Trochę poszperałem i znalazłem poszukiwanych, ale też i innych w sąsiednich parafiach, może się przyda:Nessa pisze: pn 19 sty 2026, 21:53 Dzień dobry!
Ostatnio odkryłam, ze prawdopodobnie moja rodzina zanim docelowo trafiła w okolice Berezne mieszkała w parafii Łokacze lub Kisielin. Prawdopodobnie zostali ściągnięci albo przybyli razem z rodziną żony mojego przodka. I tu moje pytanie: czy dałoby rade poszukać informacji na temat rodziny Królikowskich oraz Wyruch/Weruch/Wieruch i inne kombinacje nazwiska w tych dwóch parafiach - Kisielin i Łokacze? Mam jakieś informacje, ze Królikowski Józef ożenił się tam oraz Michał i Maciej/Mateusz Wyruch (mimo, że mieszkali już w Uroczysku Dołhe) tylko nie kojarzę skąd to wzięłam i chciałabym potwierdzić. Oczywiście każda inna wzmianka o tych nazwiskach jak najbardziej się przyda.
Bardzo dziękuję!
Paulina
Parafia Łokacze
-zaślubieni i urodzeni:
Królikowski Józef i Marianna z Olechów; dz.: Leonora 1906/49
Królikowski Józef, lat 64, wdowiec po Marii z Olechów, s. Macieja i Wiktorii ze Żmudów i Petronela z Giergielewiczów-Malinowska, wdowa po Feliksie; zw. mał. w 1909r. (1909/16)
Królikowski Stanisław i Bronisława Błaszczykowska; dz.: Marian 1911/44, Helena 1914/56, Edward 1915/38
Wyruch Maciej, parafia Kisielin, s. Michała i Michaliny z Królikowskich i Antonina Konsowiczówna; zw. mał. w 1909r. (1909/5)
Parafia Berezne
Królikowski Józef, wdowiec, lat 48 (r.: Maciej i Wiktoria ze Żmudów) i Marianna z Olechów Lewandowska, wdowa; zw. mał. w 1897r. (1897/16
Parafia Aleksandria
Królikowski Józef (r.: Józef i Józefa z Kałużnych) i Marta Bandurska; zw. mał. w 1895r. (1895/6)
Parafia Niewirków
Królikowski Józef (r.: Józef i Józefa z Kaługów) i Michalina Bagińska; zw. mał. w 1918r. (1918/21)
Parafia Równe
Królikowski Jan (r.: Mateusz i Marianna z Wiszniewskich) i Anastazja Scholastyka Szczęsna; zw. mał. w 1900r. (1900/21)
Parafia Sokul
Królikowski Józef + Marianna Olech; dz.: Władysław chrz. 1900/77
Parafia Kisielin
Krulikowski Kazimierz, zacny i Pryska ….: dz.: Erazm chrz. 6.06.1809 Woronczyn, nr kartki 533
Krulikowski Marcin, wielmożny i Jadwiga …: dz.: Kazimierz chrz.5.03.1739 Dażwa
Edmund