Przodkowie z Wilna
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
-
Kukawka_stanisław

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Re: przodkowie z Wilna
Przy akcie urodzenia Józefa Jakutajć, syna Antoniego Jakutajcia i Magdaleny Dejnarowicz (Wilno) jest dopisek o jego ślubie z Helena Tumłowska 15.07.1939 parafia Olkieniki. Może ktoś ma dostęp do ksiąg z tej parafii i mógłby sprawdzić rodziców Heleny. Z nagrobka (Gdańsk) wiem, że Helena urodziła się 12.12.1910. Po miejscu ślubu wnioskuję, że urodziła się w parafii Olkieniki. Może akt jej urodzenia byłby łatwiejszy do znalezienia.
Chętnie sam poszukam ww. dokumentów - proszę zorientowaną w tej parafii osobę o link do ksiąg parafialnych (akty urodzenia 1910 i ślubów 1939).
Dziękuję wszystkim za dotychczasową pomoc
pozdrawiam - Stanisław Kukawka
Chętnie sam poszukam ww. dokumentów - proszę zorientowaną w tej parafii osobę o link do ksiąg parafialnych (akty urodzenia 1910 i ślubów 1939).
Dziękuję wszystkim za dotychczasową pomoc
-
Jan.Pacek

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 64 times
jest taka strona w internecie o nazwie google
wpisujesz "parafia olkieniki" i pierwsze trafienie to:
https://www.radzima.net/pl/parafia/olkieniki.html
A tam informacje po polsku jak zdobyć skany z tej parafii.
Można wpisać "parafia olkieniki metryki" i wtedy przeszukać nowe trafienia.
Można poszukać na facebooku osobę mieszkającą w tej parafii i poprosić ją o pomoc.
wpisujesz "parafia olkieniki" i pierwsze trafienie to:
https://www.radzima.net/pl/parafia/olkieniki.html
A tam informacje po polsku jak zdobyć skany z tej parafii.
Można wpisać "parafia olkieniki metryki" i wtedy przeszukać nowe trafienia.
Można poszukać na facebooku osobę mieszkającą w tej parafii i poprosić ją o pomoc.
Jan
-
Kukawka_stanisław

Poszukiwacze swoich przodków dzielą się na przynajmniej dwie grupy: tych rasowych, znających tajniki wyszukiwania, w pozytywnym sensie "starych wyjadaczy" i amatorów, często początkujących i niedoświadczonych. Ci drudzy właśnie na forum "Genealodzy.pl" poszukują pomocy u tych pierwszych. Rozumiem, że ich naiwność czy niewiedza może być dla "wyjadaczy" denerwująca. Jak przypuszczam po to powołano forum, by pomagać nie tylko w swoim wąskim gronie, a także (a może głównie) tej drugiej grupie poszukiwaczy (do której się zaliczam). W odpowiedzi na moje pytanie wyczuwam zniecierpliwienie i sarkazm - to raczej niemiłe. Do tej pory spotykałem się raczej z życzliwością i bezinteresowną pomocą, za które wszystkim serdecznie dziękuję. Teraz niespodzianka.
Niemniej dziękuję za uwagi. Sprawdziłem i nie znalazłem poszukiwanego aktu urodzenia. Może Helena Tumłowska nie urodziła się w par. Olkieniki, albo data urodzin jest błędna (będę jeszcze szukał w innych latach). Do sprawdzenia pozostał akt ślubu - w dostępnych metrykach brak roku 1939. Zatem moja prośba pozostaje aktualna.
Strona "Radzima" jest płatna. Nie uznałem za stosowne, by z powodu jednego czy drugiego dokumentu się tam rejestrować. Wyszukiwarkę "Google" znam. Nie używam facebooka (to kwestia wieku i pewnych zasad - można bez tego żyć) - nie dotrę więc do osoby mieszkającej w tej parafii.
Niemniej dziękuję za uwagi. Sprawdziłem i nie znalazłem poszukiwanego aktu urodzenia. Może Helena Tumłowska nie urodziła się w par. Olkieniki, albo data urodzin jest błędna (będę jeszcze szukał w innych latach). Do sprawdzenia pozostał akt ślubu - w dostępnych metrykach brak roku 1939. Zatem moja prośba pozostaje aktualna.
Strona "Radzima" jest płatna. Nie uznałem za stosowne, by z powodu jednego czy drugiego dokumentu się tam rejestrować. Wyszukiwarkę "Google" znam. Nie używam facebooka (to kwestia wieku i pewnych zasad - można bez tego żyć) - nie dotrę więc do osoby mieszkającej w tej parafii.
-
puszek

