przodkowie z Wilna

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kukawka_stanisław

Sympatyk

przodkowie z Wilna

Post autor: Kukawka_stanisław »

Już wcześniej szukałem u Państwa pomocy.
Sytuacja trochę się skomplikowała, choć może jestem odrobinę bliżej. Z dotychczasowych ustaleń wynika, że Antoni Jakutajć ożenił się z Marią Wołkowską pomiędzy 1915 a 1920 rokiem. W dokumencie ewakuacyjnym (na „ziemie odzyskane”) podano: „Maria Jakutajć córka Władysława” i rok urodzenia 1898. W metryce chrztu najstarszego dziecka (1921) podano nazwisko Wołkowicz; we wszystkich innych dokumentach (4 akty chrztu i 2 akty zgonu kolejnych dzieci, dokumenty „repatriacyjne” i jej akt zgonu) występuje jako Wołkowska.
W akcie zgonu Marii Jakutajć (z domu Wołkowskiej) (21.02.1953) jako ojciec występuje Jan Wołkowski, matka Anna (bez nazwiska rodowego). Podano datę urodzenia 08.04.1896 i miejsce urodzenia Wilno. Ponieważ zgon zgłosiła córka zmarłej (podała imiona swoich dziadków i dane matki), to wydaje się, że podane informacje winny być bardziej wiarygodne, niż podane w dokumencie ewakuacyjnym (z początku 1946). Ewentualne błędy da się wyjaśnić traaumą ewakuacyjną i niechlujstwem urzędniczym. Do tego Maria była dopiero od 2-3 miesięcy wdową (mąż zmarł w grudniu 1945, a ewakuacja do Polski nastąpiła w marcu 1946). „Córka Władysława” choć urzędowo miała oznaczać ojca Marii, to może imię jej najstarszej córki – Władysława właśnie. To nauczka dla mnie – naiwnego amatora (choć się staram).
W dostępnych na familysearch księgach parafialnych nie udało mi się znaleźć ani aktu urodzenia Marii Wołkowskiej w 1896 roku, ani aktu ślubu z Antonim Jakutajciem w latach 1915-1920. Problem w tym, że nie ma tam chyba wszystkich parafii Wilna. Próbowałem też przeszukać dokumenty udostępnione przez archiwa litewskie. Niestety emerytowi marnie to wychodzi, w zasadzie nie odniosłem tu niemal żadnych sukcesów.
Bez ustalenia rodziców Marii Wołkowskiej (zwłaszcza nazwiska rodowego jej matki) nie mam szans na głębsze poszukiwania jej przodków. Do tego niezbędny jest jej akt urodzenia (chrztu) albo akt ślubu z Antonim Jakutajciem. Bez pomocy doświadczonych genealogów sam nic nie zwojuję.
Poszukuję informacji o Marii Wołkowskiej urodzonej 08.04.1896 w Wilnie (?), córce Jana Wołkowskiego i Anny (nazwisko rodowe nieznane). Proszę pomóżcie.
Z szacunkiem i pozdrowieniami – Stanisław Kukawka
Jan.Pacek

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Re: przodkowie z Wilna

Post autor: Jan.Pacek »

Tylko dlaczego piszesz to samo dwa razy w 2 różnych postach?
Kukawka_stanisław

Sympatyk

przepraszam, mój błąd!
Stanisław
Zajul_Iwona

Sympatyk

Post autor: Zajul_Iwona »

Poniżej podsyłam link do EAIS (nie wiem czy tam wcześniej zaglądałaś)
Pozdrawiam

https://eais-pub.archyvai.lt/eais/faces ... F3001.jspx
Kukawka_stanisław

Sympatyk

Dobry pomysł, tylko jak się z tego korzysta?
Stanisław
poz_marecki

Sympatyk

Post autor: poz_marecki »

https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.p ... 17bfdc3766

------
Pozdrawiam
Marek
"Płynę pod prąd a Oni ze mną..."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”