Ural

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

aniulenka

Sympatyk

Ural

Post autor: aniulenka »

Czy sa jakies listy/akta w sprawie wywozek/zsylek na Ural /Syberie? Gdzie tego szukac?

U mnie chodzi konkretnie o pradziadka (Stanislaw Jaworski) wyslany na kilka lat jakos plus minus 1910 roku, za jakas dzialalnosc patriotyczna, wrocil.

Gdzies czytalam w jakims poscie kiedys (niestety nie moge znalezc), ze byla roznica miedzy zsylka a zeslaniem i inaczej to wygladalo za czasow cara a inaczej pozniej za Stalina. Ze wczesniej byla to zsylka np na 5 lat, ale dawano cywilizowane warunki: dom, prace, pensje i mozna bylo powrocic jak ten czas minal. Natomiast pozniej byl to bilet w jedna strone i lagry.
Prosze mnie historycznie poprawic jesli ktos wie wiecej :) Dziekuje.

Pozdrawiam!
Anna
aniulenka

Sympatyk

Re: Ural

Post autor: aniulenka »

PS. Znalazlam watek o Syberii, jednak linki tam podane raz, ze juz nie dzialaja, a dwa dotycza glownie wywozek podczas II wojny i po. Ja potrzebuje lata carskie przed I wojna.

Oraz prosba o wyjasnienie kontekstu historycznego.

Pozdrawiam, Anna
Zbig_Kowalski

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 3 times

Re: Ural

Post autor: Zbig_Kowalski »

Takie spisy to raczej gdzieś w archiwach rosyjskich, bo ich MSW i Ochrana pewnie kompilowały przez dekady listy swoich politycznych "klientów" ze wszystkich guberni.
Ja bym zaczął od potwierdzenia wyroku, bo akurat wypisy z sądów z tamtych lat są online.
Coś w tym rodzaju:
https://yandex.ru/archive/catalog/7c503 ... =3096+1438
St. Jaworski s. Filipa l.21 z Łyszkowic, powiat Łowicki dostał 2 lata twierdzy z Art 126 w 1910. Z tym, że to popularne nazwisko, to musisz znaleźć swojego.
Art 126 (i pobliskie) to wg. ich kodeksu karnego z 1903 roku właśnie to czego możesz się spodziewać w takim wyroku, bo: https://zapodaj.net/plik-FcWkGTFd8E
------------
Pozdrawiam, Zbig
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”