Jak znaleźć przodka w armii carskiej?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

AdamML

Sympatyk
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Jak znaleźć przodka w armii carskiej?

Post autor: AdamML »

Dzień dobry,

Wojsko Imperium Rosyjskiego było bardzo liczne a jednocześnie źle zorganizowane. Dość dobrze udokumentowana jest I wojna światowa i jej uczestnicy służący pod carem. Istnieją dodatkowo inicjatywy regionalne (np. na Lubelszczyźnie).

Czy możliwe jest natomiast odnalezienie pra[...]dziadka wśród szeregów żołnierzy Imperium Rosyjskiego w XIX wieku? Moja osobista sytuacja jest o tyle skomplikowana, iż tam gdzie mieszkał mój pradziad, nie ma obecnie żadnych przedsięwzięć w tym temacie, rozglądam więc się za wyszukiwarkami ogólnymi dla całego państwa rosyjskiego. Dramatu w moim przypadku dopełnia fakt, iż znam tylko imię i nazwisko domniemanego żołnierza, a odbycie przez niego służby wnioskuję ze stanu społecznego wpisanego w akcie urodzenia jego syna (sołdat).

Każda pomoc, sugestia byłaby mile widziana. Obecnie jestem w kropce.
Pozdrawiam,
AdamM
ArkadiuszRogalski

Re: Jak znaleźć przodka w armii carskiej?

Post autor: ArkadiuszRogalski »

Jestem w podobnej sytuacji, szukam od dawna. W Archiwum w Lublinie dowiedziałem się, że nie dysponują spisami żołnierzy z tego okresu i nie posiadają takich informacji, odesłano mnie do archiwum wojskowego w Warszawie. Jeszcze tam nie dotarłem. W Internecie znalazłem informację, że księgi poborowych z tego okresu (koniec XIXw.) zaginęły. Jeśli uda się Panu do czegoś dotrzeć również proszę o informację.
AdamML

Sympatyk

Teoretycznie można sprawdzić Archiwum Wojskowe w Moskwie, ale mało kto ma możliwość i czas aby tam pojechać.
Pozdrawiam,
AdamM
Zbig_Kowalski

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Zbig_Kowalski »

Z tego co słyszałem to podstawowym problemem dla szeregowego tam jest to, że jedyną drogą jest analiza dokumentów jednostki tam gdzie służył - czyli nie ma jednej wielkiej listy wszystkich żołnierzy imperium przez dziesiątki dekad do sprawdzenia, ale trzeba by patrzeć po aktach pułkowych gdzie został wcielony, wykazach przyjęcia na ewidencję, rozkazach dziennych, decyzjach o urlopach, karach, nagrodach, etc. Jeżeli nie wiadomo gdzie był wzięty i kiedy służył to sprawa beznadziejna. Oficerowie ponoć mają swoje spisy, ale chyba bardziej z późniejszych lat, niektóre są nawet online jak ten z 1909 roku, ale i tak są opinie ekspertów, że to nie są kompletne listy.
------------
Pozdrawiam, Zbig
AdamML

Sympatyk

Widocznie, sprawa rzeczywiście beznadziejna, bo bazuję na akcje urodzenia syna. Czy są może akta poboru wojskowego dla danych guberni, gdyż podejrzewam iż brał udział w megapoborze na wojnę krymską.
Pozdrawiam,
AdamM
Zbig_Kowalski

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Zbig_Kowalski »

Tu są fondy w archiwum w Grodnie dotyczące poborów.
https://www.transfernow.net/dl/20260123j6WSNiMl
link ważny 7 dni.

W tym przypadku jest np. powiatowy Wołkowysk F861 (jest rok 1855) oraz gubernialny Grodno F864 i potem dzieła dla odpowiednich lat.
Natomiast ten immienny ukazitel to wygląda dla specjalnych spraw, np dezercja, sąd, itp kiedy zakładali osobne dzieło dla osoby. Jeżeli tam nie ma nazwiska to nic specjalnego, normalni rekruci i poborowi powinni być w "ogólnych" dziełach.

W Polsce są podobne dokumenty dla powiatów Sokółki i Białegostoku (tu jest rok 1855), choć tylko część roczników. Dwa lata dla powiatu Białegostoku są o dziwo w Grodnie.
------------
Pozdrawiam, Zbig
AdamML

Sympatyk

Nie ma go w roczniku '55, nie był więc megapoborowym. Dziękuję za udostępnienie dokumentów.
Pozdrawiam,
AdamM
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”