Ukraiński obóz jeniecki w Kosaczowie - lista 199 ofiar i pytanie o metryki zgonu

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kułagowska_Katarzyna

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 3 times

Ukraiński obóz jeniecki w Kosaczowie - lista 199 ofiar i pytanie o metryki zgonu

Post autor: Kułagowska_Katarzyna »

Dzień dobry,

chciałabym odszukać informacje o miejscu i okolicznościach śmierci Franciszka Mazacza, brata mojej prababki, który (według informacji podanych przez jego brata Józefa, które zdobyłam w CAW) "zginął na początku 1919 roku jako kurier POW" (Polskiej Organizacji Wojskowej).

Obrazek
Jedyne zachowane zdjęcie Franciszka Mazacza.

Franciszek urodził się 4 kwietnia 1897 r. w Tarnopolu, jego ojcem był Ludwik Mazacz (rodowity Czech) i Ahafia Czech. W CAW nie ma teczki osobowej Franciszka. Gdzie szukać? Jak? Będę wdzięczna za podpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie,
Katarzyna Kułagowska Silva
Ostatnio zmieniony pt 16 sty 2026, 12:47 przez Kułagowska_Katarzyna, łącznie zmieniany 1 raz.
...najwięcej korzeni mam w Zwoleniu. Na razie...
Awatar użytkownika
Kułagowska_Katarzyna

Sympatyk

Franciszek Mazacz - kurier P.O.W., obóz w Kosaczowie

Zagadka rozwiazana. Franciszek Mazacz był internowany w obozie w Kosaczowie koło Kołomyi, gdzie zmarł na tyfus 28 mar 1919 roku.
Awatar użytkownika
Kułagowska_Katarzyna

Sympatyk

W Kurierze Lwowskim z 14 października 1919 roku (https://jbc.bj.uj.edu.pl/publication/129264) opublikowano artykuł pt. "Ofiary barbarzyństwa ukraińskiego". Z tekstu wynika, że mój krewny Franciszek Mazacz znajduje się pośród 199 innych ofiar obozu w Kołomyi.

"Poniżej zamieszczamy częściowy wykaz osób cywilnych Polaków, internowanych przez Rusinów, a zmarłych po długich, strasznych męczarniach w Kołomyi. Wykaz ten nie jest dokładny, gdyż władze ukraińskie wcale metryk śmierci nie prowadziły, sporządzony on został przez duchowieństwo polskie, które z narażeniem życia, wśród różnych szykan ze strony Ukraińców, śpieszyło zawsze z pociechą religijną dla prawdziwych męczenników sprawy narodowej (...) Rodziny zmarłych śmiercią męczeńską mogą otrzymać metryki śmierci swych najdroższych zmarłych w dziekanacie Dowództwa okręgu głównego (pl. Bernardyński 6, III p.)".

Gdzie szukać tych metryk zgonu ofiar obozu w Kosaczowie? Czy zachowały się gdzieś spisy wspomniane w ostatnim zdaniu artykułu?

Pozdrawiam,
Katarzyna
Awatar użytkownika
Kułagowska_Katarzyna

Sympatyk

Re: Ukraiński obóz jeniecki w Kosaczowie - lista 199 ofiar i pytanie o metryki zgonu

I znów sama sobie odpowiem ;) Zaczęłam szukać na Familysearch w zdjęciach i... są!

Metryki zgonów z Kołomyi obejmujące czas obozu w Kosaczowie:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... on&lang=pl

Pozdrawiam,
Katarzyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”