Problem - wysyłanie wiadomości "pw" do innego użytkownika forum
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Żaboklicki_Paweł

Problem - wysyłanie wiadomości "pw" do innego użytkownika forum
W parafiach jest wiele osób szukających informacji o swoich przodkach. Mam takie informacje i dokumenty.
Niestety formularz kontaktowy nie działa. Pokazuje się komunikat:
"Jeszcze nie możesz wysyłać wiadomości poprzez email!"
Niestety formularz kontaktowy nie działa. Pokazuje się komunikat:
"Jeszcze nie możesz wysyłać wiadomości poprzez email!"
- kaphis

- Podziękował: 3 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Re: Formularz kontaktowy nie działa
Witaj
Nie jestem pewny jak jest tu, ale na wielu forach trzeba uzyskać najpierw pewną rangę żeby można było się z kimś kontaktować. Pamiętam jak na jednym forum dopiero po napisaniu 10 postów wolno mi było pisać prywatne wiadomości.
Pozdrawiam
Nie jestem pewny jak jest tu, ale na wielu forach trzeba uzyskać najpierw pewną rangę żeby można było się z kimś kontaktować. Pamiętam jak na jednym forum dopiero po napisaniu 10 postów wolno mi było pisać prywatne wiadomości.
Pozdrawiam
Marek Z.
-
Żaboklicki_Paweł

Dzięki, dostałem maila od członka zarządu PTG
"Aby kontaktować się poprzez formularz kontaktowy należy mieć minimum 5 wpisów na forum"
Ja mam 6 wpisów:) ale nadal nie działa, pozdrawiam
"Aby kontaktować się poprzez formularz kontaktowy należy mieć minimum 5 wpisów na forum"
Ja mam 6 wpisów:) ale nadal nie działa, pozdrawiam
-
Żaboklicki_Paweł

Nadal nie działa ale zmienił się komunikat
"Module MailUsers not available"
"Module MailUsers not available"
problemy techniczne
Przypuszczalnie gdzieś od jesieni nie mogłem korzystać ze swojego konta więc założyłem nowe. Okazało się, że na tym nie koniec moich problemów gdyż obecnie w ogóle nie mogę wysłać żadnej wiadomości na pw. Za każdym razem wyświetla się informacja treści Module MailUsers not available
Bardzo prosiłbym życzliwe osoby o pomoc w rozwiązaniu tej niedogodności- borykający się z problemem -Grzegorz
Bardzo prosiłbym życzliwe osoby o pomoc w rozwiązaniu tej niedogodności- borykający się z problemem -Grzegorz
- kaphis

- Podziękował: 3 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
-
Paweł_Towpik

- Podziękował: 1 time
Brak możliwości wysyłania prywatnej wiadomości do innego użytkownika forum.
Dwa tygodnie temu powysyłałem prywatne wiadomości do 13 różnych osób. Wszystkie one nadal są oznaczone jako nieodebrane, mimo że ponad połowa z tych osób jest aktywna na forum i odwiedzała go w ciągu ostatnich dni. Mam więcej postów niż jest to wymagane do przesyłania prywatnych wiadomości, także samo konto ma już prawie 20 lat.
Pozdrawiam,
Paweł Szymon Towpik
Paweł Szymon Towpik
-
Jan.Pacek

- Otrzymał podziękowania: 6 times
Re: Brak możliwości wysyłania prywatnej wiadomości do innego użytkownika forum.
Nie ma w tym nic dziwnego.
Masz możliwość wysyłania wiadomości i te wiadomości wysłałeś.
Problem w tym, że odbiorcy tych wiadomości nie otworzyli swoich skrzynek pocztowych na genealogach i po prostu ich nie przeczytali, albo nie chciełli przeczytać wiadomości od ciebie.
Aktywność na forum nie oznacza jednoczesnego przegglądania ewentualnie otrzymanych wiadomości.
Masz możliwość wysyłania wiadomości i te wiadomości wysłałeś.
Problem w tym, że odbiorcy tych wiadomości nie otworzyli swoich skrzynek pocztowych na genealogach i po prostu ich nie przeczytali, albo nie chciełli przeczytać wiadomości od ciebie.
Aktywność na forum nie oznacza jednoczesnego przegglądania ewentualnie otrzymanych wiadomości.
-
Paweł_Towpik

