Archiwum Diecezjalne w Płocku
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- cypla_piotr

- Kontakt:
Klukowo w AD Płock
Witam,
Właśnie zakończyłem przeglądanie ksiąg parafii Klukowo w zakresie lat 1695-1891 - co prawda nie w AD Płock, ale to chyba nie istotne. Co Pana konkretnie interesuje? Mam sporo materiałów, więc może będę w stanie pomóc lub chociaż wskazać kierunek poszukiwań.
pcypla@o2.pl
Właśnie zakończyłem przeglądanie ksiąg parafii Klukowo w zakresie lat 1695-1891 - co prawda nie w AD Płock, ale to chyba nie istotne. Co Pana konkretnie interesuje? Mam sporo materiałów, więc może będę w stanie pomóc lub chociaż wskazać kierunek poszukiwań.
pcypla@o2.pl
Pozdrawiam
Piotr Paweł Cypla
Piotr Paweł Cypla
-
Uszyńska_Hanna

Klukowo w AD Płock
Witam,
również interesuje mnie parafia Klukowo. Czy ma Pan skorowidze aktów metrykalnych z tej parafii? Interesuje mnie nazwisko Uszyński.
Hanna
również interesuje mnie parafia Klukowo. Czy ma Pan skorowidze aktów metrykalnych z tej parafii? Interesuje mnie nazwisko Uszyński.
Hanna
Klukowo w AD Płock
Wdzę w genetyce ze ktoś ma dostęp do skorowidzów tej parafii ale mnie one nie wystarczają z uwgi na brak danych dot.rodziców/np.imienia ojca/.
Stefan
Stefan
Klukowo w AD Płock
Faktycznie, Stefanie, może lepiej żeby tych danych wcale nie było w bazie. Zapewne byloby latwiej i mniej zawracania glowy.
M.
M.
Klukowo w AD Płock
Tego nie napisałem! Npisałem jedynie ze dane ze skorowidzów to dla mnie zbyt mało! Dla mnie!!!!
Stefan
Stefan
- cypla_piotr

- Kontakt:
Re: Klukowo w AD Płock
Witam,Uszyńska_Hanna pisze:Witam,
Hanna
Nie posiadam indeksów w formie umożliwiającej automatyczne przeszukiwanie. Prowadząc własne poszukiwania porobiłem jedynie zdjęcia wielu indeksów. Spełniając Pani prośbę przejrzałem narazie cześć w zakresie urodzin 1826-1846 i śluby z podobnego zakresu. Nazwisko w formie USZYŃSKI nie występuje (przynajmniej ja nie odnalazłem). Odnalazłem jeden przypadek gdzie nazwisko zapisano, jako USIŃSKI (USZUŃSKI) - akt ślubu nr 11/1835 str.36 księgi USIŃSKI (?) Jan kawaler z DEMBSKĄ Józefą.
Jest natomiast zauważalne występowanie nazwiska USZYKOWSKI lub URZYKOWSKI (występują dwie formy):
akt chrztu/urodzenia nr 85/1832 USZYKOWSKI Tomasz Euzebiusz
akt chrztu/urodzenia nr 73/1837 USZYKOWSKI Wiktor
akt chrztu/urodzenia nr 49/1838 URZYKOWSKI Jan Tymoteusz
akt chrztu/urodzenia nr 90/1840 URZYKOWSKI Ludwik
akt chrztu/urodzenia nr 6/1841 URZYKOWSKI Franciszek
akt chrztu/urodzenia nr 79/1842 URZYKOWSKI Mateusz
akt chrztu/urodzenia nr 10/1843 URZYKOWSKI Franciszek
ze ślubów:
akt nr 1/1829 URZYKOWSKI Józef (kawaler) z SADOWSKA (?) Maryanna (panna)
akt nr 10/1836 URZYKOWSKI Mikołaj (kawaler) ZAWADZKA Maryanna (panna)
W starych indeksach z lat 1695-1811 nie zauważyłem tego nazwiska, ale postaram się jeszcze poszukać. Jak coś znajdę to się odezwę.
Pozdrawiam
Piotr Paweł Cypla
Piotr Paweł Cypla
Witam!
Klukowo to parafia moich przodków, czy ma pan informacje o Piętkach? Mam w planach wyjazd do parafii, ale niestety będzie to możliwe dopiero w wakacje.. Interesują mnie szczególnie informacje o moim prapradziadku Aleksandrze Piętka (ur 1878, syn Ignacego Piętki i Franciszki Siennickiej), a raczej o jego rodzeństwie, prawdopodobnie miał braci Antoniego, Bolesława i Władysława oraz siostrę.
Serdecznie dziękuję z góry za wszelkie informacje!
Pozdrawiam,
Emilia Karcz.
Klukowo to parafia moich przodków, czy ma pan informacje o Piętkach? Mam w planach wyjazd do parafii, ale niestety będzie to możliwe dopiero w wakacje.. Interesują mnie szczególnie informacje o moim prapradziadku Aleksandrze Piętka (ur 1878, syn Ignacego Piętki i Franciszki Siennickiej), a raczej o jego rodzeństwie, prawdopodobnie miał braci Antoniego, Bolesława i Władysława oraz siostrę.
Serdecznie dziękuję z góry za wszelkie informacje!
Pozdrawiam,
Emilia Karcz.
Prośba o pomoc w AD w Płocku
Witam!
Mam prośbę do osób wybierających się do AD Płocka. Potrzebuję akty zaślubin z parafii SZWELICE - z roku 1840 nr 63, 124, 142,215, Są to akty MŚCICH(MYŚCICH) oraz nr 300 - PUSTOŁA również z 1840r
Będę ogromnie wdzięczna za zdjęcia tych aktów.
mdanka@wp.pl
Z pozdrowieniami Danuta Matczak
Mam prośbę do osób wybierających się do AD Płocka. Potrzebuję akty zaślubin z parafii SZWELICE - z roku 1840 nr 63, 124, 142,215, Są to akty MŚCICH(MYŚCICH) oraz nr 300 - PUSTOŁA również z 1840r
mdanka@wp.pl
Re: Prośba o pomoc w AD w Płocku
mdanka pisze:Witam!
mdanka@wp.pl
- maria.j.nie

