Lwów - centralne archiwum - fond 146 - dostępność katalogu
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Makowiecki_Wojciech

Dzień dobry,
Czy ktoś z Państwa dysponuje katalogiem fondu nr 146
("Namiestnictwo Galicyjskie")
Pozdrawiam,
Wojciech Makowiecki
Czy ktoś z Państwa dysponuje katalogiem fondu nr 146
("Namiestnictwo Galicyjskie")
Pozdrawiam,
Wojciech Makowiecki
-
wolfspider666

nie ma takiego czegoś. Jest kilka katolgów do różnych opisów. j
Daniel "Danko" Nowak
-
Makowiecki_Wojciech

Dziękuję za odpowiedź.
Czy mógłbym prosić o więcej informacji na ten temat,
czy dysponuje Pan może zdjęciami/skanami ?
Pozdrawiam,
Wojciech Makowiecki
Czy mógłbym prosić o więcej informacji na ten temat,
czy dysponuje Pan może zdjęciami/skanami ?
Pozdrawiam,
Wojciech Makowiecki
-
wolfspider666

co pan szuka konkretnie ? to największy zasób we Lwowie i właściwie można znaleźć tam wszystko. Proszę skonkretyzować
Daniel "Danko" Nowak
-
Makowiecki_Wojciech

Poszukuję teczek/akt urzędników - sędziów i mandatariuszy z rejonu Bukowiny (Kotzmann/Kocmań/Kicmań - na południe od Zaleszczyk, na północ od Czerniowiec).
Mój pra-pra ~1812-1867 był od ~1847 sędzią i mandatariuszem w tamtym rejonie,
zatem musiał studiować prawo na uniwersytecie we Lwowie albo w Wiedniu.
Potrzebuję znaleźć tę teczkę, aby dowiedzieć się skąd pochodził.
Z metryki zgonu nie wynika skąd przybył,
a niestety nie wiem gdzie brał ślub żeby to sprawdzić w tej metryce.
Źródła rodzinne wyczerpałem, a przeszukując księgi urodzeń z ~1812 roku na chybił trafił niczego nie znalazłem,
bo mógł na Bukowinę przybyć praktycznie z dowolnego miejsca Galicji,
albo nawet z terenów położonych bardziej na wschodzie (sporo Makowieckich tam mieszkało)
Źródła rodzinne wyczerpałem, a przeszukując księgi urodzeń z ~1812 roku na chybił trafił niczego nie znalazłem,
albo nawet z terenów położonych bardziej na wschodzie (sporo Makowieckich tam mieszkało)
-
Wojciechowicz_Krzysztof

Wojciechu,
Instytucja mandatariusza w Galicji została dobrze opisana w powieściach Łozińskiego. Nie musiał on kończyć uniwersytetu -
często łączył funkcję ekonoma. Był opłacany przez dziedzica, ale kontrolowany przez władze państwowe. Podlegał mu areszt wiejski, ściąganie podatków od chłopów, słuzba forlwarczna, etc.
Krzysztof
Instytucja mandatariusza w Galicji została dobrze opisana w powieściach Łozińskiego. Nie musiał on kończyć uniwersytetu -
często łączył funkcję ekonoma. Był opłacany przez dziedzica, ale kontrolowany przez władze państwowe. Podlegał mu areszt wiejski, ściąganie podatków od chłopów, słuzba forlwarczna, etc.
Krzysztof
-
Makowiecki_Wojciech

