Antroponimia pogranicza podlasko-mazowieckiego

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

jkusy
Podziękował: 1 time

Re: Antroponimia pogranicza podlasko-mazowieckiego

Post autor: jkusy »

Lech_Niepiekło pisze: ndz 01 lut 2026, 11:19 Przydomek "Gawrych" pochodzi od Gabriela, który żył w Osinach Nowych na początku XVII wieku. Sporo informacji o tej rodzinie będzie w książce "Parafia Mokobody".
Lech
Bardzo dziękuję za informację. Z niecierpliwością oczekuję w takim razie na książkę! :)

Pozdrawiam,
Joanna
Awatar użytkownika
aniemirka

Sympatyk

Post autor: aniemirka »

"Akty metrykalne w parafii w Niwiskach, która przed XVIII wiekiem obejmowała większość tego obszaru, są od 1647 roku, więc może tam da się więcej ustalić."

Witam, czy masz Mikołaju wiedzę, gdzie są te akta z par. Niwiski przechowywane?
Pozdrawiam
- Ania

W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
Mazurek_Mikołaj

Sympatyk
Adept

Post autor: Mazurek_Mikołaj »

Witam

Obecnie od dawna nie miałem informacji, ale kiedyś były w parafii. Wątpię, żeby były w AD w Siedlcach, ale może coś się zmieniło. W AD w Drohiczynie ich na pewno nie ma. Zapewne trzeba byłoby z kimś tamtejszym dla parafii porozmawiać, aby rozpytał księdza.

Przy okazji pewnie mamy wspólnych przodków, bo pół mojego drzewa jest umajone Dmowskimi z różnych Dmoch i również Świniar

Pozdrawiam, Mikołaj
Awatar użytkownika
aniemirka

Sympatyk

Post autor: aniemirka »

Osobiście kilka lat temu rozmawiałam z proboszczem z Niwisk. Podobno księgi spłonęły podczas wojny. Ale co jakiś czas pojawia się informacja, że te księgi się zachowały i gdzieś są. A bardzo, bardzo mi na nich zależy (bo mam wielu przodków z terenu, który obejmowała ta parafia), więc jestem czujna .... :)
Moi Dmowscy są z przydomkiem "Czyż".
Pozdrawiam
- Ania

W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
herka

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: herka »

aniemirka pisze: ndz 01 lut 2026, 15:17 Osobiście kilka lat temu rozmawiałam z proboszczem z Niwisk. Podobno księgi spłonęły podczas wojny. Ale co jakiś czas pojawia się informacja, że te księgi się zachowały i gdzieś są. A bardzo, bardzo mi na nich zależy (bo mam wielu przodków z terenu, który obejmowała ta parafia), więc jestem czujna .... :)
Moi Dmowscy są z przydomkiem "Czyż".
Jak się zrobi cieplej i znajdę trochę czasu to zgłębię temat ksiąg z par. Niwiski. Mam tam rodzinę. Co prawda moja ciocia twierdzi, że kiedyś szukała aktu zgonu babci i nie znalazła, bo księgi spłonęły. Ale muszę to osobiście sprawdzić ;)
Pozdrawiam
Krzysiek
herka

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: herka »

jkusy pisze: sob 31 sty 2026, 21:51 Dzień dobry,

a może mają Państwo informacje na temat Osińskich z Osin Dolnych? Zwłaszcza Wojciecha Osińskiego "Gawrycha" (1727-1807) i jego żony, Marianny z d. Jeruzalskiej?
Mam pytanie: Skąd informacje, że Wojciech Osiński mąż Marianny Jeruzalskiej nosił przydomek "Gawrych" i że pochodził z Osin Dolnych? I gdzie zmarł? W Osina Górnych i Dolnych nie widziałem tego zgonu.
Badając moich Osińskich o przydomku "Kowiesa" trafiłem na dwóch Wojciechów Osińskich - jeden o przydomku "Pyczko" ożeniony z Barbarą Zemła, a drugi nieznanego (mi) przydomka ożeniony z Marianną Jeruzalską. Jeden z nich zmarł w 1799r w Osinach Górnych. Drugiego nie znalazłem.
Obaj chyba byli z Osin Górnych. W 1791r z Osin Górnych podatek płacił Wojciech syn Szymona - to wg mnie ten o przydomku "Pyczko.
Pozdrawiam
Krzysiek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”