Aniu, czy w tym wykazie parafian z Turzyska są też podane imiona rodziców Marcjanny? Bo wtedy moglibyśmy upewnić się co do rodu Grodek.Joginka pisze: pn 02 lut 2026, 22:05Bede szukac aktu zeby to zweryfikować. Jesli chodzi o Marcjanne to urodziła sie w roku 1873/74. Udało mi sie znaleźć spis parafian z Turzyska z 1907 roku wg którego miala wtedy 34 lata.Goś_Edmund pisze: pn 02 lut 2026, 20:20Nie znalazłem wśród metrykalii w Hołobach wspomnianego nazwiska. Znalazłem w Parafii Aleksandria dość zbieżne nazwisko:Joginka pisze: pn 02 lut 2026, 09:43 Parafia Hołoby
Kowalski Józef (r.: Wojciech i Rozalia z Purylewskich) i Marcjanna Grodek; zw. mał. w 1894r. (1894/3); dz.: Julianna chrz. 1895/13, Kowalewska, Antonina chrz.1897/3, Kowalewska
Udało mi się w 100% potwierdzić że to poszukiwani Kowalewscy. Julianna i Antonina to siostry mojego pradziadka Wojciecha. Urodził sie w roku 1906 wiec tutaj jeszcze nie jest wymieniony. Reszta się zgadza.
Teraz pytanie: czy można gdzieś odnaleźć akt slubu Józefa i Marcjanny z 1894 roku? Czasami jest ona zapisywana jako Marjanna. Czy w księgach ks. Żurka są jakies inne ślady wspomnianych Purylewskich?
Pozdrawiam :)
Puzyrewski Andrzej, prawosławny (r.: Jan i Maria ze Świachowskich) i Maria Chodorowska; zw. mał. w 1918r.(1918/2).
I druga sprawa dot. Marcjanny Grodek. Licząc, że w chwili ślubu miała ok.18 lat to urodziła się o. 1876r. Gdyby urodziła się w Gruszówce to była by siostrą starszą (o 2 lata) mojej babci Franciszki. Tak więc trzeba poszukać metrykę ślubu, która dużo wyjaśni.
Edmund
Edmund