poszukiwanie Szymanek - jak poznać dalsze losy repatrianta?

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

magdaveb

Sympatyk

poszukiwanie Szymanek - jak poznać dalsze losy repatrianta?

Post autor: magdaveb »

Dzień dobry,
chciałam się poradzić gdzie szukać dalej, może ktoś z Państwa miał kiedyś podobny problem w poszukiwaniach i podpowie gdzie próbować uzyskać informacje, jakiś ślad.

Poszukuję informacji o Franciszce Szymanek z d. Bownik ur. 28.09.1912. Wyszła za mąż 28.05.1932 w Świeciechowie (lubelskie) za Józefa Szymanka. Przed 1930 rokiem wyjechali w okolice Kobrynia a po zmianie granic, gdy te tereny należały do ZSRR, Franciszka powróciła do kraju wraz z rodziną męża jako repatrianci przez punkt Terespol. Osiedlili się początkowo w powiecie bialskim, jednak Franciszka (mąż Józef zmarł wcześniej w Kobryniu) jeszcze przed wrześniem 1946 pisała podanie o orzeczenie odszkodowawcze do PUR w Białej Podlaskiej, a w czerwcu 1948 roku była już na zachodzie kraju, bo PUR PO Szczecinek przekazywał do PO PUR Biała Podlaska pokwitowanie podpisane przez nią. Załączniki - podanie i pokwitowanie Archiwum Państwowe w Lublinie już niestety nie posiada, zapewne zniszczone. Wygląda na to, że wyjechała sama, pozostała rodzina została w woj. lubelskim.
I tu jej ślad znika. Archiwum Państwowe w Szczecinie jeszcze nie odpowiedziało, pisałam też do Archiwum w Koszalinie czy mają jakieś dokumenty dot. tej osoby. Skierowałam także zapytania do urzędów usc z powiatu szczecineckiego może akurat zamieszkiwała w tych terenach i mają akty ślubu, albo zgonu. Mniej więcej przeglądałam wyszukiwarki cmentarzy z tamtych rejonów kraju, ale nie natrafiłam na pasującą osobę.
Gdzie jeszcze mogę próbować szukać informacji jakie losy spotkały Franciszkę, może macie Państwo jakieś pomysły, wskazówki?
Aktu urodzenia Franciszki nie widziałam, jest jakiś problem ze stronami w księdze, powinien być nr aktu 117 https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,387098,3

Aktualnie pozostało mi chyba czekanie na odpowiedzi z archiwum w kwestii chociażby skanu aktu ślubu.

Pozdrawiam serdecznie,
Magda J
Szukam nazwisk Jarząbkowski, Kukawski, Kuzawski, Ostapczuk, Kusiuk i Szymanek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”