Marcin Suchocki ur 1799

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
MarekSuchocki
Podziękował: 2 times

Marcin Suchocki ur 1799

Post autor: MarekSuchocki »

T: pochodzenie rodu Suchockich
Witam ponownie
Od dłuższego czasu poszukuję informacji o moim przodku Marcinie Suchockim.
Próbuję stworzyć drzewo genealogiczne rodu Suchockich.
Większa część moich dziadów pochodzi z Podlasia. Swoje odkrycia zakończyłem na przodku Marcinie Suchockim ur. w 1799 roku (?) zmarłym w 1864 roku w Rakowie Boginie. Zona Agat (1804-1859) z domu Wodczyńska (Wudczyńska, Burczyńska) zmarła w Rakowie Boginie.
Marcin był ojcem Piotra (1839/1879), Eleonory po mężu Ćwikłowska, Stanisława (1846/1847 oraz Izydora (zmarł w Rakowie Boginie w 1912.
Nie mogę znaleźć kiedy i gdzie urodził się Marcin i kto był jego rodzicami. W archiwum w Łomży niewiele się dowiedziałem. Pomózcie
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 3 times

Re: Marcin Suchocki ur 1799

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Marku, nie wiem, bo nie piszesz o tym, czy korzystałeś z indeksów Projekt Podlasie. Poza indeksami można tam zobaczyć, czy i jakie księgi się zachowały. Obawiam się, że tego aktu nie znajdziesz, bo brakuje kilku roczników z przełomu wieków. Proponuję jeszcze kontakt z parafią.
Pozostaje ewentualnie badanie bocznych gałęzi, o ile znasz rodzeństwo, czyli "dowody pośrednie"

Powodzenia
Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Awatar użytkownika
MarekSuchocki

Witaj Grażynka
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Korzystałem z indeksów stąd wiem kiedy i gdzie pradziad zmarł. Wiem gdzie brał ślub (Wyłudzin). W archiwum Diecezji w Łomży nie znalazłem nic więcej niż sam dogrzebałem się w archiwach gdzie znalazłem dużo informacji o dzieciach pradziada. Nie mogę przejść następnego poziomu poniżej Marcina. W akcie zgonu Marcina nic nie ma o jego rodzicach.
Nie mam zbyt dużego doświadczenia w poszukiwaniach.

Pozdrawiam
Marek
Zbig_Kowalski

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Zbig_Kowalski »

A skąd wiesz, że brał ślub w Wyłudzinie? Zakładając, że tak było wydaje mi się, że ten AM mógłby być najlepszym punktem zaczepienia, w latach 1830 powinni być tam jego rodzice. Wyłudzin wg. Słownika Geograficznego KP należał w XIXw do parafii Dobrzyjałowo, a dodatkowo jest wpis, że w 1827 była to jednak parafia Drozdowo, więc zależy od roku ślubu (widocznie wcześniej Drozdowo a potem Dobrzyjałowo).
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_XIV/96
W Archiwum Państwowym w Łomży metryki z Dobrzyjałowa są dopiero od 1890. Trzeba spróbować ustalić gdzie mogły być wcześniejsze z tych obu parafii, o ile się zachowały, zaczynając od Archiwum Diecezjalnego w Łomży, ewentualnie może w Płocku, bo tam były jakieś zmiany przynależności.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Awatar użytkownika
MarekSuchocki

Witaj

Byłem tak w archiwum Państwowym jak i Diecezjalnym w Łomży. Brak danych
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”