zaginione dzieci Michała Wyruch - Chojne

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Nessa

Sympatyk

zaginione dzieci Michała Wyruch - Chojne

Post autor: Nessa »

Witam serdecznie.
Wątek znajduje się również w temacie kresowym ale tym razem obchodzą mnie tereny łódzkie.
Rodzina Wyruch pochodzi z miejscowości Brzeźnio oraz Bobrowniki parafia Chojne. Mój prapradziadek wyemigrował na Kresy Wschodnie.

Michał Wyruch i Michalina z domu Królikowska (zanim wyjechali na Kresy) mieli dzieci:
Marianna (1871), Anna (1873), Hieronim (1875) i Marceli (1878) urodzone w Bobrownikach parafia Chojne
Mateusz (1880) urodzony w Marcinków parafia Zadzim
Helena, Marcelina, Józef - brak informacji gdzie się urodzili
Zofia (1891) - Szczawno parafia Rossoszyce
Balbina - brak informacji gdzie się urodziła

Poszukuje aktów urodzenia:
Helena - prawdopodobnie rok 1883
Marcelina - prawdopodobnie rok 1885
Józef - prawdopodobnie rok 1886
Balbina - prawdopodobnie rok 1895

Nie mam pomysłu gdzie szukać. Z dostępnych skanów skanoteki sprawdziłam lata 1880-1899 parafia Zadzim, Rossoszyce, Chojne. Poszukiwane dzieci widnieją w spisie mieszkańców z 1903 roku w Kresach Wschodnich. Ze względu na to, ze w 1891 roku na terenie powiatu łódzkiego urodziła się Zofia obstawiam, że dzieci urodzone przed nią również urodziły się na tych terenach, najmłodsza Balbina być może już kresy. Nie wiem kiedy dokładnie wyemigrowali. Najstarsza córka wyszła za mąż na kresach w 1887, kolejna w 1895.

Pozdrawiam,
Paulina
Poszukuję prababci Nadziei Wyruch z domu Jarmak / Kresy/ Berezne/Jarynówka
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 7 times

Re: zaginione dzieci Michała Wyruch - Chojne

Post autor: kwroblewska »

Nessa pisze: wt 27 sty 2026, 16:12 Poszukuje aktów urodzenia:
Helena - prawdopodobnie rok 1883
Marcelina - prawdopodobnie rok 1885
Józef - prawdopodobnie rok 1886
Balbina - prawdopodobnie rok 1895
Akta urodzenia mogły nie zostać zapisane w ASC które przeglądałaś w Genetece.

AD Włocławek https://archiwumwloclawek.pl/akta-dekan ... arafialne/

Można spróbować sprawdzić w metrykach kościelnych dla par. Chojne https://archiwumwloclawek.pl/akta-dekan ... ne/chojne/

Par. Rossoszyca https://archiwumwloclawek.pl/akta-dekan ... ossoszyca/
par. Zadzim https://archiwumwloclawek.pl/akta-dekan ... ne/zadzim/
nie zachowały się.
Nie napotkałaś aktów ślubu dla tych dzieci z zapisem miejsca urodzenia a może zgonu?
-----
Krystyna
Nessa

Sympatyk

Myślałam, że akty, które są w skanotece są kompletne. Zarówno Chojne, Zadzim i Rossoczyca mają udostępnione skany z tych lat. Hmm.. Bo już byłam zdesperowana szukać w sąsiednich parafiach tylko jakich..? Tu jest ciekawa historia bo cała rodzina jest z Chojne (kilka pokoleń wstecz), część dzieci Michała rodziła się tam, a dwoje zupełnie gdzie indziej. To wygląda jakby przenosili się. Być może to trasa na Kresy.

Pytanie czy jeśli w akcie urodzenia jest wpis, ze ojciec Michał jest gospodarzem we wsi Marcinków to znaczy, że jest stałym mieszkańcem tej wsi? Nie jest przejazdem/w odwiedzinach u rodziny np?

Co do aktów ślubu czy zgonów niestety nie posiadam. O istnieniu tych dzieci dowiedziałam się niedawno ze spisu mieszkańców wsi na Kresach (w 1903 i 1907 widnieją jako mieszkańcy wsi Dołhe). Wiem, że Marcelina wyszła za mąż za Jana Lewandowskiego a Helena za Franciszka Hajdamowicza. Niestety nie mam ani aktów ślubów, które odbyły się już na Kresach ani nawet dat tych ślubów.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: kwroblewska »

W Genetece jest możliwość wyszukania, łódzkie - wszystkie miejscowości lub wyszukaj w pobliskich parafiach 15km.
Nessa pisze: wt 27 sty 2026, 19:43
Myślałam, że akty, które są w skanotece są kompletne. Zarówno Chojne, Zadzim i Rossoczyca mają udostępnione skany z tych lat. Hmm.. Bo już byłam zdesperowana szukać w sąsiednich parafiach tylko jakich..? Tu jest ciekawa historia bo cała rodzina jest z Chojne (kilka pokoleń wstecz), część dzieci Michała rodziła się tam, a dwoje zupełnie gdzie indziej. To wygląda jakby przenosili się. Być może to trasa na Kresy.
Interesujące cię indeksy w Genetece spisano wg ASC danej parafii, ale jeszcze bywają, jeśli się zachowały, ksiegi metrykalne danej parafii.
Nessa pisze: wt 27 sty 2026, 19:43 Pytanie czy jeśli w akcie urodzenia jest wpis, ze ojciec Michał jest gospodarzem we wsi Marcinków to znaczy, że jest stałym mieszkańcem tej wsi? Nie jest przejazdem/w odwiedzinach u rodziny np?
aby odpowiadać na takie pytania załączaj linki do akt, wieś Marcinów to par?.
___
Krystyna
Nessa

Sympatyk

Dziękuje za informację. Napisze więc do Włocławka.
kwroblewska pisze: wt 27 sty 2026, 20:29
aby odpowiadać na takie pytania załączaj linki do akt, wieś Marcinów to par?.
___
Krystyna
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 637&zoom=1
akt urodzenia Mateusza w 1880 roku, akt 90, Marcinków parafia Zadzim

https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 959&zoom=1
akt urodzenia Zofii w 1891 roku, akt 29, Szczawno parfia Rossoszyca

pierwsze dzieci urodziły się w Bobrownikach parafia Chojne w latach 1871 - 1888

Zastanawiam się czy przypadkiem się tam znaleźli i zapisali dzieci czy mieszkali tam na stałe przez jakiś czas.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”