Dzień dobry,
Mam dwa pytania:
1) Czy istnieje gdzieś spis konfederatów barskich i, czy za udział w Konfederacji Barskiej można było utracić szlachectwo, co generalnie poza zsyłkami w głąb Rosji groziło?
2) Za udział w jakich powstaniach/zrywach etc. można było utracić szlachectwo? Pytanie uzasadniam faktem, że utarło się w mojej rodzinie, że nasi przodkowie mieli pochodzenie szlacheckie, tylko w wyniku jakiegoś powstania je utracili. Prawdę mówiąc to "powstanie” jest pewnym uproszczeniem przekazywanym z pokolenia na pokolenie, mogło to być równie dobrze jakieś wydarzenie po prostu o charakterze rewolucyjnym. A z uwagi na dotarcie do faktu, że moi przodkowie znaleźli się na Podkarpaciu w czasie mniej więcej po Konfederacji Barskiej (ich nazwisko widnieje pierwszy raz w spisie ludności z 1773 roku, w poprzednich jest jego brak) śmiem twierdzić, że najprawdopodniej mogło to być efektem represji po Konfederacji Barskiej.
Za odpowiedzi z góry bardzo dziękuję
Radosław
Spis konfederatów barskich
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen
-
Robert_Kostecki

Re: Spis konfederatów barskich
Zacznij od tego opracowania:
A. Kraushar, Konfederaci barscy na Syberii (1774), Kraków 1895, ss. 160.
A. Kraushar, Konfederaci barscy na Syberii (1774), Kraków 1895, ss. 160.
Re: Spis konfederatów barskich
Dziękuję bardzo za odpowiedź, a proszę mi powiedzieć na które dokładnie pytanie odpowiada ta publikacja?
-
Robert_Kostecki