Anna99 pisze:Witam z kolejną, serdeczną prośbą o ewentualne informacje o Sławinskich w Rosji Carskiej. Rodzina ta (mojej ojczystej babci ) do roku 1917 posiadała dobra Tołoczyn i Stukany w guberni mohilewskiej. Trzech reprezentantów tej familii, bez ustalonych imion,figuruje w "Spisie szlachty..." guberni zachodnich Cesarstwa (oprac. St. Dunin i Sł. Górzynski - W-wa 1992). Ewentualny herbarz wyjasniający koligacje w ramach tego rodu stworzyłby chyba możliwość uporządkowania fragmentarycznych informacji rodzinnych. Może rozwiązanie przyniósłby "Orszańskij gierbownik" D. I. Dowgiałły (Witebsk 1900), ale czy jest on dostępny w Internecie?
Pozdrawiam Anna
Witam serdecznie. My (ja i żona) również poszukujemy Sławińskich. Moja żona jest z domu Sławińska. Nasi Sławińscy przed wojną byli związani w jakiś sposób z folwarkiem Sawejki w gminie Niedźwiedzica – mamy kilka zdjęć podpisanych Sawejki, a także przewijają się one w przekazach rodzinnych. Podobno byli też właścicielami bądź zarządcami w majątkach Tołoczyn i Stukany. Prawdopodobnie sporo z nich, a właściwie ich potomkowie, pozostało po wojnie na terenie Związku Radzieckiego. Antoni Sławiński to dziadek żony (ur. w 1878 r.), początkowo związany z w/w majątkami, a następnie właściciel majątku w okolicach Żyrardowa. Michał Sławiński, o którym pisałaś w jednym ze swoich postów to być może ojciec żony, który urodził się prawdopodobnie w Permie w 1894 r. Prawdopodobnie, bo nawet w oficjalnych dokumentach wojskowych znalazłem trzy różne daty urodzenia. W 1914 r. służył w 6 pułku dragonów Głuchowskich, po porażce pod Tanebergiem został przeniesiony do 24 pułku artylerii. Awansowany na oficera w r. 1915r. Jego ojcem był inż. Stefan Sławiński, obecnie pochowany w okolicach Kielc.
Jestem w posiadaniu zdjęcia Antoniego Sławińskiego, na którego odwrocie zamieszczony jest napis po rosyjsku: „Orszanskowski Oddział Policji poświadcza, że na zdjęciu znajduje się syn dworzanina Bronisława Wikientywicza Slawinskiego – Antoni Slawinski. 26 lipca 1897. Pomoc pisemna. Podpis i pieczątka tego oddziału. Sekretarz – podpis.” Podobno tego typu napis na zdjęciu zastępował wówczas dokument tożsamości.
Wiemy, że poza przodkami, którzy znaleźli się w Polsce w okolicach Warszawy, Żyrardowa i być może również Kielc, sporo pozostało na wschodzie. Poniżej podaję dwa linki do stron, na których znajdują się moje ogłoszenia wraz ze zdjęciami. Oprócz zamieszczonych jesteśmy w posiadaniu jeszcze sporej ilości zdjęć, z których jednak części nie jesteśmy w stanie
jednoznacznie zidentyfikować.
http://genealogia.okiem.pl/forum/ - biblioteka-forum posty szukam
wiadomości o rodzinie Sławiński, Kulinkowicz, Jarkina; szukam
informacji o miejscu: Sawejki
posty podpisane przez darek56
http://genealogia.kresowa.info/index.ph ... e&Itemid=1
ogłoszenia - poszukiwanie rodziny z kresów jak wyżej