Domumenty funduszu guberni grodzieńskiej, powiat sokólski
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
ewalisowska

Domumenty funduszu guberni grodzieńskiej, powiat sokólski
Witam,
Poszukuję informacji na temat mieszkańców wsi Radunin, woj. Podlaski.
Konkretnie o Antonim Lisowskim i jego ojcu Wincencie Lisowskim i ich rodzinie.
W otchłani internetu natknęłam się na inf. O dok. Które prawdopodobnie znajduja się w zasobach Archiwum w Grodnie mianowicie :
1. dokumenty funduszu Grodzieńskiej gubernialnej państwowej izby, w wykazie pańszczyźnianych chłopów wsi Radunin, powiat sokolski, Białostocki obwód, w roku 1816
2. dokumenty funduszu Inwentarzy posiadłości ziemiańskich, w opisie stanu i położenia pańszczyźnianych chłopów folwarku Radunin, powiat Sokólski w roku 1827 roku
3. opis stanu i położenia chłopów wsi Radunin, folwarku Radunin powiat Sokolski, w 1834 roku
4. dokumenty funduszu Grodzieńskiego gubernialnego zarządzania rolnictwa i państwowych majątków, w wiadomościach o ziemi wsi Radunin państwowej posiadłości Świdziałówka, 16 Ostrowskiego wiejskiego zarządzania powiatu sokólskiego w 1859 roku
5. Spis próśb pańszczyźnianych chłopów wsi Radunin z dnia 27 sierpnia 1865 roku
6. Lista uwłaszczonych chłopów z 1869r
7. Zapis o przesiedleniu na Syberię lata 1904-1915
Bardzo proszę o wskazówki, jak dotrzeć do powyższych dokumentów.
Bede wdzięczna za wszelkie rady i wskazówki jak pozyskac dokumnty,skany.
Pozdrawiam
Ewa Lisowska
W otchłani internetu natknęłam się na inf. O dok. Które prawdopodobnie znajduja się w zasobach Archiwum w Grodnie mianowicie :
1. dokumenty funduszu Grodzieńskiej gubernialnej państwowej izby, w wykazie pańszczyźnianych chłopów wsi Radunin, powiat sokolski, Białostocki obwód, w roku 1816
2. dokumenty funduszu Inwentarzy posiadłości ziemiańskich, w opisie stanu i położenia pańszczyźnianych chłopów folwarku Radunin, powiat Sokólski w roku 1827 roku
3. opis stanu i położenia chłopów wsi Radunin, folwarku Radunin powiat Sokolski, w 1834 roku
4. dokumenty funduszu Grodzieńskiego gubernialnego zarządzania rolnictwa i państwowych majątków, w wiadomościach o ziemi wsi Radunin państwowej posiadłości Świdziałówka, 16 Ostrowskiego wiejskiego zarządzania powiatu sokólskiego w 1859 roku
Pozdrawiam
Ewa Lisowska
-
Zbig_Kowalski