Re: Problem - wysyłanie wiadomości "pw" do innego użytkownika forum
Kontynuując zgłoszenie mojego problemu z pocztą, chciałbym dodać, że w międzyczasie otrzymałem odpowiedź na dwie z tych 13 wysłanych prywatnych wiadomości, a mimo tego nadal wszystkie ówcześnie wysłane widnieją u mnie jako nieodebrane. Informacje tę i prośbę o rozwiązanie problemu, kieruję do administratorów forum, nie zaś postronnych osób, które mają wewnętrzny przymus udzielania porad oczywistych nawet dla 8-letniego dziecka.
Pozdrawiam,
Paweł Szymon Towpik
Paweł Szymon Towpik
-
Giemza_Karol

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Być może gdy ktoś ma dużo wiadomości w skrzynce to zostawia niektóre "na później". Wtedy najlepiej, żeby nadawca dalej widział jako "oczekujące na odbiór", a nie przeczytane. Efekt jest taki, że zaczyna się ignorować te powiadomienia o wiadomościach, bo wiesz, że niektóre czekają na później 
-
Jan.Pacek

Zadałeś pytanie na ogólnodostępnym forum zamiast napisać do administratora forum z prośbą o rozwiązanie problemu. Zadajesz pytanie na tym forum - to forumowicze ci odpowiadają!Paweł_Towpik pisze: wt 10 lut 2026, 04:10 Kontynuując zgłoszenie mojego problemu z pocztą, chciałbym dodać, że w międzyczasie otrzymałem odpowiedź na dwie z tych 13 wysłanych prywatnych wiadomości, a mimo tego nadal wszystkie ówcześnie wysłane widnieją u mnie jako nieodebrane. Informacje tę i prośbę o rozwiązanie problemu, kieruję do administratorów forum, nie zaś postronnych osób, które mają wewnętrzny przymus udzielania porad oczywistych nawet dla 8-letniego dziecka.
Dostałeś odpowiedź na poziomie zadanego pytania.
A na poważnie dlaczego tutaj nie ma, jak na innych forach niekoniecznie genealogicznych, możliwości powiadomienia adresata majlem o wysłaniu wiadomości.
Wysyłam wiadomość do Q44 i zaznaczam powiadomienie majlem.
Q44 otrzymuje majla z genealogów, że ktoś do niego napisał na genealogach.
-
Paweł_Towpik

Założyłem (kierując się zasadami innych znanych mi forów), że pisząc w dziale problemów technicznych, dostanę odpowiedź od administratora niejako z urzędu
Tak, opcja powiadamiania emailem, że otrzymało się jakąś wiadomość prywatną, byłaby bardzo dobrym rozwiązaniem. Tym bardziej, że zapewne wiele osób odwiedza forum sporadycznie i wysłana do nich prywatna wiadomość może zalegać miesiącami, a skrajnie i latami. Gdy tymczasem może ona być kluczową dla badań genealogicznych prowadzonych przez adresata.
Pozdrawiam,
Paweł Szymon Towpik
Paweł Szymon Towpik
-
mariuszek69

- Kontakt:
Możliwość powiadamiania mailem o otrzymaniu wiadomości istnieje na tym forum. Ale o tym czy jest ona aktywna decyduje odbiorca.
Pozdrawiam,
Mariusz
Pozdrawiam,
Mariusz
-
Jan.Pacek

Rzeczywiście, ale z wielu funkcji tylko ta opcja jest na starcie wyłączona.mariuszek69 pisze: śr 11 lut 2026, 08:05 Możliwość powiadamiania mailem o otrzymaniu wiadomości istnieje na tym forum. Ale o tym czy jest ona aktywna decyduje odbiorca.
Pozdrawiam,
Mariusz
Nawet dla mnie doświadczonego internetowca znalezienie strony, gdzie można aktywować powiadomienia e-mailem o otrzymaniu wiadomości, zajęło blisko 10 minut.