Witam.
Poszukuję lokalizacji grobu Stanisława Żaka - brata mojego dziadka. Mieszkał w Warszawie - Praga na ulicy Targowej.
Pamiętam, ze jako małe dziecko razem z moim dziadkiem oraz tatą odwiedziłem go (było to około 1969 roku).
Od pewnego czasu na różnych stronach dotyczących warszawskich cmentarzy szukam jego grobu, niestety bez powodzenia. Wiem, ze zmarł około 1981 roku. Niestety nie mam kontaktu z rodzina. Wiem tylko, że miał jedna córkę.
Mam pytania do forumowiczów: na jakim cmentarzu mógł być pochowany?.
Będę wdzięczny za każdą informację.
Pozdrawiam.
Andrzej
Poszukuję grobu w Warszawie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Andrzej_Żak

-
Świętczak_Sebastian

Re: Poszukuję grobu w Warszawie
Mam podobną sytuację. Zmarły w 1982 roku i ponoć pochowany na Powązkach, ale jak się okazuje jest tam kilka cmentarzy i nie wszystkie są zinwentaryzowane. Druga sprawa to taka, że grób po 20 latach może zostać wykorzystany do ponownego pochówku (czytaj zlikwidowany). Z przykrością stwierdzam, że nawet groby, które są zinwentaryzowane i dostępne w wyszukiwarkach, po likwidacji grobu znikają z wyszukiwarki. Mam taki przypadek, gdyby nie to, że pozostał ślad w bazie polskich grobów w MyHeritage (prawdopodobnie z bazy Grobonetu) to bym nawet nie wiedział, gdzie pewna osoba była pochowana. Niestety MyHeritage daje tylko odnośniki do strony źródłowej, więc nie zachowały się zdjęcia grobu, który został zlikwidowany. Jakby naprawdę nie można zostawić w wyszukiwarce danych zlikwidowanego grobu.
--
Sebastian
Sebastian
Możliwe że pochowany na cmentarzu Bródzieńskim. W Wyszukiwarce są osoby o takim imieniu i nazwisku. Trochę mało podajesz danych tej osoby.Andrzej_Żak pisze: pn 26 sty 2026, 17:14 Witam.
Poszukuję lokalizacji grobu Stanisława Żaka - brata mojego dziadka. Mieszkał w Warszawie - Praga na ulicy Targowej.
Pamiętam, ze jako małe dziecko razem z moim dziadkiem oraz tatą odwiedziłem go (było to około 1969 roku).
Od pewnego czasu na różnych stronach dotyczących warszawskich cmentarzy szukam jego grobu, niestety bez powodzenia. Wiem, ze zmarł około 1981 roku. Niestety nie mam kontaktu z rodzina. Wiem tylko, że miał jedna córkę.
Pozdrawiam.
Andrzej
Pozdrawiam
Ala
-
PawelKoss

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Nie ma z taką datą śmierci. Ale rzeczywiście zasób danych bardzo skromny.Al_Mia pisze: pn 26 sty 2026, 19:29Możliwe że pochowany na cmentarzu Bródzieńskim. W Wyszukiwarce są osoby o takim imieniu i nazwisku. Trochę mało podajesz danych tej osoby.Andrzej_Żak pisze: pn 26 sty 2026, 17:14 Witam.
Pozdrawiam.
Andrzej
Pozdrawiam
Ala
Pozdrawiam
Paweł