Problem - wysyłanie wiadomości "pw" do innego użytkownika forum

Zgłaszanie i pomoc w rozwiązywaniu problemów technicznych na naszej stronie w tym Rejestracja - brak hasła

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Żaboklicki_Paweł

Sympatyk

Problem - wysyłanie wiadomości "pw" do innego użytkownika forum

Post autor: Żaboklicki_Paweł »

W parafiach jest wiele osób szukających informacji o swoich przodkach. Mam takie informacje i dokumenty.
Niestety formularz kontaktowy nie działa. Pokazuje się komunikat:
"Jeszcze nie możesz wysyłać wiadomości poprzez email!"
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Re: Formularz kontaktowy nie działa

Post autor: kaphis »

Witaj

Nie jestem pewny jak jest tu, ale na wielu forach trzeba uzyskać najpierw pewną rangę żeby można było się z kimś kontaktować. Pamiętam jak na jednym forum dopiero po napisaniu 10 postów wolno mi było pisać prywatne wiadomości.

Pozdrawiam
Marek Z.
Żaboklicki_Paweł

Sympatyk

Dzięki, dostałem maila od członka zarządu PTG
"Aby kontaktować się poprzez formularz kontaktowy należy mieć minimum 5 wpisów na forum"
Ja mam 6 wpisów:) ale nadal nie działa, pozdrawiam
Żaboklicki_Paweł

Sympatyk

Nadal nie działa ale zmienił się komunikat
"Module MailUsers not available"
lapalu

problemy techniczne

Post autor: lapalu »

Przypuszczalnie gdzieś od jesieni nie mogłem korzystać ze swojego konta więc założyłem nowe. Okazało się, że na tym nie koniec moich problemów gdyż obecnie w ogóle nie mogę wysłać żadnej wiadomości na pw. Za każdym razem wyświetla się informacja treści Module MailUsers not available
Bardzo prosiłbym życzliwe osoby o pomoc w rozwiązaniu tej niedogodności- borykający się z problemem -Grzegorz
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Re: problemy techniczne

Post autor: kaphis »

Witam

temat już poruszony tutaj

https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.p ... 21#p767421

Pozdrawiam
Marek Z.
Paweł_Towpik

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Brak możliwości wysyłania prywatnej wiadomości do innego użytkownika forum.

Post autor: Paweł_Towpik »

Dwa tygodnie temu powysyłałem prywatne wiadomości do 13 różnych osób. Wszystkie one nadal są oznaczone jako nieodebrane, mimo że ponad połowa z tych osób jest aktywna na forum i odwiedzała go w ciągu ostatnich dni. Mam więcej postów niż jest to wymagane do przesyłania prywatnych wiadomości, także samo konto ma już prawie 20 lat.
Pozdrawiam,
Paweł Szymon Towpik
Jan.Pacek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 6 times

Re: Brak możliwości wysyłania prywatnej wiadomości do innego użytkownika forum.

Post autor: Jan.Pacek »

Nie ma w tym nic dziwnego.
Masz możliwość wysyłania wiadomości i te wiadomości wysłałeś.
Problem w tym, że odbiorcy tych wiadomości nie otworzyli swoich skrzynek pocztowych na genealogach i po prostu ich nie przeczytali, albo nie chciełli przeczytać wiadomości od ciebie.
Aktywność na forum nie oznacza jednoczesnego przegglądania ewentualnie otrzymanych wiadomości.
Paweł_Towpik

Sympatyk

Re: Problem - wysyłanie wiadomości "pw" do innego użytkownika forum

Kontynuując zgłoszenie mojego problemu z pocztą, chciałbym dodać, że w międzyczasie otrzymałem odpowiedź na dwie z tych 13 wysłanych prywatnych wiadomości, a mimo tego nadal wszystkie ówcześnie wysłane widnieją u mnie jako nieodebrane. Informacje tę i prośbę o rozwiązanie problemu, kieruję do administratorów forum, nie zaś postronnych osób, które mają wewnętrzny przymus udzielania porad oczywistych nawet dla 8-letniego dziecka.
Pozdrawiam,
Paweł Szymon Towpik
Giemza_Karol

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Giemza_Karol »

Być może gdy ktoś ma dużo wiadomości w skrzynce to zostawia niektóre "na później". Wtedy najlepiej, żeby nadawca dalej widział jako "oczekujące na odbiór", a nie przeczytane. Efekt jest taki, że zaczyna się ignorować te powiadomienia o wiadomościach, bo wiesz, że niektóre czekają na później :-)
Jan.Pacek

Sympatyk

Paweł_Towpik pisze: wt 10 lut 2026, 04:10 Kontynuując zgłoszenie mojego problemu z pocztą, chciałbym dodać, że w międzyczasie otrzymałem odpowiedź na dwie z tych 13 wysłanych prywatnych wiadomości, a mimo tego nadal wszystkie ówcześnie wysłane widnieją u mnie jako nieodebrane. Informacje tę i prośbę o rozwiązanie problemu, kieruję do administratorów forum, nie zaś postronnych osób, które mają wewnętrzny przymus udzielania porad oczywistych nawet dla 8-letniego dziecka.
Zadałeś pytanie na ogólnodostępnym forum zamiast napisać do administratora forum z prośbą o rozwiązanie problemu. Zadajesz pytanie na tym forum - to forumowicze ci odpowiadają!
Dostałeś odpowiedź na poziomie zadanego pytania.
A na poważnie dlaczego tutaj nie ma, jak na innych forach niekoniecznie genealogicznych, możliwości powiadomienia adresata majlem o wysłaniu wiadomości.
Wysyłam wiadomość do Q44 i zaznaczam powiadomienie majlem.
Q44 otrzymuje majla z genealogów, że ktoś do niego napisał na genealogach.
Paweł_Towpik

Sympatyk

Założyłem (kierując się zasadami innych znanych mi forów), że pisząc w dziale problemów technicznych, dostanę odpowiedź od administratora niejako z urzędu :) Tak, opcja powiadamiania emailem, że otrzymało się jakąś wiadomość prywatną, byłaby bardzo dobrym rozwiązaniem. Tym bardziej, że zapewne wiele osób odwiedza forum sporadycznie i wysłana do nich prywatna wiadomość może zalegać miesiącami, a skrajnie i latami. Gdy tymczasem może ona być kluczową dla badań genealogicznych prowadzonych przez adresata.
Pozdrawiam,
Paweł Szymon Towpik
mariuszek69

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: mariuszek69 »

Możliwość powiadamiania mailem o otrzymaniu wiadomości istnieje na tym forum. Ale o tym czy jest ona aktywna decyduje odbiorca.

Pozdrawiam,
Mariusz
Jan.Pacek

Sympatyk

mariuszek69 pisze: śr 11 lut 2026, 08:05 Możliwość powiadamiania mailem o otrzymaniu wiadomości istnieje na tym forum. Ale o tym czy jest ona aktywna decyduje odbiorca.

Pozdrawiam,
Mariusz
Rzeczywiście, ale z wielu funkcji tylko ta opcja jest na starcie wyłączona.
Nawet dla mnie doświadczonego internetowca znalezienie strony, gdzie można aktywować powiadomienia e-mailem o otrzymaniu wiadomości, zajęło blisko 10 minut.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy techniczne”