Fotografowanie cmentarza
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Fotografowanie cmentarza
Bylam dzis na cmentarzu i udalo mi sie zrobic pare zdjec starych nagrobkow.
Zastanawia mnie jednak,czy chcac fotografowac na wieksza skale musze miec pozwolenie Proboszcza,badz innnego zarzadcy cmentarza?
Pare nagrobkow,bardzo starych,jest porosnietych mchem,lub w inny sposob zaniedbanych,czy usuwanie przeze mnie tych zanieczyszczen celem lepszej jakosci fotografi moze byc zle odebrane?
Pozdrawiam
Sylwia
Zastanawia mnie jednak,czy chcac fotografowac na wieksza skale musze miec pozwolenie Proboszcza,badz innnego zarzadcy cmentarza?
Pare nagrobkow,bardzo starych,jest porosnietych mchem,lub w inny sposob zaniedbanych,czy usuwanie przeze mnie tych zanieczyszczen celem lepszej jakosci fotografi moze byc zle odebrane?
Pozdrawiam
Sylwia
Pozdrawiam,
Sylwia
Sylwia
W razie gdyby chciała to Pani robić na większą skalę, proponuję kilka wstępnych kroków:
- sprawdzić, czy ktoś już nie robił tego przed Panią;
-postarać się o w miarę dokładne plany cmentarza (ew. wykonać je samemu);
- przełożyć fotografowanie na porę roku bardziej sprzyjającą dobrym zdjęciom (światło);
Nawiązanie kontaktu z proboszczem byłoby wskazane w celu poparcia badań terenowych badaniami ksiąg metrykalnych.
Wprawdzie jesteśmy amatorami , ale jeśli będziemy się starać działać jak profesjonaliści, pożytek z naszej pracy będzie większy.
Pozdrawiam
Piotr
- sprawdzić, czy ktoś już nie robił tego przed Panią;
-postarać się o w miarę dokładne plany cmentarza (ew. wykonać je samemu);
- przełożyć fotografowanie na porę roku bardziej sprzyjającą dobrym zdjęciom (światło);
Nawiązanie kontaktu z proboszczem byłoby wskazane w celu poparcia badań terenowych badaniami ksiąg metrykalnych.
Wprawdzie jesteśmy amatorami , ale jeśli będziemy się starać działać jak profesjonaliści, pożytek z naszej pracy będzie większy.
Pozdrawiam
Piotr
Przepraszam ,że nie odniosłem się wprost do Pani pytań, ale udzielenie na nie miarodajnej odpowiedzi nie jest łatwe. Sądzę, że nie istnieją przepisy, które by regulowały działania takie jak te, które są Pani zamiarem. To jak się ustosunkuje do tego proboszcz, prawdopodobnie zależy od jego dobrej woli. Może zwyczajnie machnąć ręką, ale może też się poczuć zaniepokojony, iż ktoś obcy, na jego terenie, robi coś co nie podlega jego kontroli (zwłaszcza, jeśli jest to wiejska parafia). Na Pani miejscu poinformowałbym go o swoich planach, tym bardziej, że pomoc proboszcza może się okazać niezbędna w pewnych sytuacjach (np. udostępnienie akt metrykalnych w celu weryfikacji trudno czytelnej inskrypcji).
Drobne czynności porządkowe, jeśli nie ingerują w substancję nagrobka, też chyba nie nie wymagają pozwolenia. Lepiej wszakże zachować ostrożność, bo kamień może odprysnąć.
Podkreślam jednak, że wszystko co napisałem, to tylko moja prywatna opinia.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr
Drobne czynności porządkowe, jeśli nie ingerują w substancję nagrobka, też chyba nie nie wymagają pozwolenia. Lepiej wszakże zachować ostrożność, bo kamień może odprysnąć.
Podkreślam jednak, że wszystko co napisałem, to tylko moja prywatna opinia.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr
Dziekuje za odpowiedz.
Z tego co udalo mi sie przejrzec w sieci to nikt nie umiescil w nim zdjec z tego cmentarza.
