Pytania do AU z Winnicy

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Czernek

Sympatyk
Podziękował: 3 times

Pytania do AU z Winnicy

Post autor: Czernek »

Dzień Dobry,

Ponizej link do AU otrzymanego z Archiwum w Winnicy.
https://ibb.co/YFjq6hKL

Otrzymałem kopię w kiepskim PDF .
W pliku zawarłem moje (może nie zupełnie poprawne) tłumaczenie.
Mam trzy pytania:
1. Z czego wynika dekret Konsystorza rzymsko-katolickiego Łuck-Zytomierskiego z dnia 4 marca 1915r. zmieniajacy "dworaków" na "chłopów" ? Czy ktoś sie z tym spotkał? Przyszła mi na mysl rewolucja, ale chyba troche za wcześnie.
Te linia Łuniewskich akurat jest herbu Łukocz.

2. Próbuję odszukać tych Łuniewskich "w guberni grodzieńskiej", ale kiepsko mi idzie. Nawet dotarłem do listy mieszkańców "nomen omen" Łunny , ale: po pierwsze z ok. 1850r. , po drugie kiepska kopia, po trzecie odręczną Cyrylicą!
Kilka słów Cyrylicą okey, ale całe spisy to chyba mnie pokonało. Ale nie znalazłem (albo przegapiłem).
Może ktoś ma pomysł na tą "gubernię grodzieńską"?

3. Urodzenie Zygmunta na stacji Kryżopol !!!! Przypadek? Podróż? Przyjechali z "guberni grodzieńskiej", a w 1922 Zygmunt brał ślub w Kołomyi, zatem może podróż z "guberni" do Kołomyi? Albo to był po prostu adres zamieszkania, ojciec Stanisław był urzędnikiem kolejowym!

Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Kontakt:

Re: Pytania do AU z Winnicy

Post autor: piotr_nojszewski »

ad 1
Osoba mająca wpis jako szlachcic powinna co do zasady być wylegitymowana i wpisana do ksiąg szlachty właściwej guberni.
Podejrzewam, że to jakos wyszło np. przy okazji poboru gdy sprawdzono delikwenta. Może przypadkiem 1905 i wojna rosyjsko-japońska miały z tym związek z powodu zwiekszonego poboru
pozdrawiam
Piotr
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 9 times

Post autor: puszek »

Tu masz też akt ur Zygmunta (strona 1) skan 0434
https://drive.google.com/drive/folders/ ... LjUbqcM8mJ
druga strona skan 0435
https://drive.google.com/drive/folders/ ... LjUbqcM8mJ
Bożena
Czernek

Sympatyk
Podziękował: 3 times

Post autor: Czernek »

Dzień Dobry,

Znamy tylko Zbigniewa i jego rodziców (no i oczywiście dalsze losy Zbigniewa).
Najpierw z AM z Kołomyi w 1922r., a teraz z Miastkowa z1895r.
Nie wiemy kiedy przybyli do Kołomyi (1895-1922) i czy było rodzeństwo. Nawet nie znamy danych zgonów jego rodziców. Wg. AM z Kołomyi to chyba w 1922r. jeszcze zyli.
W rodzinie nie ma żadnych informacji o rodzeństwie Zbgniewa, ale to nie znaczy ze nie mogło być.
Kołomyję mam dość dobrze zbadaną (ale pewnie wrócę, zawsze mozna przegapić, np. Łuniewską, a nie Łuniewskiego, patrząc nie na tą kolumnę).

Czy oprócz tego rocznika z Miastkowa są dostępne inne roczniki. Może rodzina była tam dłużej?

Mamy też nieźle zbadaną genealogię Łuniewskich (h. Łukocz) z "guberni grodzieńskiej". Sa tam Różyccy (h. Rola) ale niestety nie w tej konfiguracji (ani Stanisława , ani Ireny). Kończy się pod koniec XIXw.
Czyli pewnie brakuje jednego (może dwóch) pokolenia.
Na Familysearch zlokalizowałem z tego okresu (końcówka XIXw) tylko 1881r. (Łunna, ale przecież to może byc inna miejscowość). Ale nawet w tym jednym roku jest kilka wpisów Łuniewskich. Niestety chyba nie tych. Jeden rocznik to za mało.

Czy są dostępne on-line gdzieś księgi z tego okresu i miejsca (np. Łunna-Grodno)?

Pzdrawiam
Krzysztof
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 9 times

Post autor: puszek »

Bożena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”