Nowy sposób zgłaszania poprawek do indeksów w Genetece

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
karmat

Administrator Geneteki
Mistrz
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 2 times

Re: Nowy sposób zgłaszania poprawek do indeksów w Genetece

Post autor: karmat »

Mija właśnie rok od wprowadzenia nowego sposobu zgłaszania poprawek. Widzimy w nim sporo plusów, ale są też pewne niedogodności wymagające usprawnienia.
Obecnie jest zarejestrowanych prawie 25.000 zgłoszeń.

Co piąte zgłoszenie jest odrzucane z różnych powodów, np.
  • zmiana na dane, które nie występują w indeksie - indeks odzwierciedla tylko to co jest w akcie - pkt. 3 zasad
  • brak dołączenia linków do skanów - jest to obowiązkowe w celu szybkiej weryfikacji przez administrację. Użytkownik widzi błąd, więc ma przed oczami skan, który trzeba dołączyć do zgłoszenia - pkt. 4 zasad
  • brak możliwości weryfikacji poprawki - w przypadku skanów niedostępnych online np. z AD Łowicz nie mamy możliwości weryfikacji poprawki
  • dołączenie skanu z niewłaściwego archiwum - przykładowo mamy indeks w AA Łódź (unikat) a w zgłoszeniu jest podawany z AP Łódź (duplikat). W indeksie (i na stronie zgłoszenia) widać miejsce przechowywania ksiąg, więc nie powinno stanowić problemu dołączenie właściwego skanu
  • wpisywanie danych w pole "Twoje uwagi do poprawki" zamiast do właściwych pól formularza - w takiej sytuacji nie mamy możliwości szybkiego podglądu różnicy tego co jest w bazie, a tego co powinno w niej być.
  • wpisywanie swoich danych osobowych w pola indeksu
  • brak wskazywania lokalizacji aktu łacińskiego na stronie - dzięki temu można szybciej dotrzeć do aktu
  • poprawka do indeksu skróconego przeznaczonego do rozszerzenia - pkt. 2 zasad
  • poprawka w oparciu o inny akt, niż ten z którego powstał indeks, np. poprawka do indeksu urodzenia ze skanem późniejszego małżeństwa
Dobre zgłoszenie powinno być kompletne, zgodne z obowiązującymi zasadami, aby mogło być szybko i sprawnie zweryfikowane.
Takich było prawie 20.000, za które bardzo dziękujemy, ponieważ usprawniają wyszukiwanie dla wszystkich.
Pozdrawiam
Karol Matuszewski
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept
Podziękował: 2 times

Post autor: kaphis »

Witam

Mam szczęście bo większość poprawek które zgłosiłem została zaakceptowana. Wiekszość bo... z powodów technicznych nie da się usunąć indeksów, które zostały błędnie zinterpretowane. Ktoś zindeksował zapisy z corocznych wizytacji i kontroli ksiąg parafialnych jako akty zgonu ;)

Pozdrawiam
Marek Z.
Giemza_Karol

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Giemza_Karol »

Może dało by się pominąć weryfikację przez admina, jeżeli poprawki dokonuje autor indeksu?
Ja bym coś poprawił w swoich indeksach, do których mam zakaz udostępniania skanów.
Nie chcę mi się wgrywać do chmury skanu dla kilku poprawek.

Może też pole z linkem do skanu powinno się automatycznie wypełnić jeżeli link jest w indeksie ?
Arturro

Sympatyk
Tytan

Post autor: Arturro »

Giemza_Karol pisze: śr 14 sty 2026, 21:31 Może dało by się pominąć weryfikację przez admina, jeżeli poprawki dokonuje autor indeksu?
Ja bym coś poprawił w swoich indeksach, do których mam zakaz udostępniania skanów.

Dobry wieczór,

Wtedy poprawiasz plik exelowski i wysyłasz ponownie do Administratora.

Też mam takie sytuacje, że brak zgody na kopiowanie i spisywałem dane w USC czy na parafii - a jak wyłapałem literówkę, to już zostanie na wieki wieków.

Pozdrawiam,
Artur
Awatar użytkownika
karmat

Administrator Geneteki
Mistrz
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: karmat »

Arturro pisze: śr 14 sty 2026, 22:29 Wtedy poprawiasz plik exelowski i wysyłasz ponownie do Administratora.
Tutaj proces wygląda tak:
1. Zgłosić zapotrzebowanie na aktualny arkusz z bazy z danych lat
2. Nanieść poprawki
3. Wysłać z powrotem do publikacji

Dlaczego pkt. 1 jest ważny? Ponieważ indeksy w bazie są bardziej aktualne niż te, które ma autor. W międzyczasie mogły być poprawione błędy, których nie wychwycił wcześniej autor. Jest to zgodne z pkt. 5 zasad zgłaszania poprawek:
5. Wiele błędów w jednym indeksie

Jeśli indeks z danej parafii, jakichś konkretnych lat, zawiera dużo błędów, to bardzo zachęcamy do zgłoszenia się do weryfikacji takiego indeksu, a nie zgłaszania kilkunastu/kilkudziesięciu poprawek do jednego indeksu. Zasada ta dotyczy bezwzględnie autorów zgłaszających poprawki do własnych indeksów.
-----------------------------------------------
Giemza_Karol pisze: śr 14 sty 2026, 21:31 Może dało by się pominąć weryfikację przez admina, jeżeli poprawki dokonuje autor indeksu?
Z tego co pamiętam, to takie poprawki pojedyncze, zgłaszane przez autorów są akceptowane, ale pomyślę nad automatyzacją.
Giemza_Karol pisze: śr 14 sty 2026, 21:31 Może też pole z linkem do skanu powinno się automatycznie wypełnić jeżeli link jest w indeksie ?
Link w indeksie w większości przypadków prowadzi do jednostki a nie do konkretnego aktu, więc automatyzacja nie obsłuży wszystkich przypadków.
Pozdrawiam
Karol Matuszewski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”