- Podziękował: 9 times
- Otrzymał podziękowania: 86 times
Helena urodzona prawdopodobnie w par. Troki
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... ordertable
Nie znalazłam ur z 1910r. dla par. Nowe Troki. Wcześniej były dostępne na Family.
Np. brat Heleny - Stanisław ur 9.V.1913r./Nowosiółki/par. Nowe Troki (akt 111) skan 47
Jest dopisek o jego ślubie w 1939r. w par. Olkieniki
https://eais.archyvai.lt/repo-ext/view/267055953
Drugi brat Heleny - Władysław ur 20.IV.1907r./Nowosiółki/par. Nowe Troki (akt 117) skan 50
Jest dopisek o jego ślubie w 1933r. w par. Olkieniki
https://eais.archyvai.lt/repo-ext/view/267054835
Cytat: "...Z nagrobka (Gdańsk) wiem, że Helena urodziła się 12.12.1910..."
Wystąp do USC o akt zgonu Heleny, powinni być podani jej rodzice. Wtedy będzie wiadomo czy moje przypuszczenia są słuszne.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... ordertable
Nie znalazłam ur z 1910r. dla par. Nowe Troki. Wcześniej były dostępne na Family.
Np. brat Heleny - Stanisław ur 9.V.1913r./Nowosiółki/par. Nowe Troki (akt 111) skan 47
Jest dopisek o jego ślubie w 1939r. w par. Olkieniki
https://eais.archyvai.lt/repo-ext/view/267055953
Drugi brat Heleny - Władysław ur 20.IV.1907r./Nowosiółki/par. Nowe Troki (akt 117) skan 50
Jest dopisek o jego ślubie w 1933r. w par. Olkieniki
https://eais.archyvai.lt/repo-ext/view/267054835
Cytat: "...Z nagrobka (Gdańsk) wiem, że Helena urodziła się 12.12.1910..."
Wystąp do USC o akt zgonu Heleny, powinni być podani jej rodzice. Wtedy będzie wiadomo czy moje przypuszczenia są słuszne.
Bożena
-
Kukawka_stanisław

Bożeno
Serdeczne dzięki. Nie wiem jak to robisz, ale jesteś genialna.
Będę się trzymał Twoich wskazówek.
Ciepło pozdrawiam - Stachu
Serdeczne dzięki. Nie wiem jak to robisz, ale jesteś genialna.
Będę się trzymał Twoich wskazówek.
Ciepło pozdrawiam - Stachu
-
puszek

Re: Przodkowie z Wilna
Otrzymałam odpowiedź od proboszcza z par. Troki lecz niestety nie mają księgi urodzin z 1910r. (może jest już w archiwum). Trzeba czekać na akt zgonu Heleny.
Bożena
-
Kukawka_stanisław