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Re: Domumenty funduszu guberni grodzieńskiej, powiat sokólsk
Samo zebranie tego to temat rzeka. Ale, że interesowało mnie nieodległa okolica oraz Szudziałowo (pojawiły się ostatnio na genetyce indeksy - może warto sprawdzić nazwisko) i sporo tych rzeczy miałem obrobioną, to wrzucę kilka podpowiedzi na start pokazując jak wygląda metoda ich znalezienia.ewalisowska pisze:Witam,
Pozdrawiam
Ewa Lisowska
Zakładam, że wiesz jak wygląda hierarchia w rosyjskim archiwum:
fond->opis->dzieło->strona (list) oraz znasz podstawowy rosyjski, a przynajmniej pisownię kluczowych nazwisk i miejsc.
Dla Grodna lista tytułów fondów jest tu:
https://fk.archives.gov.by/catalogue/10/1/
zawartość opisów/dzieł tu:
https://niab-grodno.by/f1-100/ (żeby przejść dalej ja edytuję link do np https://niab-grodno.by/f101-200/ itd)
Dla niektórych mega fondów jest osobny indeks geo, imion i tematów, coś jak np: Георгафический указатель, Именной указатель. Czasami takie indeksy są wewnątrz poszczególnego opisu.
1. To są tzw. rewizyjskie skazki. Należy znależć nazwę miejscowości w jednym z indeksów geograficznych and potem dzieło we właściwym opisie.
Czyli Radunin jest w opisie 7 i 12 w kilku dziełach
https://zapodaj.net/plik-18jS1YRb1c
i sprawdzając w określonym opisie po numerze dzieła widzimy jego tytuł. Zapis jest dość osobliwy, bo czasem treść jest wyżej, a rekord zawiera tylko toże (jeżeli np rózni się tylko rok)
Rewizja dla roku 1816 jest zatem w F24.O7.D512
https://zapodaj.net/plik-xpieMs3Uu6
Jak widać jest 105 stron czyli duży spis nazwisk.
Są też inne lata, ale musisz zawsze zobaczyć co jest ich treścią, bo nie zawsze spisywano wszystkie klasy społeczne, wręcz przeciwnie.
2 i 3 Inwentarze majątków znajdują się w kilku miejscach. W tym przypadku chodzi o F1143.O1 i te 2 dzieła 211 i 212:
https://zapodaj.net/plik-KMVkxHigKq
4. Lustracje majątków państwowych z tych lat są w F31. Świdziałówka to F31.O2.D2672
https://zapodaj.net/plik-KWr8sBouG4
5 i 6. Te dokumenty mogą być w megafondach 10 i 18, gdzie są w tematach sekcje zawierające numery opisów i dzieł pytań/suplik chłopów oraz o nadziałach ziemi dla chłopów. Jest ich mnóstwo. W indeksie geo F18 nie ma Radunina, a indeks dla F10 jest niekompletny, to raczej pozostaje żmudne przeglądanie opisów z tytułami dzieł w nadziei na trafienie tej nazwy, chyba że ktoś ma lepsze rozwiązanie.
7. Przesiedlenia na Syberię są ponownie w mega fondach
F10
https://zapodaj.net/plik-tvnamL1Ip7
F18
https://zapodaj.net/plik-mnhv9RY1ea
Ta sama sprawa z indeksem geograficznym, z tym że tu opisy tych dzieł są niezwykle ogólne w stylu "o przeniesieniu chłopów z guberni na Syberię". trochę może pomóc ograniczenie skali poszukiwań po datach krańcowych dzieł.
Są jeszcze inne żródła, np dla próby otworzyłem opis fondu 88 (Sokólska komisja powiatowa ziemska) i zawiera on zarówno indeks geo jak i imienny. Jest tam transakcja dla Wincentego Lisowskiego z 1907 i dwie inne z Radunina. Czy ten czy inny to już musisz sama sprawdzić.
https://zapodaj.net/plik-63ubsd8Pha
To tyle na start, na podstawie mojego doświadczenia i podręcznego archiwum.
Jak dotrzeć do samej zawartości archiwum? No cóż jest to problem, bo ile ich archiwum jest otwarte na zamówienia i krojenie imperialistów z dewiz, to zapłata jest niemożliwa albo trudna z uwagi na sankcje bankowe.
Ja używałem pośrednika, co też jest dobre bo oni wiedzą co się dzieje tam na miejscu (ciągle coś wycofują z czytelni, czegoś nie wydają, remontują). Byłem zadowolony (płatności były na polskie konto), ale też miałem sam dokładnie zdefiniowane co chciałem. To był już jakiś spory czas temu. Jeżeli ktoś chce znaleźć jakiegoś aktywnego pomagiera to tu jest link na odpowiednim forum do tego typu kontaktów:
https://forum.vgd.ru/45/21876/
Tylko wiadomo, że trzeba dobrze ocenić ryzyko, sprawdzić rejtingi i nic w pośpiechu, jak zawsze przy takich operacjach. Pewnie też nie każdy będzie tam w stanie obsłużyć płatność poza Białorusią.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Pozdrawiam, Zbig
-
ewalisowska

Panie Zbigniewie,
ogromnie dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedz
Postaram się zdobyć dokumenty, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć żadnych inf. o wymienionych osobach. Radunin i Józefowo należały do parafii Gródek / Królowy Most -niestety dokumenty spłonęły bądź ja nie potrafię ich znaleźć
Stąd moja poszukiwania skierowałam w stronę spisów ludności, może tam odnajdę jakieś ślady.
Pozdrawiam.
Ewa Lisowska
ogromnie dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedz
Postaram się zdobyć dokumenty, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć żadnych inf. o wymienionych osobach. Radunin i Józefowo należały do parafii Gródek / Królowy Most -niestety dokumenty spłonęły bądź ja nie potrafię ich znaleźć
Stąd moja poszukiwania skierowałam w stronę spisów ludności, może tam odnajdę jakieś ślady.
Pozdrawiam.
Ewa Lisowska
-
Zbig_Kowalski

