Ludwik Rolecki i jego zona - poszukuje informacji.

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

MissH
Podziękował: 8 times

Ludwik Rolecki i jego zona - poszukuje informacji.

Post autor: MissH »

Witam
Chciałbym podziękować jeszcze raz każdemu za mój poprzedni post i pomoc, jaka mi udzieliliście. Byłam pod wrażeniem.
Teraz nowy temat. Co wiem o Ludwiku Roleckim :
1. Był mężem Franciszki Salawa/Szaniawa
2. Urodził się około roku 1848. Jego zona około 1854
3. Byli rodzicami mojego prapradziadka Stanisława Roleckigo. Urodzonego 1 maja 1880 w Malicach, zmarł 5 lip 1969 w Tomaszowie Mazowieckim.
4. Dzieci było więcej -
- Marianna Rolecka urodzona 1879 w Malice Kościelne folwark Adamów
- Aniela Rolecka urodzona 1875, zmarla 15 gru 1915 Wyszmontów, Bidziny
- Jan Rolecki urodzony 24 gru 1895 Wojciechowice, Opatów
5. Mój prapradziadek, czyli Stanisława Rolecki - mial najprawdopodobniej 2 zony, mozliwe ze 3.
- zona numer 1 Stanisława Dziudzi, Dziudzik ur 7 maj 1882 Koło zmarła 25 cze 1905 w Warszawie, ślub brali w 19 stycznia 1902 w Warszawie.
- zona numer 2 Józefa Lis (moja praprababcia) ur.18 paź 1896 w Wygnanów, Opoczno zm.27 lut 1984 w Dobrzelów, Bełchatów, co do ślubu to nie wiem, czy go mieli, ponieważ mój prapradziadek nie miał rozwodu i był jakiś problem (to są informacje od mojej rodziny), chociaż z info wyżej wiemy ze jego 1 zona zmarła, wiec tu możliwość zony numer 3 (ktora by byla pomiedzy 1905-1914,po 1914 roku moi prapradziadkowie juz sie znali i byli razem).

Dziekuje za pomoc, Iga Galka
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: Ludwik Rolecki i jego zona - poszukuje informacji.

Post autor: Arek_Bereza »

Zawsze warto trochę w gene0tece poszperać :)
AZ Franciszki Roleckiej (z domu Saniawa), córki Wojciecha i Gertrudy Piotrowskiej
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,394867,292
nr 156
a Ludwik to zapewne syn Pawła i Ewy Piotrowskiej, który jako wdowiec żeni się ponownie
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,385249,4
MissH

tak wiem chciałabym nie pytac :) ale nie znam stron to po 1 na ktorych moge cos znalesc, dzieki temu postowil wlasnie poznałam nastepna :), i nie mam mozliwosci czytania po ru , lacina jako tako daje sobie sama rade, ale próbowałam nauczyć sie czytac metryki po ru i niewychodzi mi. Ciesze sie ze takie forum istnieje ,gdzie ludzie maja doswiadczenie i wiedza gdzie czego szukac.
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 9 times

Post autor: puszek »

Drugą żoną Stanisława Roleckiego (wdowca po Stanisławie Dziudzik) była Marianna Skoczewska (22 lata panna, córka Michała i Marianny Cieplińskiej) ślub 22.IX.1907r./Bolesławów/par. Ostrowiec Świętokrzyski (akt 53)
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,413274,104
Troje ich dzieci
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... te=&pair=1
Bożena
puszek

Sympatyk

To też rodzeństwo Twojego dziadka Stanisława
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
Brat Stanisława - Antoni śl z Urszulą Czarnecką 15.II.1915r./par. Szewna (akt 6)
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,423243,137

A ta Józefa Lis jako żona Stanisława Roleckiego to skąd się wzięła?
Bożena
MissH

Józefa Lis to moja praprababcia, ona byla zona numer 3 jak sie okazalo - partnerka zyciowa jego. Od 1914 roku byli razem,poznali sie w Rosjii w czasie wywozu jej na Sybir, pomogl jej uciec. Myslalam zawsze ze on tez byl po prostu wywieziony, ale najprawdopodobniej z tego co wczoraj widzialam byl zolnierzem rosyjskim (pewnie nie z wyboru)i tez chcial sie ulotnic z Rosji moje domysly jak na ta chwile. Mam jego zdjecie z 1914 z Moskwy. Tak sie poznali i zostali do smierci razem. Szukal synow jak sie okazuje tych od zony numer 2, mial ich zdjecie jedno. Ale dostal od kogos info ze uciekli do USA. Co chyba jest nie prawda, bo ona chyba tez go szukala i w 1949 znalazlam info z jakies gazety (nie moge jej znalesc) ze zlozyla wniosek w sadzie grodzkim ale nie wiem co w nim bylo ale dotyczylo to wlasnie jego. Moze uznanie go za zmarlego? moze cos innego. W grobie ktorzym lezy jest pochowana Jozefa rowniez, i ma na grobie naziwsko Rolecka. Mama moja mowila ze cos kombinowala jej mama aby tak moglo byc, ale czy oni mieli ten slub, nie wiem.
puszek