Dwie sprawy. Pierwsza informacyjna - może się komuś przyda; druga to prośba o pomoc.
1/ Posłuchałem rady Michaliny i zwróciłem się do litewskiego LCVA. Najpierw mailowo przedstawiłem czym dysponuję, czego szukam i jakie mam niejasności co do osoby Marii Jakutajć z domu Wołkowskiej. W dalszej kolejności do maila dołączyłem foto (plik jpg) odpowiedniego wniosku wypełnionego po litewsku (przy pomocy tłumacza Google). Po przyjęciu wniosku wniosłem odpowiednią opłatę. Po siedmiu tygodniach przyszła informacja, że znaleziono jakieś dokumenty, oraz o konieczności wpłaty za ich kopie. Koszt całości to 47,40 EUR (12 skanów w plikach pdf. Wyszło ok. 4 EUR za jeden skan - to chyba tanio.
2/ Choć szału nie ma, to kilka informacji ważnych uzyskałem. Maria Wołkowska urodziła się w kwietniu 1896. Mam trzy wersje daty dziennej (3, 7 albo 8 kwietnia). W kilku dokumentach podano jako rodziców Jana i Annę. Tylko w jednym więcej szczegółów. Maria Wołkowska córka Jana Wołkowskiego i Anny Proborszcz, urodzona 7 IV 1896 we wsi Mikonty powiat Lida. Pierwszy problem jest z miejscowością Mikonty. W "Słowniku Królestwa Polskiego..." takiej miejscowości nie ma. Znalazłem informację o takiej wsi w par. Hoduciszki, ale w 1896 nie ma w tej parafii takiego aktu urodzenia. Znalazłem też informację, że Mikonty to mogą być Mikontany. Tego nie mogę sprawdzić (to par. Bieniakonie na Białorusi i księgi niedostępne). Ponadto w tym samym dokumencie jest zapis. że mąż Marii Wołkowskiej urodził się w Mikontanach, a obok, że ona w Mikontach, więc tu raczej nie chodzi o tę samą miejscowość. Może ktoś pomoże albo chociaż doradzi gdzie szukać. W indeksach nazwisko Proborszcz (Proboszcz) występuje rzadko (ale występuje!), ale i tam Marii Wołkowskiej nie znalazłem.
Pozdrawiam wszystkich (szczególnie Michalinę)
Stanisław Kukawka
1/ Posłuchałem rady Michaliny i zwróciłem się do litewskiego LCVA. Najpierw mailowo przedstawiłem czym dysponuję, czego szukam i jakie mam niejasności co do osoby Marii Jakutajć z domu Wołkowskiej. W dalszej kolejności do maila dołączyłem foto (plik jpg) odpowiedniego wniosku wypełnionego po litewsku (przy pomocy tłumacza Google). Po przyjęciu wniosku wniosłem odpowiednią opłatę. Po siedmiu tygodniach przyszła informacja, że znaleziono jakieś dokumenty, oraz o konieczności wpłaty za ich kopie. Koszt całości to 47,40 EUR (12 skanów w plikach pdf. Wyszło ok. 4 EUR za jeden skan - to chyba tanio.
2/ Choć szału nie ma, to kilka informacji ważnych uzyskałem. Maria Wołkowska urodziła się w kwietniu 1896. Mam trzy wersje daty dziennej (3, 7 albo 8 kwietnia). W kilku dokumentach podano jako rodziców Jana i Annę. Tylko w jednym więcej szczegółów. Maria Wołkowska córka Jana Wołkowskiego i Anny Proborszcz, urodzona 7 IV 1896 we wsi Mikonty powiat Lida. Pierwszy problem jest z miejscowością Mikonty. W "Słowniku Królestwa Polskiego..." takiej miejscowości nie ma. Znalazłem informację o takiej wsi w par. Hoduciszki, ale w 1896 nie ma w tej parafii takiego aktu urodzenia. Znalazłem też informację, że Mikonty to mogą być Mikontany. Tego nie mogę sprawdzić (to par. Bieniakonie na Białorusi i księgi niedostępne). Ponadto w tym samym dokumencie jest zapis. że mąż Marii Wołkowskiej urodził się w Mikontanach, a obok, że ona w Mikontach, więc tu raczej nie chodzi o tę samą miejscowość. Może ktoś pomoże albo chociaż doradzi gdzie szukać. W indeksach nazwisko Proborszcz (Proboszcz) występuje rzadko (ale występuje!), ale i tam Marii Wołkowskiej nie znalazłem.
Pozdrawiam wszystkich (szczególnie Michalinę)
Stanisław Kukawka
-
puszek

https://www.google.com/search?q=mikonty ... _o&csuir=1
To może być siostra Marii Wołkowskiej
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
To może być siostra Marii Wołkowskiej
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Bożena
-
Kukawka_stanisław

