Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.2
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Krystyna.waw

-
Urban_Magdalena

Akt urodzenia - Francja - Kamińska
Dobry wieczór,
poszukuję danych siostry mojej babci urodzonej we Francji. Te, które posiadam (wyjaśnienie * poniżej):
Maria Wróbel lub Kamińska* ur. 1924r. w LaBasse, Francja; córka Anieli Wróbel* (ur.13.10.1900r. w Brzóza Stadnicka) oraz Józefa Kamińskiego*(ur. 12.03.1900r. w Zebrzydowicach)
*w 1924r. Aniela nie była jeszcze żoną Józefa Kamińskiego, została nią dopiero sześć lat później (ŚLUB odbył się 28.01.1930r. w Auchy-Les-Mines), dlatego jej nazwisko na akcie córki może być panieńskie (w akcie ślubu z 1930r. widnieje jako panna, więc zakładam, że nie była wdową); stąd Maria może widnieć pod nazwiskiem Wróbel lub Kamińska,
*może istnieć ewentualność, że Józef nie był ojcem, wtedy w rubryce OJCIEC będzie widniał ktoś inny lub nikt - próbuję to ustalić
Rok temu uzyskałam nieocenioną pomoc, gdy znaleźli państwo francuski akt ślubu moich pradziadków Kamińskich wraz z adnotacją w spisie ludności, gdzie widnieli moi pradziadkowie z dwiema córkami. Mam nadzieję, że ktoś pomoże mi i tym razem.
Dziękuję i pozdrawiam!
Magda
poszukuję danych siostry mojej babci urodzonej we Francji. Te, które posiadam (wyjaśnienie * poniżej):
Maria Wróbel lub Kamińska* ur. 1924r. w LaBasse, Francja; córka Anieli Wróbel* (ur.13.10.1900r. w Brzóza Stadnicka) oraz Józefa Kamińskiego*(ur. 12.03.1900r. w Zebrzydowicach)
*w 1924r. Aniela nie była jeszcze żoną Józefa Kamińskiego, została nią dopiero sześć lat później (ŚLUB odbył się 28.01.1930r. w Auchy-Les-Mines), dlatego jej nazwisko na akcie córki może być panieńskie (w akcie ślubu z 1930r. widnieje jako panna, więc zakładam, że nie była wdową); stąd Maria może widnieć pod nazwiskiem Wróbel lub Kamińska,
*może istnieć ewentualność, że Józef nie był ojcem, wtedy w rubryce OJCIEC będzie widniał ktoś inny lub nikt - próbuję to ustalić
Rok temu uzyskałam nieocenioną pomoc, gdy znaleźli państwo francuski akt ślubu moich pradziadków Kamińskich wraz z adnotacją w spisie ludności, gdzie widnieli moi pradziadkowie z dwiema córkami. Mam nadzieję, że ktoś pomoże mi i tym razem.
Dziękuję i pozdrawiam!
Magda
-
Officinalis_Paeonia

- Otrzymał podziękowania: 6 times
Akt urodzenia - Francja - Kamińska
Akt jest tutaj: https://archivesdepartementales.lenord. ... acd17678b0
miejscowość: La Bassée.
Pozdrawiam.
miejscowość: La Bassée.
Pozdrawiam.
Elża
-
Urban_Magdalena

-
Kristof1960

Dzień dobry.
Poszukuję informacji na temat mojego wujka:
-TYBLEWSKI Jan ur. 1893 Gąsawa;
W roku 1926 mieszkał we Francji w Paryżu-podobno jego nazwisko figuruje w spisie mieszkańców Paryża z 1926 roku. Podobno w tym czasie zawarł związek małżeński. W latach 30 XX wieku wyjechał do Anglii.. gdzie zmarł w 1961 roku.
Bardzo proszę o pomoc w weryfikacji tych informacji.
Pozdrawiam-Krzysztof
Poszukuję informacji na temat mojego wujka:
-TYBLEWSKI Jan ur. 1893 Gąsawa;
W roku 1926 mieszkał we Francji w Paryżu-podobno jego nazwisko figuruje w spisie mieszkańców Paryża z 1926 roku. Podobno w tym czasie zawarł związek małżeński. W latach 30 XX wieku wyjechał do Anglii.. gdzie zmarł w 1961 roku.
Bardzo proszę o pomoc w weryfikacji tych informacji.
Pozdrawiam-Krzysztof
-
Officinalis_Paeonia

- Otrzymał podziękowania: 6 times
Krzysztofie,
jest Jan w spisie w Paryżu, w 1926 r., ale niewiele jest informacji - skan 149/324 prawa karta, a zindeksowany jest jako Jean Tybleuski:
https://archives.paris.fr/archives-nume ... /148|0|148
zam. Malesherbes, boulevard (8e) Quartier Madeleine.
Pozdrawiam.
jest Jan w spisie w Paryżu, w 1926 r., ale niewiele jest informacji - skan 149/324 prawa karta, a zindeksowany jest jako Jean Tybleuski:
https://archives.paris.fr/archives-nume ... /148|0|148
zam. Malesherbes, boulevard (8e) Quartier Madeleine.
Pozdrawiam.
Elża
-
Kristof1960

Kristof1960 pisze:Bardzo, bardzo dziękuję za przekazaną informację.
Poszukuję również aktu ślubu Jana Tyblewskiego. Jego żoną była Kathleen Mary Mossman ur. 1901 rok. Bardzo możliwe że ślub wzieli w Paryżu w latach 20 XX wieku.
Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam
Krzysztof
Bonjour,
Acte de mariage de TYBLEWSKI Jean.
https://i.postimg.cc/2j1J600k/depot-eta ... 1-0041.jpg
Aroszew.
.
-
Kristof1960

-
Wertepny_Marcin

- Podziękował: 5 times
Re: Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.2
Dzień dobry,
Na początku chciałbym zaznaczyć, że nie wiem czy pisze w dobrym temacie.
Chciałbym zapytać jak znaleźć daty zgonów podanych poniżej osób urodzonych w Polsce, fajnie by było odszukać dokumenty/skany aktów zgonu
* Stanisław Mokrzycki ur. 24.03.1905r.
* Ludwik Mokrzycki ur. 01.09.1911r.
Synowie Andrzeja i Zofi
Znalazłem tylko taką informacje:
Emigracja Pod Belgią
Francja, Dunkierka
Śmierć Francja
Pozdrawiam Marcin
Na początku chciałbym zaznaczyć, że nie wiem czy pisze w dobrym temacie.
Chciałbym zapytać jak znaleźć daty zgonów podanych poniżej osób urodzonych w Polsce, fajnie by było odszukać dokumenty/skany aktów zgonu
* Stanisław Mokrzycki ur. 24.03.1905r.
* Ludwik Mokrzycki ur. 01.09.1911r.
Synowie Andrzeja i Zofi
Znalazłem tylko taką informacje:
Emigracja Pod Belgią
Francja, Dunkierka
Śmierć Francja
Pozdrawiam Marcin