Witam!
Ja także mam prośbę do osób wybierających się do AD Płocka. Poszukuję informacji o Stanisławie Hoffman (lub jego rodzeństwie z ojca Juliana i matki Rozalii z Nowakowskich). Z aktu ślubu Stanisława (rok 1890, Warszawa) wiem, że ur. się ok. 1863r. we wsi Maków (nie znalazłam takiej nazwy, lecz podobne) w powiecie lipnowskim w województwie płockim, a matka Rozalia już nie żyła (więc może jest jej akt zgonu). Z góry dziękuję za jakiekolwiek wiadomości.
Ja także mam prośbę do osób wybierających się do AD Płocka. Poszukuję informacji o Stanisławie Hoffman (lub jego rodzeństwie z ojca Juliana i matki Rozalii z Nowakowskich). Z aktu ślubu Stanisława (rok 1890, Warszawa) wiem, że ur. się ok. 1863r. we wsi Maków (nie znalazłam takiej nazwy, lecz podobne) w powiecie lipnowskim w województwie płockim, a matka Rozalia już nie żyła (więc może jest jej akt zgonu). Z góry dziękuję za jakiekolwiek wiadomości.
Pozdrawiam.
Grażyna
Grażyna
Witaj Grażyno,
coś się obawiam, iż bez podania konkretnej parafii nie znajdziesz pomocnika w swoich poszukiwaniach.
Jednakże nie stoisz na przegranej pozycji i Twojemu pomocnikowi podaję konkretne namiary.
W drugiej połowie XIX w. na ziemi dobrzyńskiej, w powiecie lipnowskim, mieliśmy dwie podobnie brzmiące miejscowości;
Makówko wieś i folwark oraz Makowo wieś i folwark, obydwie w gminie Chalin, parafii Makowo, prznależne do Sądu Pokoju w Lipnie oraz do poczty w Dobrzyniu nad Wisłą .
Reasumując, proponuję poszukiwać aktu chrztu Stanisława w parafii Makowo.
Pozdrawiam
Darek
coś się obawiam, iż bez podania konkretnej parafii nie znajdziesz pomocnika w swoich poszukiwaniach.
Jednakże nie stoisz na przegranej pozycji i Twojemu pomocnikowi podaję konkretne namiary.
W drugiej połowie XIX w. na ziemi dobrzyńskiej, w powiecie lipnowskim, mieliśmy dwie podobnie brzmiące miejscowości;
Makówko wieś i folwark oraz Makowo wieś i folwark, obydwie w gminie Chalin, parafii Makowo, prznależne do Sądu Pokoju w Lipnie oraz do poczty w Dobrzyniu nad Wisłą .
Reasumując, proponuję poszukiwać aktu chrztu Stanisława w parafii Makowo.
Pozdrawiam
Darek
Witam Pani Grażyno proponuję najpierw porozsyłać maile z podaniami o wyszukanie aktu zgonu do najbliższych USC przy Urzędach Gminy (konkretniej do tych które mogą mieć lub powinny mieć dokumenty tego typu z pobliskich parafii)
Oczywiście przy zachowaniu warunku że osoba urodzona w 1863 roku zmarła po 1900, gdyż od tego roku księgi parafialne mogą być jeszcze w gminnych USC.
Wydaje mi się że jest to bardziej odpowiednia droga i bardziej systematyczna do odszukiwania nieznanych faktów z życia naszych przodków.
Życzę trafnych wyborów
Oczywiście przy zachowaniu warunku że osoba urodzona w 1863 roku zmarła po 1900, gdyż od tego roku księgi parafialne mogą być jeszcze w gminnych USC.
Wydaje mi się że jest to bardziej odpowiednia droga i bardziej systematyczna do odszukiwania nieznanych faktów z życia naszych przodków.
Życzę trafnych wyborów
Krzysztof