Dziękuję Krzysztofie za odpowiedź.
Oprócz tego że był mandatariuszem był jednocześnie sędzią,
więc zakładam że studiował prawo. Nawet gdyby nie studiował,
to musiał zdać egzamin(y) na mandatariusza, a tym bardziej na sędziego,
a te chyba były tylko we Lwowie albo Wiedniu.
Pozdrawiam,
Wojciech
Oprócz tego że był mandatariuszem był jednocześnie sędzią,
więc zakładam że studiował prawo. Nawet gdyby nie studiował,
to musiał zdać egzamin(y) na mandatariusza, a tym bardziej na sędziego,
a te chyba były tylko we Lwowie albo Wiedniu.
Pozdrawiam,
Wojciech
Re: Lwów - centralne archiwum - fond 146 - dostępność katalogu
Dzień dobry, Ja również chciałam się zapytać czy fondzie 146 zachowały się teczki osobowe pracowników namiestnictwa. Szukam informacji o Edwardzie Czerwonka, który był oficjałem namiestnictwa, w 1857 roku wziął ślub w katedrze z Antoniną Schmidt dalej nie mam żadnych informacji aż do jego zgonu 1899 (kościół św. Antoniego). W gazetach oraz innych dostepnych żródłach znalazłam własnie takie określenie jak oficjał namiestnictwa w chwili śmierci był już emerytowanym oficjałem namiestnictwa (dodam że urodził się w 1827 roku w Zawadce parafia Tymbark) Wiem że są opisy-mnóstwo opisów -ale może ktoś już przebrnął przez nie wszystkie i mógłby wskazać odpowiedni opis ?
pozdrawiam,
Natalia
pozdrawiam,
Natalia
Natalia
Mój krewny też był sędzią i jego teczkę znalazłem w archiwum we Wiedniu. O ile można nazwać to teczką. To był 2 stronnicowy dokument z jego całą droga zawodową, szkoleniami i edukacją. Jeżeli chodzi o namiestnictwo do ze Lwowa mi odpisali, że jest to duży, nieuporządkowany zbiór i trzeba poszukiwać osobiście.Makowiecki_Wojciech pisze: pt 20 lis 2015, 10:50 Poszukuję teczek/akt urzędników - sędziów i mandatariuszy z rejonu Bukowiny (Kotzmann/Kocmań/Kicmań - na południe od Zaleszczyk, na północ od Czerniowiec).
W polskim AGAD jest zbiór dotyczący C.K Ministerstwa Sprawiedliwości, w którym są sprawy dotyczące akt personalnych sędziów, prawników itd. Warto próbować.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... olu=125074
W Austrii wyszukiwarka tekstowa:
https://www.archivinformationssystem.at ... suche.aspx
Pozdrawiam
Marcin
Mój krewny, Wilhelm Michel - był radcą namiestnictwa we Lwowie i zmarł około 1838r. Jego syn Karol Michel też był urzędnikiem namiestnictwa i potem był starostą w najróżniejszych miastach i umarł w Stanisłaowie. Pytałem o jego teczkę we Lwowie i mi odpisali, że zbiór jest zbyt duży i nieuporządkowany i trzeba szukać samemu. Można spróbować kogoś wynająć i podzielić koszt, bo ja tam nie pojadę dopóki trwa wojna.natmarkow pisze: ndz 25 sty 2026, 14:21 Dzień dobry, Ja również chciałam się zapytać czy fondzie 146 zachowały się teczki osobowe pracowników namiestnictwa. Szukam informacji o Edwardzie Czerwonka, który był oficjałem namiestnictwa, w 1857 roku wziął ślub w katedrze z Antoniną Schmidt dalej nie mam żadnych informacji aż do jego zgonu 1899 (kościół św. Antoniego). W gazetach oraz innych dostepnych żródłach znalazłam własnie takie określenie jak oficjał namiestnictwa w chwili śmierci był już emerytowanym oficjałem namiestnictwa (dodam że urodził się w 1827 roku w Zawadce parafia Tymbark) Wiem że są opisy-mnóstwo opisów -ale może ktoś już przebrnął przez nie wszystkie i mógłby wskazać odpowiedni opis ?
pozdrawiam,
Natalia
Proszę spróbować w wyszukiwarce w archiwum w Austrii. Są tam dokumenty urzędników z Galicji:
https://www.archivinformationssystem.at ... suche.aspx
Marcin