Nie raz przegladalam zdjecia cmentarzy na bagnowka.com i stad wzielam ten pomysl.
A moze wiecie,czy istnieje jakas strona do zamieszczania takich zdjec,zeby mogly byc przydatne?
Pozdrawiam
Sylwia
Z tego co udalo mi sie przejrzec w sieci to nikt nie umiescil w nim zdjec z tego cmentarza.
Nie raz przegladalam zdjecia cmentarzy na bagnowka.com i stad wzielam ten pomysl.
A moze wiecie,czy istnieje jakas strona do zamieszczania takich zdjec,zeby mogly byc przydatne?
Pozdrawiam
Sylwia
Pozdrawiam,
Sylwia
Sylwia
Wiem że na www.okiem.pl mają sfotografowane nagrobki z wielu miejscowości. Może oni coś podpowiedzą.
Niektóre miasta mają przeglądarki cmentarne np. Poznań. Dzięki tej przeglądarce odnalazłam w Poznaniu grób przodków tzn. kwatere i rząd. Zastanawia mnie czy mogłabym poprosić kogoś o fot. tego grobu. Może ktoś wykonuje takie usługi?
Niektóre miasta mają przeglądarki cmentarne np. Poznań. Dzięki tej przeglądarce odnalazłam w Poznaniu grób przodków tzn. kwatere i rząd. Zastanawia mnie czy mogłabym poprosić kogoś o fot. tego grobu. Może ktoś wykonuje takie usługi?
??? (nie wiem jak się zwracać)
Tutaj znajdziesz interesujący Cię temat
http://forgen.pl/forum/viewforum.php?f=21
Pozdrawiam.
Donata Pająk
Tutaj znajdziesz interesujący Cię temat
http://forgen.pl/forum/viewforum.php?f=21
Pozdrawiam.
Donata Pająk
- maria.j.nie

- Podziękował: 18 times
- Otrzymał podziękowania: 2 times
Witam
T: Ogłoszenie: Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów... http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-9899.phtml
Gdzie szukać informacji o Cmentarzach i osobach pochowanych … wyszukiwarki oraz wątki tematyczne na naszym Forum w innych podforach .
Na podforum można też zamieszczać wątki tematyczne
– Proszę o zdjęcie grobu .. (Cmentarz w ) …
– Zrobię zdjęcia grobów w …
Przedtem proszę sprawdzić, czy taki "Temat..." jest na Forum żeby nie dublować wątku.
T: „ Fotografowanie cmentarza „ przeniesiony z podforum : Ogólne
Pozdrawiam serdecznie Maria
P.S. uprzejmie proszę, o podpisywanie własnych postów, imieniem i nazwiskiem lub chociaż imieniem, byłoby nam miło…
Proszę sprawdzić podforum: Cmentarze http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewforum-f-57.phtmlmaliszewo pisze:… Niektóre miasta mają przeglądarki cmentarne np. Poznań. Dzięki tej przeglądarce odnalazłam w Poznaniu grób przodków tzn. kwatere i rząd. Zastanawia mnie czy mogłabym poprosić kogoś o fot. tego grobu. Może ktoś wykonuje takie usługi?
T: Ogłoszenie: Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów... http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-9899.phtml
Gdzie szukać informacji o Cmentarzach i osobach pochowanych … wyszukiwarki oraz wątki tematyczne na naszym Forum w innych podforach .
Na podforum można też zamieszczać wątki tematyczne
– Proszę o zdjęcie grobu .. (Cmentarz w ) …
– Zrobię zdjęcia grobów w …
Przedtem proszę sprawdzić, czy taki "Temat..." jest na Forum żeby nie dublować wątku.
T: „ Fotografowanie cmentarza „ przeniesiony z podforum : Ogólne
Pozdrawiam serdecznie Maria
P.S. uprzejmie proszę, o podpisywanie własnych postów, imieniem i nazwiskiem lub chociaż imieniem, byłoby nam miło…