herka pisze: ndz 01 lut 2026, 22:25
jkusy pisze: sob 31 sty 2026, 21:51
Dzień dobry,
a może mają Państwo informacje na temat Osińskich z Osin Dolnych? Zwłaszcza Wojciecha Osińskiego "Gawrycha" (1727-1807) i jego żony, Marianny z d. Jeruzalskiej?
Mam pytanie: Skąd informacje, że Wojciech Osiński mąż Marianny Jeruzalskiej nosił przydomek "Gawrych" i że pochodził z Osin Dolnych? I gdzie zmarł? W Osina Górnych i Dolnych nie widziałem tego zgonu.
Badając moich Osińskich o przydomku "Kowiesa" trafiłem na dwóch Wojciechów Osińskich - jeden o przydomku "Pyczko" ożeniony z Barbarą Zemła, a drugi nieznanego (mi) przydomka ożeniony z Marianną Jeruzalską. Jeden z nich zmarł w 1799r w Osinach Górnych. Drugiego nie znalazłem.
Obaj chyba byli z Osin Górnych. W 1791r z Osin Górnych podatek płacił Wojciech syn Szymona - to wg mnie ten o przydomku "Pyczko.
Pozdrawiam
Krzysiek
ę
Informacja o Wojciechu i jego przydomku pochodzi z monografii parafii Kożuchówek p. Zbigniewa Wąsowskiego - jest też data jego ślubu z Marianną Jeruzalską (11.11.1765, par. Mokobody). Czy Wojciech urodził się w Osinach Dolnych - tego nie wiem, na pewno chwilę tam przebywał i tam urodził mu się syn Józef (12.03.1771).
Mam niepotwierdzoną jeszcze informację, że zmarli obaj (ojciec i syn) w Strusach, co jest całkiem prawdopodobne, ponieważ rodzina tam się właśnie przeniosła z Osin Dolnych i wszystkie kolejne pokolenia w prostej linii zamieszkiwały właśnie Strusy.
Być może Wojciech pochodził rzeczywiście z Osin Górnych, czy ma Pan może jakieś źródła na ten temat?
Pozdrawiam
Joanna