Lwów - centralne archiwum - fond 146 - dostępność katalogu

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Makowiecki_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Makowiecki_Wojciech »

Dzień dobry,

Czy ktoś z Państwa dysponuje katalogiem fondu nr 146
("Namiestnictwo Galicyjskie")

Pozdrawiam,
Wojciech Makowiecki
wolfspider666

Sympatyk
Ekspert

Post autor: wolfspider666 »

nie ma takiego czegoś. Jest kilka katolgów do różnych opisów. j
Daniel "Danko" Nowak
Makowiecki_Wojciech

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedź.
Czy mógłbym prosić o więcej informacji na ten temat,
czy dysponuje Pan może zdjęciami/skanami ?

Pozdrawiam,
Wojciech Makowiecki
wolfspider666

Sympatyk
Ekspert

Post autor: wolfspider666 »

co pan szuka konkretnie ? to największy zasób we Lwowie i właściwie można znaleźć tam wszystko. Proszę skonkretyzować
Daniel "Danko" Nowak
Makowiecki_Wojciech

Sympatyk

Poszukuję teczek/akt urzędników - sędziów i mandatariuszy z rejonu Bukowiny (Kotzmann/Kocmań/Kicmań - na południe od Zaleszczyk, na północ od Czerniowiec).
Mój pra-pra ~1812-1867 był od ~1847 sędzią i mandatariuszem w tamtym rejonie,
zatem musiał studiować prawo na uniwersytecie we Lwowie albo w Wiedniu.
Potrzebuję znaleźć tę teczkę, aby dowiedzieć się skąd pochodził.
Z metryki zgonu nie wynika skąd przybył,
a niestety nie wiem gdzie brał ślub żeby to sprawdzić w tej metryce.
Źródła rodzinne wyczerpałem, a przeszukując księgi urodzeń z ~1812 roku na chybił trafił niczego nie znalazłem,
bo mógł na Bukowinę przybyć praktycznie z dowolnego miejsca Galicji,
albo nawet z terenów położonych bardziej na wschodzie (sporo Makowieckich tam mieszkało)
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Wojciechowicz_Krzysztof »

Wojciechu,

Instytucja mandatariusza w Galicji została dobrze opisana w powieściach Łozińskiego. Nie musiał on kończyć uniwersytetu -
często łączył funkcję ekonoma. Był opłacany przez dziedzica, ale kontrolowany przez władze państwowe. Podlegał mu areszt wiejski, ściąganie podatków od chłopów, słuzba forlwarczna, etc.

Krzysztof
Makowiecki_Wojciech

Sympatyk

Dziękuję Krzysztofie za odpowiedź.
Oprócz tego że był mandatariuszem był jednocześnie sędzią,
więc zakładam że studiował prawo. Nawet gdyby nie studiował,
to musiał zdać egzamin(y) na mandatariusza, a tym bardziej na sędziego,
a te chyba były tylko we Lwowie albo Wiedniu.

Pozdrawiam,
Wojciech
natmarkow

Sympatyk
Mistrz

Re: Lwów - centralne archiwum - fond 146 - dostępność katalogu

Post autor: natmarkow »

Dzień dobry, Ja również chciałam się zapytać czy fondzie 146 zachowały się teczki osobowe pracowników namiestnictwa. Szukam informacji o Edwardzie Czerwonka, który był oficjałem namiestnictwa, w 1857 roku wziął ślub w katedrze z Antoniną Schmidt dalej nie mam żadnych informacji aż do jego zgonu 1899 (kościół św. Antoniego). W gazetach oraz innych dostepnych żródłach znalazłam własnie takie określenie jak oficjał namiestnictwa w chwili śmierci był już emerytowanym oficjałem namiestnictwa (dodam że urodził się w 1827 roku w Zawadce parafia Tymbark) Wiem że są opisy-mnóstwo opisów -ale może ktoś już przebrnął przez nie wszystkie i mógłby wskazać odpowiedni opis ?
pozdrawiam,
Natalia
Natalia
mbeelas

Sympatyk

Post autor: mbeelas »

Makowiecki_Wojciech pisze: pt 20 lis 2015, 10:50 Poszukuję teczek/akt urzędników - sędziów i mandatariuszy z rejonu Bukowiny (Kotzmann/Kocmań/Kicmań - na południe od Zaleszczyk, na północ od Czerniowiec).
Mój pra-pra ~1812-1867 był od ~1847 sędzią i mandatariuszem w tamtym rejonie,
zatem musiał studiować prawo na uniwersytecie we Lwowie albo w Wiedniu.
Potrzebuję znaleźć tę teczkę, aby dowiedzieć się skąd pochodził.
Z metryki zgonu nie wynika skąd przybył,
a niestety nie wiem gdzie brał ślub żeby to sprawdzić w tej metryce.
Źródła rodzinne wyczerpałem, a przeszukując księgi urodzeń z ~1812 roku na chybił trafił niczego nie znalazłem,
bo mógł na Bukowinę przybyć praktycznie z dowolnego miejsca Galicji,
albo nawet z terenów położonych bardziej na wschodzie (sporo Makowieckich tam mieszkało)
Mój krewny też był sędzią i jego teczkę znalazłem w archiwum we Wiedniu. O ile można nazwać to teczką. To był 2 stronnicowy dokument z jego całą droga zawodową, szkoleniami i edukacją. Jeżeli chodzi o namiestnictwo do ze Lwowa mi odpisali, że jest to duży, nieuporządkowany zbiór i trzeba poszukiwać osobiście.

W polskim AGAD jest zbiór dotyczący C.K Ministerstwa Sprawiedliwości, w którym są sprawy dotyczące akt personalnych sędziów, prawników itd. Warto próbować.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... olu=125074

W Austrii wyszukiwarka tekstowa:
https://www.archivinformationssystem.at ... suche.aspx

Pozdrawiam
Marcin
mbeelas

Sympatyk

Post autor: mbeelas »

natmarkow pisze: ndz 25 sty 2026, 14:21 Dzień dobry, Ja również chciałam się zapytać czy fondzie 146 zachowały się teczki osobowe pracowników namiestnictwa. Szukam informacji o Edwardzie Czerwonka, który był oficjałem namiestnictwa, w 1857 roku wziął ślub w katedrze z Antoniną Schmidt dalej nie mam żadnych informacji aż do jego zgonu 1899 (kościół św. Antoniego). W gazetach oraz innych dostepnych żródłach znalazłam własnie takie określenie jak oficjał namiestnictwa w chwili śmierci był już emerytowanym oficjałem namiestnictwa (dodam że urodził się w 1827 roku w Zawadce parafia Tymbark) Wiem że są opisy-mnóstwo opisów -ale może ktoś już przebrnął przez nie wszystkie i mógłby wskazać odpowiedni opis ?
pozdrawiam,
Natalia
Mój krewny, Wilhelm Michel - był radcą namiestnictwa we Lwowie i zmarł około 1838r. Jego syn Karol Michel też był urzędnikiem namiestnictwa i potem był starostą w najróżniejszych miastach i umarł w Stanisłaowie. Pytałem o jego teczkę we Lwowie i mi odpisali, że zbiór jest zbyt duży i nieuporządkowany i trzeba szukać samemu. Można spróbować kogoś wynająć i podzielić koszt, bo ja tam nie pojadę dopóki trwa wojna.

Proszę spróbować w wyszukiwarce w archiwum w Austrii. Są tam dokumenty urzędników z Galicji:
https://www.archivinformationssystem.at ... suche.aspx
Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”