Fakt, metryki w cerkwi w Gródku spłonęły w 1943. Kiedy się tym interesowałem (bardziej okresem przed 1839 kiedy to była greckokatolicka świątynia) krążyły tam dwie legendy. Ponieważ w cerkwi też sporządzano wtóropisy do konsystorza, jedna była taka, że są one w Archiwum Diecezjalnym Prawosławnym, ale z tamtejszą załogą nikt nigdy się nie mógł dogadać, co do uzyskania jakichkolwiek informacji. A druga to taka, że zostały wywiezione w czasie I w. św i leżą zapomniane gdzieś w głębi Rosji w jakimś okręgowym archiwum, Jarosławiu czy gdzieś.ewalisowska pisze:Panie Zbigniewie,
ogromnie dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedz![]()
Postaram się zdobyć dokumenty, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć żadnych inf. o wymienionych osobach. Radunin i Józefowo należały do parafii Gródek / Królowy Most -niestety dokumenty spłonęły bądź ja nie potrafię ich znaleźć![]()
Pozdrawiam.
Ewa Lisowska
Raczej nic z tego nie wypłynie w przewidywalnej przyszłości.
Józefowo ma parę wpisów transakcji w Starszym Notariuszu Grodzieńskim.
3 żołnierzy jest na liście strat z gminy Gródek z I w. św., ale żaden z nich Lisowski.
A, co do Świdziałówki to istnieje również inwentarz(e) z roku 1846 (wtedy sporządzono setki inwentarzy dla majątków przygotowując się do uwłaszczenia) Znajdują się w: F31.O3.D223 i F31.O3.D224
Nie wiem czemu akurat dwa dzieła, zwykle było jedno, zawierającą dokładne dane chłopów pańszczyźnianych i ludzi dworskich, czasem dokładną rozpiskę rodzin.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Pozdrawiam, Zbig
-
Albin_Kożuchowski

Miejscowość Radunin występuje w niektórych spisach parafian szudziałowskich, m.in. w spisie z 1852 i 1865 r. Jest tam nazwisko Lisowski, ale akurat Antoniego i Wincentego nie ma tam zapisanych. Możesz podać jakieś daty dotyczące tych osób? A może jakieś inne dane, które pomogłyby ich "namierzyć" do czasu zdobycia dokumentów z archiwum w Grodnie.
Pozdrawiam AlbinKoz.
-
ewalisowska

Dzień dobry,
Podaje inf. Jakie uzyskałam do tej pory :
Antoni Lisowski ur. 15.12.1884 miejsce urodzenia Radulin, miejsce zamieszkania Józefów- żona Teofila z domu Dąbrowska.
Rodzice Antoniego to Wincenty Lisowski i Wiktoria z domu Ķurza, dat żadnych nie posiadam...
W Raduninie był Wincenty Lisowski, ale miał 2 żony i żadna to nie Wiktoria, czyli nie ta osoba. Już się zastanawiam, czy faktycznie byli z Radunina, ale skoro tam się urodził ich syn...
Pozdrawiam
Ewa Lisowska
Podaje inf. Jakie uzyskałam do tej pory :
Antoni Lisowski ur. 15.12.1884 miejsce urodzenia Radulin, miejsce zamieszkania Józefów- żona Teofila z domu Dąbrowska.
Rodzice Antoniego to Wincenty Lisowski i Wiktoria z domu Ķurza, dat żadnych nie posiadam...
W Raduninie był Wincenty Lisowski, ale miał 2 żony i żadna to nie Wiktoria, czyli nie ta osoba. Już się zastanawiam, czy faktycznie byli z Radunina, ale skoro tam się urodził ich syn...
Pozdrawiam
Ewa Lisowska
-
Albin_Kożuchowski

Będzie problem. Radunin do 1865 r był w parafii Szudziałowo, potem do 1907 r w parafii Krynki. Nie ma w Krynkach metryki chrztu Antoniego Lisowskiego w 1885r /podajesz dokładną datę urodzenia, więc prawdopodobnie masz metrykę chrztu - jaka parafia?/. Podane pary Wincenty i Wiktoria oraz Antoni i Teofila nie pojawiają się ani w Szudziałowie, ani w Krynkach. Nazwisko żony Wincentego wskazuje, że może to byś wyznanie prawosławne? W każdym razie może gdzieś doszło do przekłamanie w zapisach rodziców. W spisie parafialnym Szudziałowa z 1909r występuje w Raduninie Antoni Lissowski, kawaler lat 24, czyli urodzony ok. 1885 r, ale rodzice inni. A może był to tylko przypadek, że w tym roku urodził się Antoni Lisowski syn Wincentego np. przejazdem i pochodzili w ogóle z innego terenu. Wszystko to tylko przypuszczenia.
Pozdrawiam AlbinKoz.
-
Zbig_Kowalski

