Najlepszy program genealogiczny ?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
To się zgodzę, że trzeba swoich rozwiązań szukać, aby sobie ułatwić jak najbardziej (żeby to było czytelne, wyraźne i spełniało nasze osobiste wymagania).
Moje ściany do niczego się nadają (budownictwo jest stare, dom miał inne przeznaczenie podczas budowy - dla urlopowiczów, ale to było prawie 100 lat temu). Chyba, że zacznę obklejać budynek od zewnątrz - wtedy jest szansa, że coś się wykluje i będzie wyglądać.
Przepraszam, ale naprawdę podziwiam. Jestem pełna podziwu i naprawdę szanuję Pani ciężką pracę, która Pani włożyła w to co Pani osiągnęła podczas budowy swojego drzewa. Chylę czoła.
Ja widzę oczami wyobraźni, co bym chciała osiągnąć podczas budowy drzewa, jak to wszystko by miało wyglądać, ale nie umiem tego w ogóle przelać na papier - pisząc kolokwialnie.
Moje ściany do niczego się nadają (budownictwo jest stare, dom miał inne przeznaczenie podczas budowy - dla urlopowiczów, ale to było prawie 100 lat temu). Chyba, że zacznę obklejać budynek od zewnątrz - wtedy jest szansa, że coś się wykluje i będzie wyglądać.
Przepraszam, ale naprawdę podziwiam. Jestem pełna podziwu i naprawdę szanuję Pani ciężką pracę, która Pani włożyła w to co Pani osiągnęła podczas budowy swojego drzewa. Chylę czoła.
Ja widzę oczami wyobraźni, co bym chciała osiągnąć podczas budowy drzewa, jak to wszystko by miało wyglądać, ale nie umiem tego w ogóle przelać na papier - pisząc kolokwialnie.
Julia
-
Wiśniowiecki_Marek

Witam!
Jeżeli nie będę w temacie, to proszę o wybaczenie, usunę. Szukam programu gen. który wyrysowałby mi wywód przodków do 11-12 pokolenia. Ale- bez danych, same miejsca do wpisywania ręcznego.
Dziękuję z góry.
Marek
Jeżeli nie będę w temacie, to proszę o wybaczenie, usunę. Szukam programu gen. który wyrysowałby mi wywód przodków do 11-12 pokolenia. Ale- bez danych, same miejsca do wpisywania ręcznego.
Dziękuję z góry.
Marek
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
-
Suchan_Witold
Re: Najlepszy program genealogiczny ?
Witam.
Jestem użytkownikiem Linuksa, więc wielkiego wyboru nie miałem. Zainstalowałem Gramps i go używam. Moim zdaniem program w niczym nie ustępuje produktom komercyjnym. Występuje w wersji na każdy system operacyjny, jest często aktualizowany, darmowy i w pełni spolszczony. Spokojnie wystarczy do budowy nawet skomplikowanego drzewa. W necie jest bogata dokumentacja, a na YT można znaleźć tutoriale.
Mogłem robić drzewo na którejś ze stron www, ale je mieć lokalnie na komputerze. Chmura dziś, jest a jutro może jej nie być. Mając bazę na dysku, zawsze mogę ją edytować i rozwijać.
Tu link do strony projektu:
https://gramps-project.org
Jestem użytkownikiem Linuksa, więc wielkiego wyboru nie miałem. Zainstalowałem Gramps i go używam. Moim zdaniem program w niczym nie ustępuje produktom komercyjnym. Występuje w wersji na każdy system operacyjny, jest często aktualizowany, darmowy i w pełni spolszczony. Spokojnie wystarczy do budowy nawet skomplikowanego drzewa. W necie jest bogata dokumentacja, a na YT można znaleźć tutoriale.
Mogłem robić drzewo na którejś ze stron www, ale je mieć lokalnie na komputerze. Chmura dziś, jest a jutro może jej nie być. Mając bazę na dysku, zawsze mogę ją edytować i rozwijać.
Tu link do strony projektu:
https://gramps-project.org
Pozdrawiam
Witold
Witold
-
Jan.Pacek

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 6 times
Komputer i dysk zapasowy jest, ale jutro może go nie być... pożar... kradzież... zalanie wodą... i co wtedy?Suchan_Witold pisze: śr 11 lut 2026, 12:12 Mogłem robić drzewo na którejś ze stron www, ale je mieć lokalnie na komputerze. Chmura dziś, jest a jutro może jej nie być. Mając bazę na dysku, zawsze mogę ją edytować i rozwijać.
Wtedy okazuje się, że kopia zapasowa w chmurze byłaby jedynym ratunkiem, ale nie dla ciebie.
-
Suchan_Witold
Mam backup w chmurze, nawet w dwóch.Jan.Pacek pisze: śr 11 lut 2026, 12:39Komputer i dysk zapasowy jest, ale jutro może go nie być... pożar... kradzież... zalanie wodą... i co wtedy?Suchan_Witold pisze: śr 11 lut 2026, 12:12 Mogłem robić drzewo na którejś ze stron www, ale je mieć lokalnie na komputerze. Chmura dziś, jest a jutro może jej nie być. Mając bazę na dysku, zawsze mogę ją edytować i rozwijać.
Wtedy okazuje się, że kopia zapasowa w chmurze byłaby jedynym ratunkiem, ale nie dla ciebie.
Pozdrawiam
Witold
Witold
-
Jan.Pacek

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 6 times
Sam pisałeś, że chmura jest a jutro może jej nie być...
Druga chmura też może zniknąć...
Ja mam swoje drzewa na 2 streonach internetowych, na 2 komputerach oraz na 4 zewnętrznych hdd różnych marek, i trzy z nich są przechowywane pod 3 różnymi adresami.
-
Kukawka_stanisław

uwaga do Jan.Pacek
Ale dowcipne! Jak nie masz nic do powiedzenia to milcz! Ludzie oczekują porad. Jeśli są one naiwne czy Twoim zdaniem głupie, to nie odpowiadaj, bo się ośmieszasz.
Pozdrawiam - Stachu
Ale dowcipne! Jak nie masz nic do powiedzenia to milcz! Ludzie oczekują porad. Jeśli są one naiwne czy Twoim zdaniem głupie, to nie odpowiadaj, bo się ośmieszasz.
Pozdrawiam - Stachu