Bożeno - DZIĘKI
To zapewne siostra Marii Wołkowskiej. Byłby to jakiś punkt zaczepienia, ale śluby 1918 z Solecznik Małych nie są dostępne w internecie (przynajmniej ja nie dotarłem). Być może tam są jakieś informacje, np. o miejscowości (parafii) pochodzenia zawierającej związek małżeński Józefy Wołkowskiej. Może ktoś ma dostęp do tego rocznika ślubów z Małych Solecznik?
Pozdrawiam - Stanisław Kukawka
To zapewne siostra Marii Wołkowskiej. Byłby to jakiś punkt zaczepienia, ale śluby 1918 z Solecznik Małych nie są dostępne w internecie (przynajmniej ja nie dotarłem). Być może tam są jakieś informacje, np. o miejscowości (parafii) pochodzenia zawierającej związek małżeński Józefy Wołkowskiej. Może ktoś ma dostęp do tego rocznika ślubów z Małych Solecznik?
Pozdrawiam - Stanisław Kukawka
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

- Podziękował: 48 times
- Otrzymał podziękowania: 11 times
Z tymi Mikontami faktycznie jest problem, bo Baza Miejscowości Kresowych jej nie pokazuje ale Mikontany są.
Na mapach wydawnictwa Mapy Wileńszczyzny są obie te miejscowości i faktycznie w różnych gminach i parafiach. Jeżeli chciałbyś, mogę zeskanować i przesłać ale musiałbyś w pw podać swój adres mailowy.
Powodzenia
Grażyna
Na mapach wydawnictwa Mapy Wileńszczyzny są obie te miejscowości i faktycznie w różnych gminach i parafiach. Jeżeli chciałbyś, mogę zeskanować i przesłać ale musiałbyś w pw podać swój adres mailowy.
Powodzenia
Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
-
Kukawka_stanisław

Grażyno
Wysłałem na pw swój adres mailowy. Nie wiem czy dotarło.
pozdrawiam Stanisław Kukawka
Wysłałem na pw swój adres mailowy. Nie wiem czy dotarło.
pozdrawiam Stanisław Kukawka
-
Arek_Bereza

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 26 times
a ja uważam, za kami.net, że to parafia Soleczniki i jednak możesz sprawdzić, więc polecamKukawka_stanisław pisze: pt 10 kwie 2026, 23:48 Znalazłem też informację, że Mikonty to mogą być Mikontany. Tego nie mogę sprawdzić (to par. Bieniakonie na Białorusi i księgi niedostępne).
https://www.familysearch.org/pl/search/ ... ha:2325460
choć w 1896 znajduję tylko to:
nr 29
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 64&lang=pl
Arek_Bereza
-
Kukawka_stanisław

- Musial_Michalina

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Dobry wieczór,
A Milkuny w par. Dziewieniszki, gdzie jest popularne nazwisko panieńskie matki Anny, Probo(r)szcz? Oczywiście jest możliwość że to vel, ale Proboszczowie mieszkali rzut beretem od par. Soleczniki. Niestety póki co nie mogę zlokalizować ksiąg z Dziewieniszek, parafialnych czy dekanalnych z lat pobliskich. Nawet jak nie ma dokładnego roku urodzenia przodka warto przejrzeć losowo kilka lat by ewentualnie wyłapać rodzeństwo.
Pozdrawiam,
Michalina
A Milkuny w par. Dziewieniszki, gdzie jest popularne nazwisko panieńskie matki Anny, Probo(r)szcz? Oczywiście jest możliwość że to vel, ale Proboszczowie mieszkali rzut beretem od par. Soleczniki. Niestety póki co nie mogę zlokalizować ksiąg z Dziewieniszek, parafialnych czy dekanalnych z lat pobliskich. Nawet jak nie ma dokładnego roku urodzenia przodka warto przejrzeć losowo kilka lat by ewentualnie wyłapać rodzeństwo.
Pozdrawiam,
Michalina
-
Kukawka_stanisław

Dzięki
Parafię Dziewieniszki też sprawdziłem (dostęp ze strony geneatlas) i nic. W 1896 nie ma takiego aktu chrztu.
Pozdrawiam _ Stanisław Kukawka
Parafię Dziewieniszki też sprawdziłem (dostęp ze strony geneatlas) i nic. W 1896 nie ma takiego aktu chrztu.
Pozdrawiam _ Stanisław Kukawka