Antroponimia pogranicza podlasko-mazowieckiego

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

jkusy
Podziękował: 1 time

Re: Antroponimia pogranicza podlasko-mazowieckiego

Post autor: jkusy »

Lech_Niepiekło pisze: ndz 01 lut 2026, 11:19 Przydomek "Gawrych" pochodzi od Gabriela, który żył w Osinach Nowych na początku XVII wieku. Sporo informacji o tej rodzinie będzie w książce "Parafia Mokobody".
Lech
Bardzo dziękuję za informację. Z niecierpliwością oczekuję w takim razie na książkę! :)

Pozdrawiam,
Joanna
Awatar użytkownika
aniemirka

Sympatyk

Post autor: aniemirka »

"Akty metrykalne w parafii w Niwiskach, która przed XVIII wiekiem obejmowała większość tego obszaru, są od 1647 roku, więc może tam da się więcej ustalić."

Witam, czy masz Mikołaju wiedzę, gdzie są te akta z par. Niwiski przechowywane?
Pozdrawiam
- Ania

W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
Mazurek_Mikołaj

Sympatyk
Adept

Post autor: Mazurek_Mikołaj »

Witam

Obecnie od dawna nie miałem informacji, ale kiedyś były w parafii. Wątpię, żeby były w AD w Siedlcach, ale może coś się zmieniło. W AD w Drohiczynie ich na pewno nie ma. Zapewne trzeba byłoby z kimś tamtejszym dla parafii porozmawiać, aby rozpytał księdza.

Przy okazji pewnie mamy wspólnych przodków, bo pół mojego drzewa jest umajone Dmowskimi z różnych Dmoch i również Świniar

Pozdrawiam, Mikołaj
Awatar użytkownika
aniemirka

Sympatyk

Post autor: aniemirka »

Osobiście kilka lat temu rozmawiałam z proboszczem z Niwisk. Podobno księgi spłonęły podczas wojny. Ale co jakiś czas pojawia się informacja, że te księgi się zachowały i gdzieś są. A bardzo, bardzo mi na nich zależy (bo mam wielu przodków z terenu, który obejmowała ta parafia), więc jestem czujna .... :)
Moi Dmowscy są z przydomkiem "Czyż".
Pozdrawiam
- Ania

W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
herka

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: herka »

aniemirka pisze: ndz 01 lut 2026, 15:17 Osobiście kilka lat temu rozmawiałam z proboszczem z Niwisk. Podobno księgi spłonęły podczas wojny. Ale co jakiś czas pojawia się informacja, że te księgi się zachowały i gdzieś są. A bardzo, bardzo mi na nich zależy (bo mam wielu przodków z terenu, który obejmowała ta parafia), więc jestem czujna .... :)
Moi Dmowscy są z przydomkiem "Czyż".
Jak się zrobi cieplej i znajdę trochę czasu to zgłębię temat ksiąg z par. Niwiski. Mam tam rodzinę. Co prawda moja ciocia twierdzi, że kiedyś szukała aktu zgonu babci i nie znalazła, bo księgi spłonęły. Ale muszę to osobiście sprawdzić ;)
Pozdrawiam
Krzysiek
herka

Sympatyk

jkusy pisze: sob 31 sty 2026, 21:51 Dzień dobry,

a może mają Państwo informacje na temat Osińskich z Osin Dolnych? Zwłaszcza Wojciecha Osińskiego "Gawrycha" (1727-1807) i jego żony, Marianny z d. Jeruzalskiej?
Mam pytanie: Skąd informacje, że Wojciech Osiński mąż Marianny Jeruzalskiej nosił przydomek "Gawrych" i że pochodził z Osin Dolnych? I gdzie zmarł? W Osina Górnych i Dolnych nie widziałem tego zgonu.
Badając moich Osińskich o przydomku "Kowiesa" trafiłem na dwóch Wojciechów Osińskich - jeden o przydomku "Pyczko" ożeniony z Barbarą Zemła, a drugi nieznanego (mi) przydomka ożeniony z Marianną Jeruzalską. Jeden z nich zmarł w 1799r w Osinach Górnych. Drugiego nie znalazłem.
Obaj chyba byli z Osin Górnych. W 1791r z Osin Górnych podatek płacił Wojciech syn Szymona - to wg mnie ten o przydomku "Pyczko.
Pozdrawiam
Krzysiek
jkusy

