Dzień dobry!
Próbuję znaleść cenne dla mnie informacje dotyczące okoliczności śmierci mojej praprababci, która zmarła w szpitalu w 1933 roku. Nie upłynęło więc 100 lat.
Księgi szpitala są przechowywane w AP.
Napisałem maila do oddziału i odmówiono mi skanu zapisu opierając się na ustawie archiwalnej art. 16b - 2.
Znalazłem to:
Art. 16b. archiwa
Ograniczenie dostępu do materiałów archiwalnych
1. Dostęp do materiałów archiwalnych podlega ograniczeniu:
1) w zakresie i na zasadach określonych w przepisach:
a) o ochronie informacji niejawnych,
b) o ochronie innych tajemnic ustawowo chronionych;
2) ze względu na ochronę:
a) dóbr osobistych,
b) danych osobowych;
3) ze względu na potrzebę zachowania integralności składników państwowego zasobu archiwalnego zagrożonego uszkodzeniem, zniszczeniem lub utratą.
2. Materiały archiwalne podlegają udostępnianiu nie wcześniej niż w przypadku:
1) aktów stanu cywilnego lub ksiąg stanu cywilnego, od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło odpowiednio sporządzenie aktu lub zamknięcie księgi, dotyczących:
a) urodzeń – po 100 latach,
b) małżeństw i zgonów – po 80 latach;
2) indywidualnej dokumentacji medycznej – po 100 latach od sporządzenia ostatniego wpisu;
Ok… wszystko rozumiem, ALE… ja jestem bezpośrednim potomkiem. Przecież ASC też podlegają tej samej ochronie a można przecież otrzymać skan nawet przed 100 lat jeśli ma się pokrewieństwo.
Nie wiem co teraz mam zrobić.
Bardzo proszę o Wasze rady.
Problem z dokumentacją medyczną w AP
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Rokdar

- Podziękował: 3 times
- Otrzymał podziękowania: 2 times
Problem z dokumentacją medyczną w AP
Pozdrawiam
Marcin
Nazwiska: Brauer, Cywiński, Dobrzański, Öhm(e), Nadolski, Rokicki, Rzączyński, Torriani, Visconti, etc.
Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Fergen i o mieszczaństwu krakowskim w XVIII wieku.
Marcin
Nazwiska: Brauer, Cywiński, Dobrzański, Öhm(e), Nadolski, Rokicki, Rzączyński, Torriani, Visconti, etc.
Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Fergen i o mieszczaństwu krakowskim w XVIII wieku.
-
Heropolitanska_Izabela

Re: Problem z dokumentacją medyczną w AP
Wg mnie archiwum słusznie odmówiło Panu udostępnienia dokumentacji medycznej praprababci. Przepis jest jednoznaczny.
Przy udostępnianiu dokumentacji medycznej znajdującej się w archiwum, a sporządzonej przed upływem 100 latach od sporządzenia ostatniego wpisu, archiwum winno kierować się ustawą z dnia 6 listopada 2008 r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta ((Dz.U. z 2024 r. poz. 581).
Według art. 26 ust. 2 tej ustawy po śmierci pacjenta dokumentacja medyczna jest udostępniana osobie upoważnionej przez pacjenta za życia lub osobie, która w chwili zgonu pacjenta była jego przedstawicielem ustawowym.
Dokumentacja medyczna jest udostępniana także osobie bliskiej, chyba że udostępnieniu sprzeciwi się inna osoba bliska lub sprzeciwił się temu pacjent za życia.
Zgodnie z art. 3 ust. 1 pkt 2. ustawy przez osobę bliską należy rozumieć: małżonka, krewnego do drugiego stopnia lub powinowatego do drugiego stopnia w linii prostej, przedstawiciela ustawowego, osobę pozostającą we wspólnym pożyciu lub osobę wskazaną przez pacjenta. Praprawnuk "nie załapuje się" do osób bliskich.
Przy udostępnianiu dokumentacji medycznej znajdującej się w archiwum, a sporządzonej przed upływem 100 latach od sporządzenia ostatniego wpisu, archiwum winno kierować się ustawą z dnia 6 listopada 2008 r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta ((Dz.U. z 2024 r. poz. 581).
Według art. 26 ust. 2 tej ustawy po śmierci pacjenta dokumentacja medyczna jest udostępniana osobie upoważnionej przez pacjenta za życia lub osobie, która w chwili zgonu pacjenta była jego przedstawicielem ustawowym.
Dokumentacja medyczna jest udostępniana także osobie bliskiej, chyba że udostępnieniu sprzeciwi się inna osoba bliska lub sprzeciwił się temu pacjent za życia.
Zgodnie z art. 3 ust. 1 pkt 2. ustawy przez osobę bliską należy rozumieć: małżonka, krewnego do drugiego stopnia lub powinowatego do drugiego stopnia w linii prostej, przedstawiciela ustawowego, osobę pozostającą we wspólnym pożyciu lub osobę wskazaną przez pacjenta. Praprawnuk "nie załapuje się" do osób bliskich.
-
Rokdar

- Podziękował: 3 times
- Otrzymał podziękowania: 2 times
Re: Problem z dokumentacją medyczną w AP
Dobrze.
Dziękuję za odpowiedź i dokładne wyjaśnienie.
Dziękuję za odpowiedź i dokładne wyjaśnienie.
Pozdrawiam
Marcin
Marcin