Weź pod uwagę, że tu raczej może chodzić o prawosławnych, na co wskazuje wzmianka o parafii w Gródku (po 1839) i Królowym Moście (po 1864). W tych latach nie było już większego mieszania rytów, a każdy wyjątek był rejestrowany przez oba wyznania (do tego zmiana z prawosławia zasadniczo niemożliwa aż do 1906)Albin_Kożuchowski pisze:Będzie problem. Radunin do 1865 r był w parafii Szudziałowo, potem do 1907 r w parafii Krynki. Nie ma w Krynkach metryki chrztu Antoniego Lisowskiego w 1885r /podajesz dokładną datę urodzenia, więc prawdopodobnie masz metrykę chrztu - jaka parafia?/. Podane pary Wincenty i Wiktoria oraz Antoni i Teofila nie pojawiają się ani w Szudziałowie, ani w Krynkach. Nazwisko żony Wincentego wskazuje, że może to byś wyznanie prawosławne? W każdym razie może gdzieś doszło do przekłamanie w zapisach rodziców. W spisie parafialnym Szudziałowa z 1909r występuje w Raduninie Antoni Lissowski, kawaler lat 24, czyli urodzony ok. 1885 r, ale rodzice inni. A może był to tylko przypadek, że w tym roku urodził się Antoni Lisowski syn Wincentego np. przejazdem i pochodzili w ogóle z innego terenu. Wszystko to tylko przypuszczenia.
Na tym obszarze zawsze ważne jest żeby wskazać wyznanie danych osób, jeżeli jest znane, bo był i jest to mix wyznaniowy.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Pozdrawiam, Zbig
-
ewalisowska

Datę urodzenia Antoniego posiadam z aktu zgonu z USC, stąd mam informację o jego rodzicach i miejscu urodzenia.
Byłam osobiście w Raduninie- większość wsi to Lisowscy
rozmawiałam z najstarszym żyjącym mieszkańcem, niestety nikt z żyjących nie kojarzy "tych" Lisowskich (ani Antonioniego ani Wincentego i Wiktorii)
Antoni i jego żona mieszkali w Józefowie- ich grób znajduje się na cmentarzu prawosławnym w Gródku.
Kolejny ślad prowadzi na cmentarz prawosławny w Królowym Moście- mam zdjęcie tabliczki z grobu, ale jest bardzo zniszczona i nie mam żadnej pewności, że to grób Wincentego i Wiktorii -podaję link ( Dziewczyny z forum pomogły mi w tłumaczeniu)
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-128065.phtml
Szukam wszelkich dojść, informacji, spisów, gdzie mogłabym znałeś jakiekolwiek informację o Wincentym i Wiktorii, na metryki nie mam raczej szans.
Rozważałam wariant, że byli katolikami, może małżeństwo mieszane, prawosławni - wszystkie opcje brałam pod uwagę, bardzo chciałam poznać ich losy i historię.
Dziękuję za wszelkie inf.
Pozdrawiam.
Ewa
Byłam osobiście w Raduninie- większość wsi to Lisowscy
Antoni i jego żona mieszkali w Józefowie- ich grób znajduje się na cmentarzu prawosławnym w Gródku.
Kolejny ślad prowadzi na cmentarz prawosławny w Królowym Moście- mam zdjęcie tabliczki z grobu, ale jest bardzo zniszczona i nie mam żadnej pewności, że to grób Wincentego i Wiktorii -podaję link ( Dziewczyny z forum pomogły mi w tłumaczeniu)
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-128065.phtml
Szukam wszelkich dojść, informacji, spisów, gdzie mogłabym znałeś jakiekolwiek informację o Wincentym i Wiktorii, na metryki nie mam raczej szans.
Rozważałam wariant, że byli katolikami, może małżeństwo mieszane, prawosławni - wszystkie opcje brałam pod uwagę, bardzo chciałam poznać ich losy i historię.
Dziękuję za wszelkie inf.
Pozdrawiam.
Ewa
Re: Domumenty funduszu guberni grodzieńskiej, powiat sokólski
Czy ktoś wie, czy zachowały się spisy (skazki) z okolic Wołkowyska (Mścibów) z XVIII i XIX wieku, i gdzie się teraz znajdują?
Zofia
Zofia