Poszukuje rodziny Bortnowskich z Pruzana woj.poleskie

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Mindak

Poszukuje rodziny Bortnowskich z Pruzana woj.poleskie

Post autor: Mindak »

Dziendobry. Poszukuje czlonkow rodziny Bortnowskich, ktorych korzenie znajduja sie w Pruzanie lub okolicach, dawne woj. poleskie .Obecnie Bialorus, pow.Minsk. malgorzata.mindak[AT]gmx.de
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

pposzukuje rodziny Bortnowskich z Pruzana woj.poleskie

Post autor: Arek_Bereza »

Tu możesz szukać
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
bez szczegółów trudno o pomoc. lepiej napisz kogo konkretnie szukasz
aka83

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Re: pposzukuje rodziny Bortnowskich z Pruzana woj.poleskie

Post autor: aka83 »

Mindak pisze:Dziendobry. Poszukuje czlonkow rodziny Bortnowskich, ktorych korzenie znajduja sie w Pruzanie lub okolicach, dawne woj. poleskie .Obecnie Bialorus, pow.Minsk. malgorzata.mindak[AT]gmx.de
Nazwisko Bortnowski występuje w "Wykazach z diecezji pińskiej" ks Żurka, w szczególności w par. Sielec. Ostatnio sprawdzałam to nazwisko dla osoby zza granicy. Może jesteście krewnymi?
Aneta
Bortnowski_Adam

Post autor: Bortnowski_Adam »

Witaj, moja rodzina pochodzi z Prużany i okolic (Sielec, Bortnowicze). Tam nazwisko Bortnowski było bardzo popularne i może nawet coś może nas łączyć. Czy masz jakiś konkretny trop? Kogo szukasz, może będę w stanie Ci pomóc...
Adam Bortnowski
jacekp

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jacekp »

Nazwisko Bortnowski jest a przynajmniej było chyba najczęściej występującym nazwiskiem w okolicach Prużany. Przynajmniej w XIX i początkach XX wieku. W samej Prużanie ślady ją jeszcze dzisiaj:
http://andrzejkowicz.eu/indexprmo.html#litera_b

Pozdrawiam.
Jacek
AleksandraKoz

Sympatyk

Post autor: AleksandraKoz »

Moja prababcia Maria Bortnowska urodziła się w Legatach w 1897. Jej ojciec Henryk Soter Bortnowski w 1860 w Janowie koło Pińska.
Paweł_Towpik

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Re: Poszukuje rodziny Bortnowskich z Pruzana woj.poleskie

Post autor: Paweł_Towpik »

Mindak pisze: wt 15 gru 2020, 10:40 Dziendobry. Poszukuje czlonkow rodziny Bortnowskich, ktorych korzenie znajduja sie w Pruzanie lub okolicach, dawne woj. poleskie .Obecnie Bialorus, pow.Minsk. malgorzata.mindak[AT]gmx.de
Jakich konkretnie Bortnowskich Pani szuka. Pomiędzy miasteczkami Prużana i Sielec było ich bardzo wielu, bo ich tamtejsze początki sięgają XV w. Mam o nich bardzo wiele informacji.
Pozdrawiam,
Paweł Szymon Towpik
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”