Poszukuję grobu - teren województwa podkarpackiego

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Mattias76

Poszukuję grobu - teren województwa podkarpackiego

Post autor: Mattias76 »

Dzień dobry, szukam informacji o miejscu pochówku osoby związanej z moją rodziną.
Nazywała się Agata (nazywali ją Jadzia) z domu Siupik.
Miejsce urodzenia prawdopodobnie Jarosław, gdzieś pojawiają się miejscowości: Siedleczka, Sietesz.
Miała męża o nazwisku (prawdopodobnie) Łoszański i syna Włodzimierza. Mąż wyznanie prawdopodobnie prawosławne (zawód związany z woskiem).
Przywieziona do Krakowa do kliniki okulistycznej na ul. Kopernika w styczniu 1943 (1941) (rak oka).
Po operacji zmarła. Nie mam informacji czy została po śmierci przetransportowana w rodzinne strony.
Relacje mam od teścia, który szukał grobu starszej siostry (Agaty) Niestety zmarł parę lat temu.

Sprawdzone są dzięki uprzejmości IPN:
„Przeprowadzono sprawdzenia w "Dziennikach zmarłych" - księgach pochówków cmentarza Rakowickiego w Krakowie za styczeń i luty (zdarzało się, że pochówek osoby zmarłej następował z pewnym opóźnieniem) 1941 r., 1943 r., a także uzupełniająco 1942 r. Niestety, nie natrafiono tam na informacje dotyczące poszukiwanej osoby. Ponadto przeprowadzono sprawdzenia w dokumentacji Urzędu Zdrowia w Krakowie - w "Księgach zmarłych Chrześcijan" oraz księgach zmarłych krakowskich cmentarzy: Podgórskiego, w Kobierzynie, Prokocimiu, Pychowicach i Woli Duchackiej. Niestety, również ta kwerenda przyniosła wynik negatywny.”

Sprawdziłem Księgi zmarłych w Krakowie Parafia św. Mikołaja w latach 1941-1943 – bez skutku.

Sprawdziłem archiwum UJ:
„Archiwum UJ nie przechowuje dokumentacji medycznej. Natomiast jeśli chodzi o szpital na Kopernika w okresie okupacji, to przejęli go i zarządzali nim Niemcy;  jeśli pozostała jakakolwiek dokumentacja z tamtego okresu, to trafiła ona do Archiwum Państwowego, obecnie Archiwum Narodowego w Krakowie. Ponieważ jednak dokumentacja medyczna, poza przypadkami zakwalifikowanymi do kategorii A, była brakowana po 25 latach, jest mało prawdopodobne, aby coś Pan tam znalazł.”

Kontaktowałem się telefonicznie z archiwum państwowym w Przemyślu, archiwum kościelnym w Jarosławiu – bez skutku.

Proszę o wskazówki co można jeszcze sprawdzić.
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 8 times

Re: Poszukuję grobu - teren województwa podkarpackiego

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Jest informacja o zg. Agaty Łoszańskiej w 1942 r. w szpitalu oo. Bonifratrów, w "Księdze zmarłych Chrześcijan", w zespole "Urząd Zdrowia w Krakowie" - skan 70 poz. 673:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... a/14646111
ur. 1911 Siedleczka zam. Truskawiec.
Pozdrawiam.
Elża
antoni_dz

Sympatyk

Post autor: antoni_dz »

Jest wpis w księdze zmarłych z 1942 r. Cmentarza Rakowickiego link https://mbc.malopolska.pl/pl/podglad/dz ... 42-170382/
na stronie 28 pozycja nr 535 Łoszańska Agata kwatera LXXIII rząd 7 nr grobu 12
Pozdrawiam Antoni
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 8 times

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Czyli akt zg. Agaty powinien być w par. Bożego Ciała.
W tygodniku "Głos Drohobycko-Borysławsko-Samborsko-Stryjski" pojawia się bliżej nieokreślony Teodor Łoszański, np.: https://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/publica ... kmaXBwPTI1
Pozdrawiam.
Elża
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”