Michał Bilski - urodzony około 1754 roku.

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

danthe

Michał Bilski - urodzony około 1754 roku.

Post autor: danthe »

Poszukuję informacji o Michale Bilskim z okolic Kamiennej (par. Skarżysko Kościelne), jego przodkach, żonie i rodzeństwie. Najstarszy dokument do którego dotarłem dotyczący Michała to aktu zgonu z 16.5.1804 (zmarł we wsi Kamienna pod nr. 11, Par. Skarżysko Kościelne).
Michał to ojciec Benedykta Bilskiego, Majstra Rzemiosła Kowalskiego z Kamiennej (ur.1784-1787, zm. 4.5.1844 akt 29/1844 par.Sk.Kość., w akcie zgonu Benedykta dodatkowa informacja: matka nieznanego imienia)

Generalnie poszukuję informacji i rodzinie Bilskich z tej okolicy (Posadaj, Milica, Szczepanów, Skarżysko Książęce, Skarżysko Kościelne, Bzinek, Bliżyn, Ciurów, Lipowe Pole, Pogorzałe). Przeczesałem dostępne archiwa, mam już informację o 750 osobach z Kamiennej i okolicznych wsi. Narysowałem kilka ładnych drzewek ale kończą się one zazwyczaj w okolicy 1750 roku. Wygląda to na rodzinę kowali sprowadzoną w te okolice. Możliwe, że są to bracia lub kuzyni (Benedykt, Wincenty, Tomasz, Piotr, Błażej - kowale, fryszerzy lub gwoździarze Bilscy z okolicy). Jeśli tak to skąd pochodzą? Szukam dalszych informacji, może te rodziny się połączą.

Będę wdzięczny za sugestie, gdzie powinienem dalej szukać.

Pozdrawiam
Dan.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”