Parafia Pniewnik

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

taadek61

Sympatyk

Parafia Pniewnik

Post autor: taadek61 »

Witam.Chodzi mi o nazwisko Czumaj z Piewnika. A konkretnie o Jana którego ślub prawdopodobnie to był drugi odbył się w 1851 roku z Marianną Dominiczak. Pierwszą żoną byla Ewa z domu Szatkowska. Ona zmarła w 1846 roku. Jest ślub w Piewniku Ale Pawła Czumaja z Ewą Zielińską w 1833 roku. Czy to tylko jakaś pomyłka. Mogę poprosić jak ktoś posiada z Piwnika te śluby i ten ąkt zgonu. Będe bardzo wdzięczny i pozdrawiam Tadeusz Prażmowski. Mój maik to tadek61@poczta.onet.eu
Jan.Pacek

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 6 times

Re: Parafia Pniewnik

Post autor: Jan.Pacek »

taadek61 pisze: wt 10 lut 2026, 13:35 Witam.Chodzi mi o nazwisko Czumaj z Piewnika. A konkretnie o Jana którego ślub prawdopodobnie to był drugi odbył się w 1851 roku z Marianną Dominiczak. Pierwszą żoną byla Ewa z domu Szatkowska. Ona zmarła w 1846 roku. Jest ślub w Piewniku Ale Pawła Czumaja z Ewą Zielińską w 1833 roku. Czy to tylko jakaś pomyłka. Mogę poprosić jak ktoś posiada z Piwnika te śluby i ten ąkt zgonu. Będe bardzo wdzięczny i pozdrawiam Tadeusz Prażmowski. Mój maik to tadek61-at-poczta.onet.eu
Najpierw może ustalmy nazwę parafii, bo podajesz 3 różne nazwy: Pniewnik, Piewnik oraz Piwnik.
I dlaczego uważasz ślub Pawła Czumaja za pomyłkę w zapisie?
Czy Jan Czumaj nie miał brata Pawła?
Jan miał jakieś rodzeństwo?
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Arek_Bereza »

Tu nie ma co gdybać, trzeba wejść w kontakt z Archiwum Diecezjalnym Warszawsko-Praskim i zamówić skan tego ślubu (jeśli na podstawie aktu był sporządzany indeks) Jana i Marianny D. i przeczytać czy był wdowcem (z indeksów np. urodzeń nie wynika ale...)
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... spol_cur=1
taadek61

Sympatyk

A co osoby indeksujące Pniewnik nie mają
taadek61

Sympatyk

Myślę że odpowiedz pana nie była na miejscu. POzdrawiam Tadeusz.
taadek61

Sympatyk

Witam. To może administrator by pomógł mi uzyskać metryki z Pniewnika. Administratorze pomożesz . Z góry dziękuję Tadeusz
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Administrator nic tu nie pomoże. Trzeba wejść w kontakt z Archiwum Diecezji Warszawsko-Praskiej
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 3 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

taadek61 pisze: śr 11 lut 2026, 12:36 Witam. To może administrator by pomógł mi uzyskać metryki z Pniewnika. Administratorze pomożesz . Z góry dziękuję Tadeusz
Dlaczego pan sadzi, że admin coś pomoże? Admin nie jest wszechwiedzący.

ślub 1851
Jan Czumaj lat 46, wdowiec po Ewie Szadkowskiej, syn Norberta i Konstancji -> czyli ur ok 1805

ślub 1833
Paweł Czumaj lat 25, kawaler syn Norberta i Konstancji -> urodzony ok 1808
Paweł jest w indeksach jako Paweł Ciumaj urodzony 1808. To błąd w indeksie.

W akcie zgonu Ewy Szadkowskiej brak jest informacji o rodzicach ("niepamiętnych z imion rodziców") lat 40 -> czyli urodzona ok. zgrubnie 1806
Pierwsze dziecko pary w indeksach 1830.
Sugeruję poszukiwanie aktów M w latach 1826-1830 z naciskiem na 1829 w okolicznych parafiach - wiele jest niezindeksowanych.
Nazwisko pojawia się np w Dobrem, Węgrowie i Wierzbnie

PS
ADWP wysyła pojedyńcze akty za cenę ok 10 złotych a przeglądanie na miejscu jest darmowe po umówieniu się.
pozdrawiam
Piotr
taadek61

Sympatyk

Witam.Ale też jest akt ślubu Pawła z Ewą Zielińską .Może Szatkowska była wdową. Pozdrawiam.
taadek61

Sympatyk

Panie Piotrze.Czemu ściemniacie. Ja nie jestem nowicjuszem na Genealodzy PL. Już kiedyś dostawałem od osób indeksujących Pniewnik metryki. Może żle zrobiłem że się z panem wcześniej nie umuwiłem na piwo.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 3 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Ewa Zielińska była panną przy ślubie z Pawłem Czumajem.
Zmarła w 1846 Ewa Czumaj zostawiła po sobie męża Jana.
Nie wiem kto panu ściemnia. Ale na pewno trzeba z ta osoba porozmawiać. Obawiam się, że ja za mało piję.
Ostatnio zmieniony czw 12 lut 2026, 09:58 przez piotr_nojszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Piotr
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

taadek61 pisze: czw 12 lut 2026, 08:06 Panie Piotrze.Czemu ściemniacie. Ja nie jestem nowicjuszem na Genealodzy PL. Już kiedyś dostawałem od osób indeksujących Pniewnik metryki. Może żle zrobiłem że się z panem wcześniej nie umuwiłem na piwo.Pozdrawiam.
a Ci co wysyłali, nie pisali przypadkiem żebyś się nie chwalił ?
taadek61

Sympatyk

mi przysłali 10 lat temu. Ale nie oszukiwali. A co to jakieś złodziejstwo. Kościól to ma to gdzieś.A że tak gada to niech gada .Ktoś chce pomóc to może na priv. A nie gadać nieprawdę.
taadek61

Sympatyk

panie Piotrze a ta Ewa Zielińska czyją była córką. Chyba to wszystko. Dziękuję
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”