Rodzina Pecho dziadkowie Stanisław i Maria Pecho

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Roman2021

Rodzina Pecho dziadkowie Stanisław i Maria Pecho

Post autor: Roman2021 »

Prowadzę poszukiwania mojej rodziny w drzewie Pecho Family Tree - 2022 .
Szukam informacji na temat moich dziadków Stanisława i Marii Pecho zd. Czernow zmarłych w Warszawie w 1926 r.

Posiadam dokumenty AU dziadka Stanisława ur. 23.11.1893 lub 1895 r w Pracach Dużych lub Komornikach parafia w Tarczynie, AZ dziadka zmarłego w Warszawie według aktu zgonu w wieku 31 lat który został zarejestrowany w parafii św. Stanisława w sierpniu 1926 r. Dokumenty babci AZ zmarłej w Warszawie w wieku 30 lat akt został zarejestrowany w parafii św. Barbary w grudniu 1926r.

Brakuje mi AU prawdopodobnie urodzonej w 1896 r babci Marii i jakiejkolwiek wiedzy dotyczącej miejsca jej urodzenia imion i nazwisk jej rodziców. Orientacyjny rok zawarcia związku małżeńskiego z dziadkiem Stanisławem to rok pomiędzy 1915 a 1918 brakuje mi dokumentu AM.

Dziadkowie moi mieli córkę Janinę urodzoną prawdopodobnie w 1918 zmarłą w Warszawie w 1921r akt zgonu zarejestrowany w parafii Matki Bożej Królowej Polski poszukuje AU Janiny Pecho

Wszystkie ww zapytania pozwolą mi ukierunkować miejsca poszukiwań historii mojej rodziny oraz odszukać stosowne dokumenty. Do tej pory ścianą nie do przebycia są informacje dotyczące mojej Babci Marii
PawelKoss

Sympatyk

Re: Rodzina Pecho dziadkowie Stanisław i Maria Pecho

Post autor: PawelKoss »

W księdze, dostępnej w Genetece, są podane imiona rodziców Marii Pecho zmarłej 25 grudnia 1926 roku: Daniela i Jerzy.

Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 10 times

Re: Rodzina Pecho dziadkowie Stanisław i Maria Pecho

Post autor: Grazyna_Gabi »

Wydaje mi sie, ze Maria Czernow pochodzila ze wschodu na co wskazuje jej nazwisko rodowe.
W Warszawie nie mieli stalego miejsca zamieszkania stad AZ z roznych miejsc.
Zgony zglaszali obce osoby dlatego brak blizszych informacji.
Praktycznie cala rodzina wymarla w bardzo mlodym wieku.
Janina zmarla w 1922 w wieku 3 lat, czyli urodzona ok. 1919.

Sadze, ze AS jak i AU Janiny nalezy szukac w metrykach (gr-kat/prawosł)dla Warszawy.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=

Zapewne jestes potomkiem Mieczyslawa urodzonym w 1923 roku.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Kto zglosil jego narodziny ?, chrzestni ? itd.

Czeka Ciebie duzo pracy bo grkat nie sa tak dobrze opracowane jak rk.
Konieczna analiza wszystkich rodzin o nazwisku Czernow mieszkajacych w tym czasie na terenie Warszawy
i nie tylko.
np. jest urodzenie w Warszawie w 1912 r. rodzice pochodza z gub. włodzimierskiej z pow. Aleksandrow, gminy
konstantinowskiej?.

Pozdrawiam
Grazyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”