Post autor: jkusy »

herka pisze: ndz 01 lut 2026, 22:25

a może mają Państwo informacje na temat Osińskich z Osin Dolnych? Zwłaszcza Wojciecha Osińskiego "Gawrycha" (1727-1807) i jego żony, Marianny z d. Jeruzalskiej?
Mam pytanie: Skąd informacje, że Wojciech Osiński mąż Marianny Jeruzalskiej nosił przydomek "Gawrych" i że pochodził z Osin Dolnych? I gdzie zmarł? W Osina Górnych i Dolnych nie widziałem tego zgonu.
Badając moich Osińskich o przydomku "Kowiesa" trafiłem na dwóch Wojciechów Osińskich - jeden o przydomku "Pyczko" ożeniony z Barbarą Zemła, a drugi nieznanego (mi) przydomka ożeniony z Marianną Jeruzalską. Jeden z nich zmarł w 1799r w Osinach Górnych. Drugiego nie znalazłem.
Obaj chyba byli z Osin Górnych. W 1791r z Osin Górnych podatek płacił Wojciech syn Szymona - to wg mnie ten o przydomku "Pyczko.
Pozdrawiam
Krzysiek
ę

Informacja o Wojciechu i jego przydomku pochodzi z monografii parafii Kożuchówek p. Zbigniewa Wąsowskiego - jest też data jego ślubu z Marianną Jeruzalską (11.11.1765, par. Mokobody). Czy Wojciech urodził się w Osinach Dolnych - tego nie wiem, na pewno chwilę tam przebywał i tam urodził mu się syn Józef (12.03.1771).
Mam niepotwierdzoną jeszcze informację, że zmarli obaj (ojciec i syn) w Strusach, co jest całkiem prawdopodobne, ponieważ rodzina tam się właśnie przeniosła z Osin Dolnych i wszystkie kolejne pokolenia w prostej linii zamieszkiwały właśnie Strusy.
Być może Wojciech pochodził rzeczywiście z Osin Górnych, czy ma Pan może jakieś źródła na ten temat?
Pozdrawiam
Joanna
Mazurek_Mikołaj

Sympatyk
Adept

Post autor: Mazurek_Mikołaj »

Witam

W parafii Rozbity Kamień również występowali Osiński z przydomkiem "Gawrych". Informacja z drugiej książki Z. Wąsowskiego:
W Paczuskach Dużych:
Józef Osiński "Gawrych" ur. około 1751 w?, zm. 4.12.1805 nd.20, rodz: Antoni
W latach 1784-1799 płaci 3 + 0 snopków dziesięciny. 1 + 0 z części Benedykta Paczóskiego i 3 + 3 z ziemi na Kosieradach.
I-sza żona Elżbieta *ur. około 1738 w?, +10.01.1788
2-ga żona Anna WOJEWÓDZKA*?, +7.10.1818, rodz: Jakub i Konstancja SIKORSKA
ślub: 3.02.1788 ś: Walenty Paczóski, Łukasz Sikorski i Tomasz Księżopolski
Domicella OSIŃSKA *8.05.1789, +29.12.1789
Marianna OSIŃSKA * 14.08.1791, + 3.04.1792
Wiktoria OSIŃSKA *30.09.1793

W Dmochach-Rogalach:
Jan OSIŃSKI "Gawrych" z Osin Górnych., ojciec: Kazimierz
żona Marianna z DMOWSKICH DMOWSKA „Bućkowa", wda po Macieju Dmowskim
#2.02.1779 ś: Walenty „Gawrych" i Piotr Osińscy, Antoni Dmowski „Bućko"
Ignacy OSIŃSKI *24.10.1779, + 30.10.1779 eh: Walenty i Marianna Osi1iscy
Andrzej OSIŃSKI *30.11 .1780, + 1.12.1781 eh: Tomasz Rozbicki i Agata Dmowska
Józefa OSIŃSKA *28.10.1783 eh: Józef Osiński i Wiktoria Chojecka

Osińscy z przydomkiem "Bożek":
W Dmochach-Rozumach:
Maciej OSIŃSKI „Bożek"
żona Marianna DMOWSKA, rodz: ,,Kawka"
ślub: 9.01.1649 świadkowie: Piotr Wąż, Piotr Rozbicki, Wojciech i Aleksander Dmowscy

