Jak uzyskać kserokopię akt USC cz.2

Komentarze artykułów opublikowanych na stronie PTG

Moderator: maria.j.nie

ŁukaszP

Re: Jak uzyskać kserokopię akt USC cz.2

Post autor: ŁukaszP »

Witam
Z mojego punktu widzenia i doświadczenia jak USC nie chce współpracować i pomagać, to najlepiej przejść na tryb oficjalny w komunikacji z nim. Wszelkie pytania i wnioski przesyłamy przez edoreczenia i urząd musi się nimi zająć i odpowiedzieć na nie w ciągu 30 dni (maksymalnie 60). Jeśli do USC masz niedaleko, to polecam wnioskować do urzędu o udostepnienie aktów do wykonania samodzielnej fotokopii. Jest ona bezpłatna i zawiera pełną treść aktu wraz z różnymi ewentualnymi dopiskami. O wykonanie samodzielnej fotokopii możesz wnioskować dla osób będących twoimi bezpośrednimi przodkami. Ja osobiści podaję we wniosku informację, które posiadam np. " proszę o udostępnienie do wykonania samodzielnej fotokopii aktu zgonu mojego dziadka Jana Kowalskiego zmarłego 01.01.1980 (dane z grobu)" - i w pierwszej kolejności wysyłam do USC, którego podejrzewam, że tam został sporządzony ten akt, w drugiej kolejności męczę sąsiednie USC. Możesz też wnioskować o udostępnienie całych roczników ksiąg do wykonania fotokopii, ale dotyczy to tylko roczników, które nie są już chronione przez ustawę czyli obecnie księgi urodzeń do końca 1925, księgi zgonów i małżeństw do końca 1945. USC zazwyczaj przechowuje kilka roczników ksiąg, które nie są już chronione przez ustawę. Jeśli zdobędziesz się na wykonanie całych roczników ksiąg, to fajnie jak następnie prześlesz wykonane zdjęcia do Skanoteki.
pozdrawiam
Grzegorz Sobczak
Tu nawet nie chodzi o to że nie chcą, bo poszukali mi pewnych informacji ale tak jakby im się nie chciało bo to tylko do genealogii a nie do jakichś poważnych spraw. No i się czuje jakbym naprawdę robił jakąś "durnotę" zamiast zająć się poważnymi sprawami. Z moich poszukiwań to pozostały mi tylko USC no ale jak dalej to ciągnąć? i czy w ogóle się bawić to nie wiem. Chciałbym wiedzieć czy jak wy idziecie do urzędu to też tak nie bardzo??? i patrzą jak na nienormalnego? dzięki.
Jan.Pacek

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 6 times

Post autor: Jan.Pacek »

Dla mnie wiele by się wyjaśniło, gdybym wiedział ile masz lat?
Awatar użytkownika
k_skrzyp

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: k_skrzyp »

ŁukaszP pisze: wt 10 lut 2026, 12:34 i czy w ogóle się bawić to nie wiem.
Ależ bawić w najlepsze!
Sam zresztą sprowadzasz tę aktywność do zabawy, a im się dziwisz? :wink: Ja czasem dodaję powagi sprawom, że badania, odkrycia, ale nawet jeśli to tylko zabawa, to polecam więcej pewności siebie! - W czym gorsze zabiegać 4fun o metryki pradziadków od zabiegania o paszport i szczepienia, by 4fun przemieścić się w wakacje? :P
ŁukaszP pisze: wt 10 lut 2026, 12:34 Chciałbym wiedzieć czy jak wy idziecie do urzędu to też tak nie bardzo??? i patrzą jak na nienormalnego?
Raczej tak :D
Winna statystyka. Petent genealogiczny nie zjawia się w USC co godzinę. Jest jak ludzki szkielet na budowie - przewidziany przepisami, ale kłopotliwy.
Kamil
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komentarze artykułów”