Sympatyk

Co napisano w akcie zgonu Stanisława Roleckiego z 1969r.? Był wdowcem, miał żonę?
Bożena
MissH

tego nie wiem, bo go nie mam.
puszek

Sympatyk

Skoro to Twój Prapradziadek to wystąp do USC o jego akt zgonu. Od tego powinnaś zacząć.
Gdzie mieszkał Stanisław po 1914r.?
Bożena
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

MissH pisze: śr 14 sty 2026, 00:07 Józefa Lis (moja praprababcia) ur.18 paź 1896 w Wygnanów, ........... tu możliwość zony numer 3 (ktora by byla pomiedzy 1905-1914,po 1914 roku moi prapradziadkowie juz sie znali i byli razem).
A co sie stalo z rodzicami Jozefy ?
Chyba nie powedrowala na syberie jako dziecko, ona w 1905 miala lat 9, 18 skonczyla w 1914.
Na moje oko cos tu nie gra :wink: :wink:

Pozdrawiam
Grazyna
Jan.Pacek

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Jan.Pacek »

mnóstwo dzieci wyjechało na Syberię...
puszek

Sympatyk

Józefa Lis i jej rodzeństwo
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Jeśli to oni, to Józefa (Rogulska) Lis zmarła w 1902r./Wygnanów. Walenty ożenił się ponownie a zmarł w 1920r./Wygnanów/par. Sławno.
Bożena
puszek

Sympatyk

MissH pisze: czw 15 sty 2026, 10:52 ... bo ona chyba tez go szukala i w 1949 znalazlam info z jakies gazety (nie moge jej znalesc) ze zlozyla wniosek w sadzie grodzkim ale nie wiem co w nim bylo ale dotyczylo to wlasnie jego. Moze uznanie go za zmarlego? moze cos innego. W grobie ktorzym lezy jest pochowana Jozefa rowniez, i ma na grobie naziwsko Rolecka.
Nie bardzo rozumiem kto kogo szukał?
Bożena
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Stanislaw z Jozefa Lis jakies dzieci mieli, gdzie i kiedy sie rodzily ?
Pewnie masz akty ich urodzenia, chociaz jednego od ktorego Ty pochodzisz ?
Co jest napisane w tym akcie urodzenia ?
W sierpniu 1912 zglasza osobiscie urodzenie syna
AU Stefana akt 424
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,413297,13
Zgonu II zony nie widac gdy pojawia sie Jozefa Lis, poznana gdzies w Rosji :wink: chociaz rodem z tej samej
okolicy co Stanislaw.
Zagmatwana historia :(

Pozdrawiam
Grazyna
MissH

Jozefe Lis zabrali z drogi jak szla z kolezanka 1913-1914 miala wtedy okolo 20 lat. Wrocila juz ze Stanislawem do Warszawy. Ona opuscila dom w wieku 14 lat z tego co mama mowila, i mieszkala z kolezankami. Jej mama to zmarla jak byla mala. A tata nigdy o nim nie mowila nic,wiec raczej malo za soba przepadali,nawet imienia jego nigdy nikomu nie powiedziala tak samo o swoich siostrach i bratach, a miala ich sporo,jak juz teraz wiem. Mieli dwojke dzieci razem, Helene Lis oraz Zofie Lis (Zofia - 11 lip 1919 ur w Warszawie). Daty ich urodzen ,zgonow mam od rodziny, aktow nie mam. Ogolnie bardziej chcialam odnalesc rodzicow Stanisława Roleckiego, bo tam zblokowalam sie jakis czas temu, ale przy okazjii dowiedzialam sie czegos nowego o nim, i ze mial 3 zony, czego nie wiedzielismy. Mielismy tylko infomracje o dwoch. Bo moja mama kiedys wystapila o akt jego urodzenia i dostala akt slubu wlasnie z pierwsza zona rowniez, bo tez nikt nie wiedzial nic o jego rodzinie, byl bardzo skrtya osoba, tylko mowil o synach, ze mial dwoch i by chcial ich znalesc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”