Osińscy z przydomkiem "Pyczko":
W Dmochach-Rogalach:
Marcin OSIŃSKI „Pyczko" * ur. 3.11.1777 w Osinach Górnych. nd.9, rodzice: Wojciech i Barbara ZEMŁA
żona Gertruda XIĘŻOPOLSKA * l 5.03.1789; rodzice: Stanisław Księżopolski "Mysior" i Agnieszka DMOWSKA
ślub 12.11.1809 ś: Józef Sawicki i Mateusz Wojewódzki w parafii Rozbity Kamień

Osińscy z przydomkiem "Pisarek":
Wspomniana żona Ignacego Krasowskiego Ewa Osińska "Pisarek" ur. około 1706, zm: 12.03.1786 w Dmochach Rętkach

Oczywiście było tam też sporo więcej Osińskich, ale stanu włościańskiego lub bez przydomków. To są wszyscy, których znalazłem z przydomkami

Pozdrawiam
Mikołaj
zawadzka.jolanta

Sympatyk
Podziękował: 2 times

Post autor: zawadzka.jolanta »

Mazurek_Mikołaj pisze: ndz 01 lut 2026, 12:30
zawadzka.jolanta pisze: ndz 01 lut 2026, 10:55 Dzień dobry Panie Lechu. Mam pytanie, w której książce pisał Pan o Chojeckich? Wydaje mi się, że kupiłam wszystkie Pana monografie ale na Chojeckich się nie natknęłam. Moim pierwszym bezpośrednim i znanym mi przodkiem był Jan Chojecki, który ożenił się w Rabianach par. Korytnica z Teofilą Rabi(e)ńską, W 1701r urodził się ich syn Michał, w 1708 córka Petronela (jej losów nie znam). Michał i jego przodkowie żyli w parafii Korytnica Węgrowska. Nie mam pojęcia skąd przybył do Rabian Jan. W tym samym czasie w Rabianach mieszka kolejny Jan ale z żoną Marianną. I co ciekawe jest również Stanisław Chojecki, który żeni się z matką Teofili - wdową Heleną Rabińską i rodzi im się syn Franciszek. Czy te dane naprowadzą Pana na jakiś ślad pochodzenia mojego Jana? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam cieplutko w ten mroźny dzień. Jolanta dd. Chojecka
Dzień Dobry

Też mam w rodzinie Chojeckich. Gniazdem szlacheckiej rodziny Chojeckich była wieś Chojeczno (obecnie Chojeczno-Sybillaki i Chojeczno-Cesarze) w parafii w Niwiskach, ale posiadali kiedyś części w większości wsi dookoła. Chociażby w Jagodnem, Mingosach, Polakach, Wilczonku i innych wsiach kiedyś występujących z przedrostkiem Chojeczno (Chociażby Wilczonek był Chojeczno-Wilczów) Nie byli aż tak rozdrobnieni jak rodziny szlacheckie po drugiej stronie Liwca. Jeszcze w XVIII wieku było kilku bardziej majętnych przedstawicieli tego rodu. Oryginalnie wywodzili się od herbu Korab (chociaż jeden wywód dotarł do herbu Jastrzębiec), ale po XVI wieku większość przyznawała się do herbu Lubicz. Wielu Chojeckich, a w szczególności ci bogatsi przenosili się na dzisiejszą Ukrainę i do województwa lubelskiego. Z przydomków znam Chojeckich Żelazo/Żelaznych, Drabik, Jurkowicz czy Reguła. Reszta Chojeckich w wyniku rozdrabniania majątków straciła na znaczeniu oraz przemieszczała się pomiędzy parafiami, a reszta została we wsiach rodowych na małych częściach szlacheckich. Z moich przodków mam szlacheckich Chojeckich z parafii w Paprotni oraz Kożuchówka.
Z zapytanych Chojeckich kojarzy mi się jedynie Stanisław z Chojeczna wraz z żoną Teofilą Dobkówną w 1691 r. Akty metrykalne w parafii w Niwiskach, która przed XVIII wiekiem obejmowała większość tego obszaru, są od 1647 roku, więc może tam da się więcej ustalić. Niestety księgi sądowe nie przetrwały. Zostały spalone podczas wojny.

