Dzień dobry,
Wojsko Imperium Rosyjskiego było bardzo liczne a jednocześnie źle zorganizowane. Dość dobrze udokumentowana jest I wojna światowa i jej uczestnicy służący pod carem. Istnieją dodatkowo inicjatywy regionalne (np. na Lubelszczyźnie).
Czy możliwe jest natomiast odnalezienie pra[...]dziadka wśród szeregów żołnierzy Imperium Rosyjskiego w XIX wieku? Moja osobista sytuacja jest o tyle skomplikowana, iż tam gdzie mieszkał mój pradziad, nie ma obecnie żadnych przedsięwzięć w tym temacie, rozglądam więc się za wyszukiwarkami ogólnymi dla całego państwa rosyjskiego. Dramatu w moim przypadku dopełnia fakt, iż znam tylko imię i nazwisko domniemanego żołnierza, a odbycie przez niego służby wnioskuję ze stanu społecznego wpisanego w akcie urodzenia jego syna (sołdat).
Każda pomoc, sugestia byłaby mile widziana. Obecnie jestem w kropce.
Jak znaleźć przodka w armii carskiej?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
ArkadiuszRogalski
Re: Jak znaleźć przodka w armii carskiej?
Jestem w podobnej sytuacji, szukam od dawna. W Archiwum w Lublinie dowiedziałem się, że nie dysponują spisami żołnierzy z tego okresu i nie posiadają takich informacji, odesłano mnie do archiwum wojskowego w Warszawie. Jeszcze tam nie dotarłem. W Internecie znalazłem informację, że księgi poborowych z tego okresu (koniec XIXw.) zaginęły. Jeśli uda się Panu do czegoś dotrzeć również proszę o informację.
-
AdamML

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Teoretycznie można sprawdzić Archiwum Wojskowe w Moskwie, ale mało kto ma możliwość i czas aby tam pojechać.
Pozdrawiam,
AdamM
AdamM
-
Zbig_Kowalski

- Otrzymał podziękowania: 3 times
Z tego co słyszałem to podstawowym problemem dla szeregowego tam jest to, że jedyną drogą jest analiza dokumentów jednostki tam gdzie służył - czyli nie ma jednej wielkiej listy wszystkich żołnierzy imperium przez dziesiątki dekad do sprawdzenia, ale trzeba by patrzeć po aktach pułkowych gdzie został wcielony, wykazach przyjęcia na ewidencję, rozkazach dziennych, decyzjach o urlopach, karach, nagrodach, etc. Jeżeli nie wiadomo gdzie był wzięty i kiedy służył to sprawa beznadziejna. Oficerowie ponoć mają swoje spisy, ale chyba bardziej z późniejszych lat, niektóre są nawet online jak ten z 1909 roku, ale i tak są opinie ekspertów, że to nie są kompletne listy.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Pozdrawiam, Zbig