfik miał 4 dzieci. Na 100% troje z nich dożyło dorosłości i zawarło małżeństwa. Zofia umarła pod koniec czerwca 1899 roku w Bogucicach. Józef Genz (ojciec Józefa Albina) umiera w 1937 roku w Bogucicach. Jego zgon w USC zgłasza syn z pierwszego małżeństwa i podaje informacje o żonie zmarłego Augustynie Genz zd. Nowak. Poszukiwana jest Augustyna Nowak która zawarła małżeństwo z wdowcem Józefem Genz po czerwcu 1899 roku. Nie wiem skąd pochodziła i gdzie zmarła. Z ogłoszenia w prasie w 1943 roku o śmierci Józefa Genz (jej syna) wiem, że Augustyna Nowak jeszcze żyła. W skorowidzach do małżeństw w okolicznych USC nie znalazłem ich ślubu, w genetece też nie trafiłem na pasujący indeks, Ancestry i FamilySearch nie pokazują żadnych pasujących wyników. Nie udało mi się też odszukać jej grobu w wyszukiwarkach cmentarzy.

Po wojnie urzędowo zmieniono pisownię nazwiska na Genc.

Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł albo trafił w swoich poszukiwaniach na wspomniane małżeństwo? Bardzo proszę o pomoc. Chodzi tylko o Augustynę Genz zd. Nowak.

Pozdrawiam
Marek Z.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”