Należy też pamiętać o tym, że nie wszyscy Chojeccy byli stanu szlacheckiego. Mam nieszlacheckich Chojeckich w parafii Mińsk Mazowiecki. Moja teoria jest taka, że brali nazwisko od słowa chojna, które oznaczało las iglasty/sosnowy, toteż takie nazwisko można było dostać od miejsca zamieszkania pod takim lasem lub poprzez pracę w takim lesie.
Najpewniej od tego słowa wzięło też nazwę gniazdo rodowe Chojeckich. Kiedyś na obszarze na wschód i południe od Siedlec rósł wielki las zwany Dąbrówka (stąd nazwa niedalekiej miejscowości Dąbrówka). Jest szansa, że pierwsi osadnicy rycerscy stamtąd założyli wieś pod lasem iglastym i tak samo nazwali miejscowość od chojny Chojeczno. Im bardziej karczowali las, to zakładali nowe osady. Od Jana Kopcia z Chojeczno powstało Chojeczno-Kopcie, obecnie Kopcie. Od innych inne osady.

Pozdrawiam, Mikołaj
Dobry wieczór Panie Mikołaju. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedż. Wiem, że gniazdem rodowym Chojeckich były wsie Chojeczno. Straciłam jednak nadzieję na znalezienie pochodzenia pierwszego znanego mi Jana Chojeckiego. Z Teofilą Rabieńską, ur. w 1680 r w Rabianach, c. Franciszka "Pasocha" h. Jastrzębiec(był poborcą podatkowym w 1672) ożenił się w Korytnicy ok. 1700 r. Chrzestną matką Teofilii była Kat. Orzeszkowska (nie spotkałam się z tym nazwiskiem w par. korytnickiej).Chojeccy na pewno byli szlachtą h. Korab. Wśród chrzestnych ich dzieci są nazwiska spoza parafii: M. Dobrzyniecka, T. Kurowski czy Kat. Kotarska. Sądzę, że to krewni Chojeckich bo Rabieńscy od zawsze wywodzili się z Rabian i tę linię na podst. metrykalnych i pozametrykalnych żródeł mam wyprowadzoną daleko. Czy wśród znanych Panu Chojeckich powiązane są również te nazwiska? Pozdrawiam Jolanta
herka

Sympatyk

jkusy pisze: pn 02 lut 2026, 22:41
herka pisze: ndz 01 lut 2026, 22:25

Pozdrawiam
Krzysiek
ę

Informacja o Wojciechu i jego przydomku pochodzi z monografii parafii Kożuchówek p. Zbigniewa Wąsowskiego - jest też data jego ślubu z Marianną Jeruzalską (11.11.1765, par. Mokobody). Czy Wojciech urodził się w Osinach Dolnych - tego nie wiem, na pewno chwilę tam przebywał i tam urodził mu się syn Józef (12.03.1771).
Mam niepotwierdzoną jeszcze informację, że zmarli obaj (ojciec i syn) w Strusach, co jest całkiem prawdopodobne, ponieważ rodzina tam się właśnie przeniosła z Osin Dolnych i wszystkie kolejne pokolenia w prostej linii zamieszkiwały właśnie Strusy.
Być może Wojciech pochodził rzeczywiście z Osin Górnych, czy ma Pan może jakieś źródła na ten temat?
Pozdrawiam
Joanna
Faktycznie w tej monografii jest taka informacja.
Ja znalazłem akt zgonu ich córki Zuzanny z roku 1779 ze wsi Osiny Górne. Ślub w 1765r był z nagłówkiem Osiny Dolne, ale to mogła być wieś panny młodej. Trudno zweryfikować to tylko na bazie metryk w tak krótkim okresie. W każdym razie ta para miała dzieci: Krystynę ur. 1766; Józefa Grzegorza ur. 1771r; Zuzannę ur. 1776. Potem nie widać ich w par. Mokobody. Przydomek "Gawrych" zapewne był w którejś metryce. Józef zmarł w 1856r (wg. monografii) zatem pewnie jakieś informacje są w aktach notarialnych - to dobre źródło do pozyskiwania informacji, bo często są odwołania do dalszych przodków.
W parafii Mokobody z tego okresu na pewno było więcej osób o przydomku "Gawrych" np. Piotr, Kazimierz, Marcin, Maciej i pewnie inni. Oni byli z Osin Górnych - przynajmniej część ich metryk na to wskazuje.
W 1790r ze wsi Osiny Dolne podatki płacili Kajetan Osiński po Macieju i Benedykt Osiński po Janie oraz różni sukcesorzy po Jeruzalskich.
Pozdrawiam
Krzysiek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”