Dzień dobry, szukam informacji o miejscu pochówku osoby związanej z moją rodziną.
Nazywała się Agata (nazywali ją Jadzia) z domu Siupik.
Miejsce urodzenia prawdopodobnie Jarosław, gdzieś pojawiają się miejscowości: Siedleczka, Sietesz.
Miała męża o nazwisku (prawdopodobnie) Łoszański i syna Włodzimierza. Mąż wyznanie prawdopodobnie prawosławne (zawód związany z wojskiem).
Przywieziona do Krakowa do kliniki okulistycznej na ul. Kopernika w styczniu 1943 (1941) (rak oka).
Po operacji zmarła. Nie mam informacji czy została po śmierci przetransportowana w rodzinne strony.
Relacje mam od teścia, który szukał grobu starszej siostry (Agaty) Niestety zmarł parę lat temu.
Sprawdzone są dzięki uprzejmości IPN:
„Przeprowadzono sprawdzenia w "Dziennikach zmarłych" - księgach pochówków cmentarza Rakowickiego w Krakowie za styczeń i luty (zdarzało się, że pochówek osoby zmarłej następował z pewnym opóźnieniem) 1941 r., 1943 r., a także uzupełniająco 1942 r. Niestety, nie natrafiono tam na informacje dotyczące poszukiwanej osoby. Ponadto przeprowadzono sprawdzenia w dokumentacji Urzędu Zdrowia w Krakowie - w "Księgach zmarłych Chrześcijan" oraz księgach zmarłych krakowskich cmentarzy: Podgórskiego, w Kobierzynie, Prokocimiu, Pychowicach i Woli Duchackiej. Niestety, również ta kwerenda przyniosła wynik negatywny.”
Sprawdziłem Księgi zmarłych w Krakowie Parafia św. Mikołaja w latach 1941-1943 – bez skutku.
Sprawdziłem archiwum UJ:
„Archiwum UJ nie przechowuje dokumentacji medycznej. Natomiast jeśli chodzi o szpital na Kopernika w okresie okupacji, to przejęli go i zarządzali nim Niemcy; jeśli pozostała jakakolwiek dokumentacja z tamtego okresu, to trafiła ona do Archiwum Państwowego, obecnie Archiwum Narodowego w Krakowie. Ponieważ jednak dokumentacja medyczna, poza przypadkami zakwalifikowanymi do kategorii A, była brakowana po 25 latach, jest mało prawdopodobne, aby coś Pan tam znalazł.”
Kontaktowałem się telefonicznie z archiwum państwowym w Przemyślu, archiwum kościelnym w Jarosławiu – bez skutku.
Proszę o wskazówki co można jeszcze sprawdzić.
Poszukuję grobu - teren województwa podkarpackiego
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Poszukuję grobu - teren województwa podkarpackiego
Ostatnio zmieniony śr 28 sty 2026, 07:41 przez Mattias76, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Officinalis_Paeonia

- Otrzymał podziękowania: 8 times
Re: Poszukuję grobu - teren województwa podkarpackiego
Jest informacja o zg. Agaty Łoszańskiej w 1942 r. w szpitalu oo. Bonifratrów, w "Księdze zmarłych Chrześcijan", w zespole "Urząd Zdrowia w Krakowie" - skan 70 poz. 673:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... a/14646111
ur. 1911 Siedleczka zam. Truskawiec.
Pozdrawiam.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... a/14646111
ur. 1911 Siedleczka zam. Truskawiec.
Pozdrawiam.
Elża
Jest wpis w księdze zmarłych z 1942 r. Cmentarza Rakowickiego link https://mbc.malopolska.pl/pl/podglad/dz ... 42-170382/
na stronie 28 pozycja nr 535 Łoszańska Agata kwatera LXXIII rząd 7 nr grobu 12
Pozdrawiam Antoni
na stronie 28 pozycja nr 535 Łoszańska Agata kwatera LXXIII rząd 7 nr grobu 12
Pozdrawiam Antoni
-
Officinalis_Paeonia

- Otrzymał podziękowania: 8 times
Czyli akt zg. Agaty powinien być w par. Bożego Ciała.
W tygodniku "Głos Drohobycko-Borysławsko-Samborsko-Stryjski" pojawia się bliżej nieokreślony Teodor Łoszański, np.: https://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/publica ... kmaXBwPTI1
Pozdrawiam.
W tygodniku "Głos Drohobycko-Borysławsko-Samborsko-Stryjski" pojawia się bliżej nieokreślony Teodor Łoszański, np.: https://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/publica ... kmaXBwPTI1
Pozdrawiam.
Elża
Bardzo dziękuję za ekspresową i niezwykle dokładną pomoc! Dzisiaj jadę na cmentarz, zobaczę jak to miejsce teraz wygląda. Zapewne grób należy już do kogoś innego.
Zrobiłem rekonesans. Jak to było do przewidzenia, po 84 latach jest tam nowy pochówek. Nie ma żadnego śladu wcześniejszych. Spotkałem się z tym, że czasami na nagrobku (najczęściej z boku lub tyłu), umieszcza się małą tabliczkę z informacją o wcześniejszych zmarłych, których miejsce spoczynku zostało ponownie wykorzystane. Wiem, że standardowy okres zachowania grobu to 20 lat, nie mam żadnych informacji czy była prolongata. Napisem w tej sprawie do Zarządu Cmentarzy Komunalnych w Krakowie z prośbą o informację. Wiem, że sprawa jest przedawniona, zależy mi tylko na informacji, czy szczątki krewnej są gdzieś przeniesione, czy praktykuje się pozostawienie ich w pierwotnej lokalizacji gdzieś głębiej?
Zawsze jest łatwiej jak się wie, gdzie można uczcić pamięć zmarłej, nawet jeśli formalnie, nie jest to miejsce do niej przypisane.
Zawsze jest łatwiej jak się wie, gdzie można uczcić pamięć zmarłej, nawet jeśli formalnie, nie jest to miejsce do niej przypisane.