Geneteka - nasze wspólne dzieło cz.2

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Jacek_Mruk

Sympatyk

Re: Geneteka - nasze wspólne dzieło cz.2

Post autor: Jacek_Mruk »

Teraz jak tu w zwyczaju bywa nastanie cisza bez odzewu.
Znam to bo już tak miałem.
Pozdrawiam i życzę cierpliwości, a pokora sama przyjdzie.
Awatar użytkownika
Krystyna_Domańska

Administrator Geneteki
Tytan

Re: Geneteka - nasze wspólne dzieło cz.2

Post autor: Krystyna_Domańska »

Morwa pisze: wt 27 sty 2026, 14:18
Krystyna_Domańska pisze: ndz 25 sty 2026, 11:32 Witaj
A o jaką parafię dokładnie chodzi? Podaj proszę nazwę i województwo – łatwiej będzie doradzić, do kogo się zwrócić i jak to najlepiej rozwiązać.
Witam, przepraszam za późną odpowiedź.
Muszę również zwrócić honor osobie indeksującej ponieważ są miejscowości przypisane w adnotacjach.

Ogólnie chodzi mi o obie parafie Koniecpol (woj. śląskie), chociaż zauważyłam, że w innych też tak jest [brak rodziców, miejscowości i podpiętych skanów] i zastanawia mnie, czy taka indeksacja jest poprawna i czy ma sens? Po co robić coś szczątkowo i niedokładnie, podejrzewam, że z skorowidzu wyłącznie.
Na swoim przykładzie: szukałam swojego przodka, nie znałam daty urodzenia ani śmierci, jedyne co wiedziałam to imię i nazwisko (bez nazwiska żony) oraz wieś w której mieszkał ale w której się nie urodził.
Przeszukałam geneteke, nie ma człowieka. Przerzuciłam akta dwóch parafii w których ludzie z tej wsi byli rejestrowani i nic, dobrnęłam do okresu gdzie wszystko było po rosyjsku, wynajęłam kogoś kto mi to przejrzał (ponieważ językiem rosyjskim nie władam) i dalej nic. Okazało się, po paru miesiącach poszukiwań, że ten przodek powinien być przypisany do parafii w Koniecpolu, a nie jest (jak duża część jego rodziny). Rozumiem, że tylko pewien zakres lat był robiony z różnych powodów ale on się w nim mieścił, dodatkowo był w skorowidzu wymieniony po polsku, pięknym czytelnym pismem więc nie rozumiem, dlaczego został pominięty jak i inne osoby których szukałam z tego okresu czasu, oszczędziłoby mi to dużo czasu i zasobów.
Tak jak mówiłam, nie chcę w najmniejszym stopniu nikogo obrażać i nie chce brzmieć jakbym była roszczeniowa, natomiast chce zrozumieć na jakiej zasadzie robić te indeksacje (no bo czy ta osoba wróci uzupełniać to? wątpię) bo sama chciałabym się tym zająć i dołożyć swoją cegiełkę do zasobu, abstrahując już od poprawek w tej konkretnej parafii. Uważam, że to jest zrobione połowicznie i mija się z celem archiwizowania, nawet jeśli jest to robione przez wolontariuszy, bo przecież ma to ułatwiać ludziom poszukiwania i zachęcać ich do używania geneteki, nie wszyscy będą wiedzieli gdzie szukać dalej.
Również jak mówiłam, jestem tutaj nowa, być może nie znalazłam jakiegoś wytłumaczenia które już gdzieś wisi i zawracam tutaj głowę i się wygłupiam więc proszę o zrozumienie.
Jestem administratorem województwa śląskiego. Warto wziąć pod uwagę, że wiele indeksów powstało kilkanaście lat temu, w czasach gdy dostęp do ksiąg metrykalnych był bardzo ograniczony. Często możliwe było indeksowanie wyłącznie na podstawie skorowidzów, stąd ubogi zakres danych, brak rodziców, miejscowości czy podpiętych linków do skanów .

Jak najbardziej nie jest to w złym guście – wręcz przeciwnie. Zachęcam do indeksacji oraz do rozszerzania i uzupełniania już istniejących indeksów w miarę dostępu do materiałów. W takich sprawach wystarczy kontakt krystyna.domanska-bzdak@genealodzy.pl

Na marginesie – miło byłoby, gdybyś podpisała się pod postem, łatwiej wtedy prowadzić rozmowę.
Pozdrawiam Krystyna Domańska - Bzdak
Szukam : Domański ,Golizda, Reszka, Szewczyk , Miniak , Bator - okolice Żelechlinek, Drzewica , oraz okolice Bytoń , Radziejów , Lubraniec Frankowski, Walczak, Cichocki ,Witczak ,Szczypiński,Kalfus ,Januszewski,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”